Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vojni zapovjednici traže mobilizaciju

Nedostatak vojnika najveći je problem ukrajinske vojske

Ukrajina
Foto: Reuters/PIXSELL
1/20
20.12.2023.
u 19:02

S terena dolaze vijesti da je ruska vojska i dalje tehnološki lošije opremljena, s lošim komunikacijama i protuzračnom obranom te da masovna upotreba dronova traži i njihovu povećanu proizvodnju i nabavu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u utorak na konferenciji za medije za kraj godine da su ga njegovi vojni zapovjednici zatražili mobilizaciju novih 500.000 vojnika uz postojećih 500.000 koji su već u uniformama. Te rečenice dolaze nakon izostanka paketa vojne pomoći iz SAD-a i EU, vijesti da ukrajinska vojna policija vrši racije po kafićima i drugim javnim objektima kako bi pohvatala one koji se dosadašnjim pozivima za frontu nisu odazvali, ali i nakon priča da je ratni zamor postao ogroman problem za ukrajinsku vojsku jer se ne može vršiti rotacija.

Premalo je vojnika, u Kijevu je zbog toga bilo i, za sada barem, malobrojnih prosvjeda supruga vojnika koji u godinu dana ne skupe ni mjesec dana odmora. Tome treba pridodati i nestašicu streljiva koja bi zbog neodobravanja novih paketa u SAD i EU mogla biti još i izraženija, a sve to zajedno dobar je dio razloga što bučno najavljivana protuofenziva nije donijela praktički nikakve rezultate, naprotiv. Postoji bojazan da bi Rusija mogla dobiti rat jednostavno 'na mišiće', zbog nadmoći u naoružanju.

Takve izjave daje i Vladimir Putin koji sada tvrdi da će njegova vojska ispuniti sve postavljene ciljeve, a pri tome je teško vjerovati da će se raditi samo o onima sekundarnima, zauzimanju četiri istočne ukrajinske oblasti. Po njegovim riječima, Rusija sada u Ukrajini ima 617.000 vojnika, što odgovara svim vijestima da su okupljene ozbiljno velike rezerve koje se po potrebi ubacuje u borbu. Dosta se dobro to vidi oko Avdijivke gdje se pritisak ruske vojske nastavlja unatoč lošijem vremenu, a procjenjuje se da je tamo angažirano 40-50 tisuća ruskih vojnika.

VEZANI ČLANCI:

Ipak, s terena dolaze vijesti da je ruska vojska i dalje tehnološki lošije opremljena, s lošim komunikacijama i protuzračnom obranom te da masovna upotreba dronova traži i njihovu povećanu proizvodnju i nabavu. Interesantno je da je zadnju tiskovnu konferenciju ove godine Zelenski organizirao na lokaciji za koju su novinari dobili poziv neposredno prije, a javnost cijelo vrijeme nije znala gdje se točno konferencija održava.

– Trebam konkretno znati što će biti s vojskom Ukrajine, što će biti s onim momcima koji su branili našu državu dvije godine? Imamo problema s rotacijom i praznicima. To bi trebao biti sveobuhvatan plan – kazao je Zelenski komentirajući zahtjev svojih zapovjednika uz jedan možda i znakovit komentar: žene se sigurno neće mobilizirati. Isto je tako rezolutno odgovorio na pitanje je li Ukrajina na rubu da izgubi rat – ne. Također je čvrsto opovrgnuo da je u prijeporu s glavnim zapovjednikom Valerijem Zalužnim. Bilo je tu još zanimljivih tvrdnji. Jedna je da će Ukrajina sljedeće godine moći proizvesti milijun dronova, kao i da u ovom trenutku pregovori s Rusijom nisu izvedivi, što je Zelenski izrekao uz tvrdnju da će nastojati vratiti kontrolu nad cijelim ukrajinskim međunarodno priznatim teritorijem. 

VIDEO Ukrajinska vojska objavila je video snimku lansiranja ATAMCS projektila

Komentara 39

DU
Deleted user
19:37 20.12.2023.

Ukrajina je postala naj veči teritorij za šverc oružja primjer dosta tog oružja je pronašla Izraelska vojska u Palestini

SB
Slavenski_brat
19:40 20.12.2023.

Bitno da je ruska vojska i dalje tehnološki lošije opremljena, s lošim komunikacijama i protuzračnom obranom ali i u zadnjih mjesec dana vratila sve polozaje izgubljene PSSST ofanzivom a i vise

T7
Toro. 71
19:47 20.12.2023.

Opa 355000 crnih vreća!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije