Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Ukrajinci kritizirali Orbanovu 'Veliku Mađarsku': 'Ponavljaju se nenaučene lekcije iz povijesti'

Russia's military retreat from Kherson
Foto: MURAD SEZER/REUTERS
1/9
Autori: Vecernji.hr, Hina
22.11.2022.
u 22:44

Nema trenutne zabrinutosti glede nuklearne sigurnosti u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja, kojom upravlja Rusija, unatoč granatiranju koje je krajem tjedna izazvalo veliku štetu, rekla je u ponedjeljak UN-ova agencija za atomsku energiju, nakon što su njeni stručnjaci pregledali elektranu.

Ukrajina će evakuirati civile iz nedavno oslobođenih područja regija Herson i Nikolajev. Stanovnicima dviju južnih regija savjetovano je da se presele u sigurnija područja u središnjim i zapadnim dijelovima zemlje, zbog straha da je šteta na infrastrukturi uzrokovana ratom prevelika da bi ljudi mogli izdržati zimu.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

22:37 - Vladimiru Putinu nije u interesu da završi rat u Ukrajini i donekle će mu biti lakše da ga "odvuče", rekao je emeritus profesor ratnih studija na King's Collegeu u Londonu Lawrence Freedman analizirajući rat za Sky News.

 Freedman je rekao da će u mjesecima koji slijede svijet možda vidjeti kako ukrajinske trupe jačaju svoje pozicije u zemlji, a da bez da će Rusija priznati svoje gubitke.

''Ne mislim da je u Putinovom interesu završiti ovaj rat. Čim zaključi rat pregovorima, on se zapravo mora povući i priznati da je cijela stvar bila glupa i uzaludna i da će doći do obračuna. Tako da mu je donekle lakše razvlačiti, čak i ako ne postiže neke velike uspjehe na bojnom polju, čak i ako mora prepustiti teritorij, onda za to može kriviti tijek događaja'', kazao je. 

''Svaki put kad napravi ustupak, primjerice u poslovima sa žitom ili razmjenama zarobljenika, napadnu ga njegovi tvrdolinijaši. Tako da se bojim da je to ono što bismo mogli dobiti - Ukrajina će ojačati svoju poziciju i dobiti više teritorija natrag, a da Rusija zapravo ne prizna što je izgubila'', dodao je.

Upitan u kolikim je problemima Putin s približavanjem zime, dodao je:

"On je u velikim poteškoćama u jer njegove snage moraju pokušati uspostaviti nove obrambene linije. U Lugansku se vode dosta teške borbe – teške za obje strane. A jedna od poteškoća za obje strane u ovom trenutku je da je tlo vlažno pa to otežava kretanje''.


21:36 - Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko komentirao je potez mađarskog premijera Viktora Orbana koji je na nogometnoj utakmici viđen sa šalom na kojem je bio prikazan dio ukrajinskog teritorija kao dio ''Velike Mađarske''.

"Promicanje revizionističkih ideja u Mađarskoj ne doprinosi razvoju ukrajinsko-mađarskih odnosa i nije u skladu s načelima europske politike."

Osim toga, savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak napisao je također se oglasio po tom pitanju, smatrajući kako svi ''krvavi ratovi kreću s istim scenarijem: mali vođe počnu sanjati o velikim carstvima''.

''Svatko tko želi dobiti političke poene u 21. stoljeću parazitirajući na povijesnim traumama je prijetnja međunarodnoj sigurnosti. Nenaučene lekcije iz povijesti se ponavljaju. Čak i na mađarskom'', napisao je. 


20:33 - Hrvatska veleposlanica u Kijevu Anica Djamić komentirala je za HRT kakvo je stanje trenutno u Ukrajini.

- Bili su veliki napadi na energetsku infrastrukturu jer je neprijatelju bilo važno da ostanemo bez struje, plina, vode u mjeri u kojoj je to moguće. To se i dogodilo pa Kijev i kijevska oblast, srce Ukrajine, sada trpe veliku štetu. Naime, gradsko poglavarstvo odgovorilo je hitnim mjerama i uvedene su redukcije struje - ispričala je.

Foto: HRT

U njenom stanu ima četiri redukcije dnevno, pojašnjava Djamić, zbog čega se treba prilagoditi.

- Svi mi kažu, lako je kada znamo kada će biti redukcija. Ali teže nam se prilagoditi na iznenadna isključenja jer su mnogi ostali zaglavljeni u liftovima, nestaje tople vode, struje. Osim toga, u Kijevu više ne voze trolejbusi, štednja se uvela i u tom segmentu - dodala je.

- Ovo što se dogodilo na južnom bojištu daje veliki zamah ukrajinskim vojnicima i vjerujem da će nastaviti tim putem, a kako će se stvari dalje razvijati, ovisi i o drugoj strani - smatra.

Do kolapsa energetskog sustava neće doći, mišljenja je veleposlanica.

- Ukrajinski narod ima neizmjernu želju oduprijeti se neprijatelju dostojanstveno, a to znači prihvatiti ove nemoguće uvjete i preživjeti zimu. Kakav će biti rezultat, to nitko ne zna, ali vjerujemo da će uz solidarnost građana i pomoć drugih zemalja to biti moguće - zaključila je.


20:20 - Ruska protuzračna obrana aktivirana je u utorak u gradu Sevastopolju na Krimu, kojeg je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine, i oborena su dvije bespilotne letjelice, rekao je regionalni guverner, pozvavši ljude da ostanu mirni. 

Sevastopolj je baza ruske crnomorske flote.

Rusija je okrivila Ukrajinu za napad na luku zračnim i pomorskim bespilotnim letjelicama krajem listopada, nakon čega je Rusija nakratko obustavila svoje sudjelovanje u sporazumu o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora.

"Naše snage protuzračne obrane djeluju sada", rekao je na društvenim mrežama guverner kojeg je na tu poziciju postavila Rusija, Mihail Razvožajev. "Događa se napad bespilotnim letjelicama. Prema preliminarnim informacijama, dvije bespilotne letjelice već su srušene. Sve snage i službe su na oprezu."

"Nisu oštećeni nikakvi civilni objekti. Molimo vas, ostanite mirni", rekao je.

Krim je bio jedna od polaznih točaka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače te je nekoliko puta napadan, najistaknutije u kolovozu, kad je nizom eksplozija uništena skupina ratnih zrakoplova u ruskoj pomorskoj bazi.


19:43 - Ruski Gazprom zaprijetio je smanjenjem opskrbe prirodnim plinom kroz posljednji plinovod koji ide prema Europi preko Ukrajine, i to zato što u tvrtki smatraju da količina koju isporučuju Moldaviji ne završava u zemlji.

''Ako se nastavi neravnoteža uočena tijekom tranzita plina do moldavskih potrošača preko Ukrajine, počet ćemo smanjivati ​​svoje isporuke plina od sljedećeg tjedna'', objavili su.

Kao odgovor, Ukrajina je rekla da su sve zalihe koje je Rusija poslala kroz zemlju "u potpunosti prebačene" u Moldaviju.

"Ovo nije prvi put da Rusija pribjegava korištenju plina kao alata političkog pritiska", rekla je Olga Belkova iz Ukrajinskog operatera plinskog transportnog sustava.

"Riječ je o gruboj manipulaciji činjenicama kako bi se opravdala odluka o daljnjem ograničavanju količine opskrbe plinom europskim zemljama'', dodala je.


18:57 - Ruski pukovnik koji je odgovoran za mobilizaciju trupa stavljen je u kućni pritvor jer je navodno tražio perilicu rublja kao mito od časnika, pišu ruske dnevne novine Kommersant.

Vlasti su pritvorile pukovnika nakon što je zatražio kućanski aparat od moskovskog vojnog komesara, čiji su napori za mobilizaciju vojnika navodno slabo prolazili u njegovom uredu za novačenje.

Kako bi prošao inspekciju, pukovnik je tražio perilicu rublja vrijednu 70.000 rubalja, odnosno 1.120 eura.

Međutim, nakon što je prijavljen ruskoj Federalnoj sigurnosnoj službi (FSB), pukovnik je priznao krivnju za podmićivanje i stavljen je u kućni pritvor na dva mjeseca.


17:15 - Ruski predsjednik Vladimir Putin i kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel otkrili su u utorak u Moskvi spomenik kubanskom revolucionaru i vođi Fidelu Castru, obećavajući da će produbiti prijateljstvo i odnose između dviju zemalja koje su obje pod američkim sankcijama.

Castro, koji je vlast na Kubi preuzeo 1959., nema spomenik u svojoj domovini. Nakon Castrove smrti 2016., njegov brat Raul je rekao da želi izbjeći stvaranje kulta ličnosti.

Putin je evocirao uspomenu na Castra i kazao Diaz-Canelu da dvije zemlje trebaju izgraditi odnose na "čvrstim temeljima prijateljstva" uspostavljenim između Castra i sovjetskih čelnika.

Govoreći o spomeniku, Putin je rekao da je "pravo umjetničko djelo, dinamično, u kretanju prema naprijed koje prikazuje pravog borca".

"Mislim da odražava osobnost Fidela u borbi u kojoj se i mi danas nalazimo", rekao je Diaz-Canel.

Rusija nastoji ojačati političke i gospodarske odnose sa zemljama koje se protive američkoj hegemoniji. Kuba je pod američkim gospodarskim embargom od 1962., od komunističke revolucije koju je predvodio Castro.

Diaz-Canel je u Dumi izrazio solidarnost s Rusijom direktno podržavši razlog zbog kojeg je Moskva poslala trupe u Ukrajinu.

"Razlozi za trenutni sukob se moraju tražiti u agresivnoj politici SAD-a i širenju NATO-a prema ruskim granicama", rekao je Diaz-Canel.

Na pitanje o mogućim paralelama između sadašnje situacije i Kubanske krize 1962., glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov je rekao da su "krize različite, iako se u oba slučaja radi o sukobu između nas i kolektivnog zapada pod vodstvom SAD-a".


16:42 - Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je u utorak, na konferenciji u organizaciji lista Sueddeutsche Zeitung u Berlinu, kako Njemačka mora biti spremna na to da situacija u Ukrajini eskalira.

"S obzirom na razvoj rata i očitih i rastućih gubitaka Rusije mi moramo biti spremni na to da situacija eskalira", rekao je njemački kancelar.

Po Scholzovim riječima, eskalacija bi se prije svega mogla manifestirati u pojačanom uništavanju ukrajinske infrastrukture.

Kao pouku rata u Ukrajini Scholz se založio i za prilagodbu vojne industrije kriznim situacijama. Industrija u najkraćem roku mora biti spremna na isporuke streljiva za sustave koje je isporučila, istaknuo je Scholz.

On je ukazao na to da se Njemačka trudi isporučiti dovoljno streljiva za sustave koje je isporučila Ukrajini.

Posljednjih dana su mediji pojačano pisali o tome kako su haubice koje je Njemačka isporučila Ukrajini djelomice izvan upotrebe zbog nedostatka rezervnih dijelova i streljiva.

"Moramo osigurati stalnu podršku koja nam je potrebna glede isporuka", rekao je Scholz na konferenciji u organizaciji dnevnika Sueddeutsche Zeitung.

Njemački kancelar također je rekao da je obrambeni fond od 100 milijardi eura, najavljen nakon ruske invazije, rezultat naučene lekcije o potrebi izgradnje obrambenih zaliha njemačke vojske.


16:26 - Direktor operatora ukrajinske elektroenergetske mreže rekao je u utorak da je šteta koju su ruski raketni napadi nanijeli ukrajinskoj elektroenergetskoj infrastrukturi "gigantska", ali i dodao da se ne mora evakuirati civile.

Volodimir Kudritski, direktor Ukrenerga, rekao je na brifingu da bi se mogle dogoditi duge nestašice struje, ali i istaknuo da će operator nastojati pomoći da se stvore uvjeti da ljudi ostanu u zemlji tijekom zime.

Praktički nijedna termoelektrana i hidroelektrana nije pošteđena ruskih napada, rekao je. 

"Razmjeri uništenja su gigantski", rekao je.

"U Ukrajini postoji deficit proizvodnje struje. Ne možemo proizvesti energije koliko potrošači mogu potrošiti".

Rekao je da se od srijede očekuje kratko zahladnjenje, ali nakon toga temperature će ponovno porasti što će biti prilika da se stabilizira elektroenergetski sustav.

Ukrajina ima dovoljno rezervi goriva jer ih je prikupila prije ruske invazije 24. veljače, rekao je, istaknuvši da naporno rade na popravljanju oštećene infrastrukture. Dodao je kako se nada da će neke rezervne dijelove dobiti iz inozemstva.

Na pitanje u vezi prijedloga nekih dužnosnika da se evakuira neke gradove koji su najteže pogođeni nestašicama struje, rekao je da su takvi prijedlozi "neprimjereni".


14:52Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, tvrdi da se Rusija priprema za drugu mobilizaciju u siječnju te da planira pozvati 500.000 do 700.000 rezervista.

Moskva je u rujnu pozvala više od 300.000 vojnika da se bore u Ukrajini, što je natjeralo stotine tisuća Rusa da pobjegnu iz zemlje kako bi izbjegli novačenje.

Geraščenko je rekao da je 300.000 već mobiliziranih ljudi ubijeno, ranjeno ili demoralizirano.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov jučer je kazao da se ne razgovara o pozivanju još ruskih vojnika u borbu u Ukrajini kroz drugi krug mobilizacije.


13:50 - Ruski predsjednik Vladimir Putin ovog će se tjedna sastati s majkama rezervista koji su pozvani da se bore u Ukrajini, priopćio je Kremlj u jeku tekućih pritužbi na pitanja mobilizacije.

- Doista, takav sastanak je planiran, možemo potvrditi - rekao je u utorak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi CNN.

- Predsjednik često ima takve sastanke, nisu svi javni. U svakom slučaju, predsjednik dobiva informacije iz prve ruke o stvarnom stanju stvari - dodao je. 

Peskov nije precizirao točan datum kada će se Putin sastati s majkama rezervista.


13:43 - Ukrajina će pozvati mađarskog veleposlanika kako bi prosvjedovala zato što je što je premijer Viktor Orban otišao na nogometnu utakmicu noseći šal na kojem je prikazan ukrajinski teritorij kao dio Mađarske, priopćilo je u utorak ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

"Promicanje revizionističkih ideja u Mađarskoj ne pridonosi razvoju ukrajinsko-mađarskih odnosa i nije u skladu s načelima europske politike", istaknuo je glasnogovornik ministarstva Oleg Nikolenko na Facebooku.

Nikolenko je rekao da Ukrajina želi ispriku te da se opovrgnu bilo kakve pretenzije prema ukrajinskom teritoriju.

Ukrajinski mediji prikazali su fotografije Orbanova susreta s mađarskim nogometašem, na kojima nosi šal za koji je Ukrainska Pravda ustvrdila da prikazuje kartu "Velike Mađarske" uključujući teritorij koji je sada dio susjednih država Austrije, Slovačke, Rumunjske, Hrvatske, Srbije i Ukrajine. 


12:13 - Policija i pripadnici sigurnosnih službi izvršili su rano jutros pretres 1000 godina starog pravoslavnog samostana u glavnom gradu Ukrajine. Ukrajinske vlasti su priopćile kako sumnjaju da ruski špijunski lanac djeluje unutar samostana i provodi "subverzivne aktivnosti".

Racija je izvedena kako bi se spriječilo korištenje samostana kao "centra ruskog svijeta", priopćila je Služba sigurnosti Ukrajine, prenosi Sky News.

Samostan u Kijevu
Foto: VALENTYN OGIRENKO/REUTERS, ilustracija


11:50 - Rusko granatiranje pogodilo je u utorak centar za distribuciju humanitarne pomoći u gradu Orihiv u jugoistočnoj Ukrajini, ubivši volontera i ranivši dvije žene, rekao je regionalni guverner Oleksandr Starukh, prenosi The Guardian.

Guverner nije dao više detalja o napadu na Orihiv koji se nalazi oko 112 kilometara istočno od lokacije nuklearne elektrane Zaporožje koja je granatirana proteklih nekoliko dana. 

- Ruski teroristi granatiraju točke dostave humanitarne pomoći, nastavljajući s nuklearnim ucjenama - jadna taktika vojnih gubitnika. Pa, za svaku takvu akciju postoji ukrajinska protuakcija - napisao je na Telegramu Andriy Yermak, šef predsjedničkog osoblja.


11:47 - Dok se pripremaju za hladnu zimu, stanovnici bombardiranog ukrajinskog sela Horenke kažu da jako cijene mural koji prikazuje toplu kupku što ju je naslikao poznati grafiter Banksy.

Mural, koji prikazuje čovjeka kako riba leđa u kadi, nalazi se u prizemlju onoga što je ostalo od stambenog bloka pogođenog u ožujku u ruskome napadu na selo Horenku, sjeverozapadno od Kijeva, nekoć na prvoj liniji borbi, gdje je zaustavljen ruski napad na glavni ukrajinski grad.

"Za mene to znači isprati svu prljavštinu. Prljavštinu Ruske Federacije...", rekla je Reutersu Tetjana Rezničenko (43) dok oko nje pada snijeg. "A ovaj crtež mi daje osjećaj... kao da sam sprala sa sebe svu tu prljavštinu koja se na nas sručila."

Banksyjev mural
Foto: Banksy/REUTERS

Riječ je o jednom od sedam murala za koje je Banksy, za vrijeme tajnog posjeta Ukrajini potvrdio da ih je naslikao. Rezničenko je rekla da je Banksyjevom timu ponudila po šalicu instant kave u svome stanu jer je bilo jako hladno kad je umjetnik stigao da bi oslikao zidove razrušenog sela. Kaže da u stanu ima peć na drva, ali nema struje, grijanja ni tekuće vode, a zima je već stisnula. 

"Zima je počela, a mi ne znamo što će biti dalje. Vatrogasci su nam donijeli pitku vodu, ali problem je u tomu što će se smrznuti ako je ne premjestimo unutra", rekla je. Unatoč svim problemima kaže da će i ona i njezini susjedi i dalje ustrajati... i ostati prkosni. 

"Ukrajinci se svemu mogu prilagoditi. Nema svjetla? Nema problema. Imamo svijeće, alternativne izvore struje, postoje power bank prijenosne baterije", rekla je susjeda Olena Kulinovič.

"Kad susjedi imaju struju otiđemo kod njih, napunimo mobilne telefone i power bank baterije. Nema vode? Sve ok. Čak i kad država ne pomogne, uspijevamo organizirati dostavu vode."


11:00 - Kada je krajem veljače pokrenula invaziju Ukrajine, Rusija je u svom inventaru imala oko 850 samohodnih haubica 2S19 teških 42 tone. Devet mjeseci kasnije, Rusi su izgubili 91 haubicu 2S19, a najmanje 34 od njih netaknute su u ukrajinskim rukama, navodi Forbes.

>> OPŠIRNIJE


10:55 - Rusi su ubijali, mučili i otimali Ukrajince u sustavnom obrascu što bi moglo značiti umiješanost i visokih dužnosnika u ratne zločine, rekla je veleposlanica američkog State Departmenta za globalni progon kaznenih djela Beth Van Schaack.

Sve je više dokaza da je ruska invazija na Ukrajinu "popraćena sustavnim ratnim zločinima počinjenim u svakoj regiji gdje su bile raspoređene ruske snage", rekla je.

Dokazi iz oslobođenih područja ukazuju na "namjerne, neselektivne i neproporcionalne" napade na civilno stanovništvo, zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u pritvoru, prisilno uklanjanje ili filtraciju ukrajinskih građana - uključujući djecu - u Rusiju, te pogubljenja i seksualno nasilje, rekla je novinarima.

Kada vidimo takve sustavne postupke, uključujući stvaranje goleme filtracijske mreže, vrlo je teško zamisliti kako bi ti zločini mogli biti počinjeni, a da odgovornost ne obuhvaća vrh zapovjednog lanca, rekla je.

Van Schaack predstavlja Sjedinjene Države pri globalnim tijelima koja istražuju ratne i druge zločine, a trenutnu situaciju nazvala je "novim nirnberškim trenutkom", misleći na suđenja za ratne zločine održana u tom njemačkom gradu potkraj Drugoga svjetskog rata. Rekla je na brifingu za novinare da je devetomjesečni ruski napad na Ukrajinu izazvao "niz inicijativa za utvrđivanje odgovornosti bez presedana", uključujući mnoga tijela zajedno s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu.

Tijela koordiniraju utvrđivanje prioriteta i pristupa "prema svim dostupnim pravnim osnovama", rekla je. Van Schaack nije htjela konkretno reći može li ruski predsjednik Vladimir Putin biti procesuiran za ratne zločine u Ukrajini. Ali rekla je da će tužitelji "slijediti kamo vode dokazi".

Prema međunarodnom pravu, doktrina odgovornosti nadređenog dopušta da kazneni progoni "idu do vrha zapovjednog lanca", rekla je. "Kada gledamo sam razmjer zlodjela koji su pokazale ruske snage, on je ogroman u usporedbi s optužbama koje smo vidjeli protiv ukrajinskih snaga".


09:37 - Ruske snage ispalile su gotovo 60 granata na Nikopolj tijekom noći na utorak, prema ukrajinskom vojnom dužnosniku, prenosi CNN.

Načelnik regionalne vojne uprave Dnjepropetrovsk, Valentin Reznichenko, rekao je da nitko nije ozlijeđen u granatiranju tijekom noći te kako se pogođena područja pregledavaju.


09:33 - Institut za ratne studije (ISW) izvijestio je kako ukrajinski obavještajci smatraju da ruske specijalne službe planiraju takozvane napade pod lažnom zastavom na bjelorusku kritičnu infrastrukturu kako bi natjerale Bjelorusiju da uđe u rat u Ukrajini.

>> OPŠIRNIJE


09:31 - Uspješnom ukrajinskom protuofenzivom na jugu i nedavnim oslobađanjem Hersona završena je jedna faza rata u Ukrajini, koja je počela ljetos ukrajinskom javnom najavom protuofenzive na Herson, da bi potom uslijedio neočekivani udar na Harkivsku oblast, a tek nakon toga i oslobađanje Hersona.

>> OPŠIRNIJE


08:29 - Kada je započela ruska invazija, Moskva je jasno dala do znanja da želi srušiti ukrajinsku vladu i postaviti vlastito vodstvo. 

U novim komentarima, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da njegova zemlja "ne namjerava 'specijalnom operacijom' promijeniti vladu u Ukrajini".

Komentari Peskova označavaju najnoviji pad Putinovih ambicija od početka njegova rata u Ukrajini.

Moskva je namjeravala svrgnuti ukrajinsku vladu, ali ruski neuspjesi na bojnom polju i ograničeni resursi u Ukrajini znače da je Putin morao odustati od svojih početnih ciljeva.


08:26 - Nekoliko stanovnika Hersona i radnika na lokalnom odlagalištu tvrde da su ruske snage spaljivale tijela na tom mjestu. Rekli su  da su tijekom ljetne okupacije grada vidjeli ruske kamione kako dolaze s crnim vrećama koje su zatim zapaljene i koje su smrdjele na zapaljeno meso. Izvori vjeruju da su se ruske snage rješavale tijela svojih poginulih vojnika, prenosi Sky News. 

- Svaki put kad je naša vojska granatirala Ruse, oni su ostatke premjestili na odlagalište i spalili - rekla je Iryna, stanovnica Hersona.

Tvrdnje se ne mogu neovisno potvrditi, a ukrajinske vlasti su rekle da ne mogu komentirati istražuju li se optužbe.


7:27 - Kremlj je rekao da je zabrinut zbog, kako tvrdi, ukrajinskog granatiranja nuklearne elektrane Zaporižja, koja je pod kontrolom Rusije. Yuriy Sak, savjetnik ukrajinskog ministra obrane, uzvratio je da je granatiranje elektrane u Zaporižju bila ruska taktika koja je imala za cilj prekinuti opskrbu električnom energijom i "zalediti Ukrajince do smrti".


7:19 - Ukrajinci će vjerojatno živjeti s nestankom struje barem do kraja ožujka, rekao je čelnik velikog dobavljača energije, dok je vlada počela s evakuacijama ljudi iz Hersona u druge regije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je polovica ukrajinske energetske infrastrukture oštećena ruskim napadima, ostavljajući milijune ljudi bez struje i vode dok zima dolazi i temperature padaju ispod nule.

Sergey Kovalenko, voditelj glavnog privatnog dobavljača energije YASNO za Kijev, rekao je da radnici žure završiti popravke prije nego što temperature padnu. "Želio bih da svi razumiju: Ukrajinci će živjeti s nestankom struje barem do kraja ožujka", rekao je Kovalenko u objavi na svojoj Facebook stranici.

Nestanci električne energije bili su svakodnevna pojava u svim ukrajinskim regijama, a mrežni operater Ukrenergo priopćio je da su daljnja planirana isključenja zakazana za utorak.


7:00 - Nema trenutne zabrinutosti glede nuklearne sigurnosti u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižja, kojom upravlja Rusija, unatoč granatiranju koje je krajem tjedna izazvalo veliku štetu, rekla je u ponedjeljak UN-ova agencija za atomsku energiju, nakon što su njeni stručnjaci pregledali elektranu.

Međunarodna agencija za atomsku energiju IAEA, čija su četiri člana osoblja smještena u elektrani Zaporižja, najvećoj u Europi, u nedjelju je poručila da je krajem tjedna došlo do najvećeg granatiranja u proteklih nekoliko mjeseci, no da ključni sigurnosni sustavi nisu pogođeni.

Rusija i Ukrajina se posljednjih mjeseci međusobno optužuju za granatiranje, u kojem su oštećene zgrade i dalekovodi, čime je prekinuta opskrba električnom energijom, ključna za hlađenje šest reaktora i sprečavanje taljenja njihovih jezgri. Ti dalekovodi nisu oštećeni u granatiranju krajem prošlog tjedna.

"Oni (stručnjaci IAEA-e) su mogli potvrditi da je - unatoč ozbiljnosti granatiranja - ključna oprema ostala netaknuta i da nema trenutne zabrinutosti glede nuklearne sigurnosti", poručila je Međunarodna agencija za atomsku energiju u izjavi objavljenoj u ponedjeljak navečer.

"Stanje šest reaktora je stabilno, a potvrđen je integritet potrošenog goriva, novog goriva i radioaktivnog otpada niske, srednje i visoke razine u njihovim skladišnim prostorima", rekla je IAEA, dodavši da je došlo do "velike štete diljem lokacije".

Šteta uključuje nekoliko palih granata na glavnoj cesti uz reaktore, šrapnel koji je pogodio cijevi sa stlačenim zrakom, manju vidljivu štetu na cjevovodu za protupožarne prskalice i oštećenja na krovu posebne pomoćne zgrade.

"Ovo je velik razlog za zabrinutost jer jasno pokazuje intenzitet napada na jednu od najvećih nuklearnih elektrana u svijetu", rekao je šef IAEA-e Rafael Grossi.

Grossi mjesecima upozorava na rizik od moguće katastrofalne nesreće zbog granatiranja i zalaže se za stvaranje zaštitnog područja oko elektrane. Agencija IAEA je rekla da je Grossi "pojačao intenzitet svojih konzultacija" glede zaštitne zone nakon granatiranja krajem prošlog tjedna.

Ključne riječi

Komentara 36

DD
disinfo.detector.media
12:14 22.11.2022.

ponavlja li se Herson: "Kolaboracionisti s privremeno okupiranih teritorija Zaporiške oblasti bježe kao štakori s broda", izvijestio je gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov..jer tako je počelo i u Hersonu, najprije su i tamo počeli bježati ruski kolaboracionisti

DD
disinfo.detector.media
12:10 22.11.2022.

CNN:" Austrija je do rujna uspjela smanjiti svoju ovisnost o opskrbi ruskim plinom tijekom nekoliko mjeseci sa 79% na samo 21%.

DU
Deleted user
16:26 22.11.2022.

Gotova je Rusija kakvu smo poznavali do prije 8 mjeseci... Ovo je siromašna,vojno poražena i potučena do nogu lokalna sila bez šanse oporavka idućih 50-tak godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije