Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE BIRAJU ŽRTVE

Ukrajina: Ruski vojnici sve više koriste seksualno nasilje kao oružje, postalo je dio njihove taktike

People survive without power and water in a town near the frontline
Foto: LEAH MILLIS/REUTERS
1/3
05.12.2022.
u 08:33

Kostin je optužio ruske vojnike da namjerno koriste seksualno nasilje kao ratno oružje "da ponize Ukrajince"

Ukrajinski državni odvjetnik Andrij Kostin osudio je "drastično povećanje" seksualnog nasilja ruskih vojnika u invaziji na Ukrajinu koja još traje. Žrtve su oba spola i svih dobnih skupina, rekao je Kostin za list njemačke medijske tvrtke Funke Media Group i francuski list Ouest-France u izjavama koje je dpa vidio prije objave u ponedjeljak.

Kostin je optužio ruske vojnike da namjerno koriste seksualno nasilje kao ratno oružje "da ponize Ukrajince". "U mnogim slučajevima ruski vojnici silovali su ljude, mučili a zatim ubili. Često silovanje čine pred rođacima i djecom", rekao je Kostin. Ruski zapovjednici često naređuju ili barem podržavaju silovanja, rekao je Kostin.

Njegove izjave ne mogu se neovisno provjeriti.

Wenzel Michalski, čelnik njemačkog ogranka organizacije Human Rights Watch, vidi sustavan pristup nasilju kada je riječ o ruskoj invaziji na Ukrajinu koja je počela potkraj veljače. "Zločini nad civilima dio su ratne taktike ruskih vojnika u Ukrajini", rekao je Michalski za list Funke Media Group. "Nasilna djela koja su počinili vojnici, uključujući silovanje, ruski politički čelnici i vojska ne kažnjavaju. Naprotiv, snage koje djeluju s posebnom brutalnošću još uvijek se poštuju", rekao je.

Prema ukrajinskom državnom odvjetništvu, od početka rata prije devet mjeseci u Ukrajini je ubijeno gotovo 8500 civila, uključujući 440 djece. Ranjeno je više od 11.000 civila.

Komentara 2

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
11:01 05.12.2022.

El Pais: Regruti ukrajinske vojske su primorani da zimi nose uniforme koje su im kupili roditelji U Ukrajini vojnici ukrajinske vojske dobijaju uniforme na poklon od svojih roditelja i rođaka sa početkom zime Španski list El Pais javlja da suu se pojavili novi problemi u vojnim operacijama Oružanih snaga Ukrajine u vezi sa borbom u zimskim uslovima. Uniforme se sve više habaju i porodice moraju da kupuju nove da bi ih zamenile. Članovi vojnih porodica počeli su da idu u ukrajinske vojne prodavnice jer treba da kupe tople uniforme za početak zime. Devojke takođe idu u vojne prodavnice da kupe neophodne uniforme za svoje mladiće koji učestvuju na frontu. Poznato je da oprema koju imaju ispunjava sve kriterijume, ali svakodnevnom upotrebom u vanrednim situacijama često postaje neupotrebljiva i treba je zameniti. Što se tiče uniformi, prema rečima kijevskih zvaničnika, Ukrajinci su potrošili više od milijardu evra od početka specijalne operacije.

Avatar prodao sam  ukrajnu
prodao sam ukrajnu
21:33 05.12.2022.

Pozivi predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen da Rusija odgovara za „gnusne ratne zločine“ u Ukrajini pred sudom koji bi bio osnovan u saradnji sa Međunarodnim krivičnim tribunalom ukazuju na izuzetno licemerje Zapada, piše Kurt Nimo za „Ron Pol institut“. „Ursula fon der Lajen predsedava kriminalnom organizacijom odgovornom za smrt i uništavanje projektovanih ‘neprijatelja’ koji ne prete Evropi. Ona, u suštini, poziva na smrzavanje Evropljana koji zavise od prirodnog gasa iz Rusije po niskim cenama i na rat bez kraja, ili vidljivog rešenja“, piše autor. U slučaju Rusije, ovo „projektovanje neprijatelja“ Evrope oslanja se na selektivnost zapadnih medija kada je izveštavanje o sukobu u Ukrajini u pitanju, ali i ignorisanje ne tako davne istorije koja je prethodila ruskoj vojnoj operaciji. Tako, u zapadnom diskursu nema reči o onome što se u tekstu za „Ron Pol institut“ naziva nelegalnim državnim udarom sprovedenom pod pokroviteljstvom SAD protiv ukrajinskog lidera koji se okrenuo Rusiji umesto EU, ali ni o pokolju skoro 50 etničkih rusa u Odesi koji su se protivili Majdanskom ustanku, niti o nepoštovanju Minskih sporazuma iz 2014. i 2015. godine koji je trebalo da spreče „‘građanski rat’ između neo-nacista u ukrajinskoj vojsci i ‘separatista’ u Donbasu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije