Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE NAPETOSTI IZMEĐU VLADE I VOJSKE

Ukrajina prvi put slavi Božić 25. prosinca kao Zapad

storyeditor/2023-12-22/2023-12-19T121118Z_173345870_RC2A05A0RU0D_RTRMADP_3_UKRAINE-CRISIS-CHRISTMAS.JPG
Foto: GLEB GARANICH
Autori: Antonio Mandir, Hina
22.12.2023.
u 21:04

Nove napetosti između ukrajinske vojske i vlade u Kijevu. Ministar Umerov najavljuje kazne za vojne obveznike odbjegle u inozemstvo, vlada kaže – ne

Nove napetosti između ukrajinske vojske i vlade u Kijevu. Ukrajinsko ministarstvo obrane ponovno je pozvalo Ukrajince iz inozemstva da se vrate kući i pridruže vojnim redovima kako bi branili svoju domovinu od ruske invazije. Međutim, ne postoje planovi povratka muškaraca iz inozemstva ili njihove mobilizacije pod pritiskom, rekao je glasnogovornik ministarstva pravosuđa Illarion Pavljuk. Ukrajinski ministar obrane Rustem Umerov prije je rekao da se raspravlja o uvođenju pravnih "ograničenja" za ukrajinske muškarce koji se nalaze u inozemstvu. Stotine tisuća Ukrajinaca registrirane su kao ratne izbjeglice u Njemačkoj i drugim zemljama. Muškarcima između 18 i 60 godina koji zadovoljavaju kriterije za vojnu službu nije dopušteno napustiti zemlju, iako su mnogi to učinili. – Ministar poziva sve građane Ukrajine da se pridruže oružanim snagama gdje god da se nalaze – rekao je Pavljuk.

– Odnosi li se to također na Ukrajince iz inozemstva? Bez sumnje. Obrana zemlje u ratno vrijeme je ustavna dužnost svih građana – dodao je. No rekao je da nema planova korištenja sankcija na one koji se nalaze izvan Ukrajine.

BBC je prenio da je ministar obrane Umerov najavio da će se Ukrajinci u inozemstvu između 25 i 60 godina morati javiti za služenje vojske. On je to nazvao "pozivnicom", ali i upozorio da će biti sankcija protiv onih koji se na nju ogluše. Nekoliko dana prije Božića ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski apelirao je na borbeni duh svojih sunarodnjaka da ne posustanu u obrani zemlje.

– Potrebna je maksimalna pozornost za obranu, maksimalan napor za državu, maksimalna energija da Ukrajina postigne svoje ciljeve – rekao je Zelenski u svome večernjem videoobraćanju u Kijevu.

POVEZANI ČLANCI:

Ukrajina prvi put ove godine službeno slavi Božić 25. prosinca po zapadnoj tradiciji, a ne 7. siječnja u skladu s pravoslavnim običajima.

– Sada, prije Božića, svi u našoj državi moraju zapamtiti da je ovo vrijeme za koncentraciju, vrijeme za rad – rekao je Zelenski. Sudbina zemlje bit će odlučena u regijama Harkiva, Luhanska, Donjecka, Zaporižja i Hersona, koje je Rusija napala.

I Rusija ima problema s mobilizacijom. Tako će ruski vojni obveznici od jeseni sljedeće godine digitalno primati obavijesti o novačenju, objavio je jučer Kremlj. Ročnici se više neće morati pojavljivati osobno u uredima za novačenje u svojim okruzima, u skladu sa zakonima koji su trenutno na snazi. Dodatno, vojska će otvoriti mjesto zamjenika ministra za pitanja digitalizacije.

U travnju je Putin potpisao zakon koji pojednostavljuje poziv u vojnu službu. Pozivnice se više neće trebati uručivati osobno, a ročnici prijavljeni online više neće moći napustiti Rusiju prije nego što se jave za službu. Novi zakon izazvao je zabrinutost da će doći do novog vala mobilizacije za bojišta u Ukrajini. 

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Rusija napada ukrajinska vojna skladišta, Ukrajina nastavlja s ofenzivama

Komentara 69

Avatar Asterix
Asterix
23:38 22.12.2023.

Na osnovu hrvatskog poučka ukrajinski vojni obveznici (dio njih) su zaključili da se ne isplati boriti za domovinu... dok drugotni trunu u rovovima prvotni obiru vrhnje.

Avatar IvanR
IvanR
05:10 23.12.2023.

Jadni i naivni.

Avatar Art of Noise
Art of Noise
22:15 22.12.2023.

Zanimljivi su mi pravoslavci koji slave i Božić i Uskrs po julijanskom kalendaru, a ne po gregorijanskom. Dakle, slave Božić i Uskrs, i općenito liturgijsku godinu, po kalendaru koji je djelo jednog poganina, Julija Cezara, čija je država, i čiji su nasljednici, proganjali te iste kršćane, a ne po bratu po Kristu, kako zovu katolike, papi Grguru XIII., dakle, kršćaninu. Vrlo zanimljivo. Još je k tome gregorijanski kalendar i precizniji od julijanskog. Možda jer se radi o katoliku, i još k tome Papi? Bit će da je to. Nekako sam uvjerena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije