Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ukinut harač za 950.000 ljudi, HDZ se sprema za izvanredne izbore?

Ukidanje najniže stope otvara vrata rebalansu 
i pomaže HDZ-u u pripremama za kampanju.
11. ožujka 2010. u 13:08 309 komentara 70 prikaza
vlada, kosor
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Od 1. srpnja Vlada ukida nižu stopu kriznog poreza, izvijestila je na početku današnje sjednice premijerka Jadranka Kosor. Nakon 1. kolovoza, prvi će put neto plaće bez umanjenja od dva posto primiti zaposlenici s primanjima većima od 3000 i manjima od 6000 kuna. Prema podacima iz ljeta prošle godine, kada je krizni porez stupio na snagu, posebnog poreza bit će oslobođeno oko 700 tisuća radnika i oko 250 tisuća umirovljenika. Njihov je osobni doprinos izlasku iz krize iznosio od 60 do najviše 120 kuna svaki mjesec.

Porez od četiri posto koji se obračunava na neto plaću, s druge strane, ostaje onima koji primaju plaću, honorar ili mirovinu veću od 6000 kuna. Riječ je o nekoliko desetaka tisuća umirovljenika i nešto više od 300 tisuća zaposlenika koji mjesečno za spas od krize izdvajaju 240 kuna.

>>Kosor: Skandalozne Milanovićeve izjave, SDP: Ukinite cijeli harač

>>Komentar Gojka Drljače: Dva koraka natrag, pa pola koraka naprijed

Povećanje potrošnje

Za ovu godinu prihod od kriznog poreza planiran je u iznosu od 2,22 milijarde kuna, a procjena je da će ranijim ukidanjem niže stope proračun ostati bez oko 400 milijuna kuna.

Premijerka je izrazila nadu da će ukidanje jedne stope tzv. kriznog poreza povećati potrošnju te je zahvalila građanima "na razumijevanju" u vrijeme kada je Vlada donosila poseban zakon kojim će se, prema planu, do kraja godine oporezovati neto plaće i mirovine preko 6000 kuna i kojima su zamrznute sve mirovine.

– Vjerujem da će to biti onaj tračak optimizma koji nam je potreban, za koji imamo razloga – kazala je Kosor te ponovila kako će "Vlada dosljedno provoditi sve svoje odluke i svoj program". Istaknula je mjere za spas gospodarstva koje su poduzete, "mjere o kojima se u javnosti nerado govori, a trebalo bi".

>>Ekonomisti o Vladinim mjerama: Potrošnja neće rasti, ali zato 
hoće rad na crno

>>Na Ustavnom sudu ne strahuju od novih tužbi

Djelomično ukidanje kriznog poreza izvrstan je povod za rebalans proračuna. Iako na rebalans pozivaju i stručnjaci i oporba, potiho čak i dio vladajuće koalicije, u vrhu Vlade tomu dosad nisu bili skloni, ističući kako su državne financije pod kontrolom.

U svakom slučaju, nakon što se realizira danas najavljeno, do kraja godine, doznajemo, više neće biti diranja u porezni sustav: stope PDV-a, dakle, ostaju po starom – barem do kraja godine.

Ukidanje poreza novi je moment koji otvara vrata rebalansa, a da nitko ne posumnja u stabilnost državnih financija. Formalni bi razlog, dakle, bio svjesno i kontrolirano smanjenje proračunskih prihoda, a ne prazna blagajna i prijetnje grčkim i inim scenarijima.

Nadalje, iz vladajuće koalicije još je jednom potvrđeno kako se HDZ sve ozbiljnije priprema na prijevremene izbore.

– I sam način na koji je dobra vijest objavljena daje naslutiti da se nešto događa. Jadranka Kosor objavila je, ali nitko od ministara ili potpredsjednika na tu temu nije rekao niti riječ. Dobre vijesti rezervirane su za premijerku. To će joj dodatno popraviti rejting i onda će na tim temeljima u središnjici HDZ-a biti osmišljavana visokopersonalizirana predizborna kampanja s Jadrankom Kosor u glavnoj ulozi – komentira izvor blizak Vladi.

Kontrolirani rez prihoda

Zanimljivo, ukidanje niže stope u potpunosti se poklapa s najavom iz rujna 2009. godine, kada je premijerkin savjetnik Željko Lovrinčević najavio da će ta stopa opstati do 30. lipnja. Zbog toga se nagađa kako se s "ranijim" ukidanjem niže stope računalo od samog početka, ali da to nije objavljeno kako bi Vlada pokupila pokoji bod od građana dok najavljuje žestoke rezove.

Branimir Roglić
TEDESCHI: NE VIDIM NIKAKAV RASKOL
Kulminacija sukoba među vodećim industrijalcima: HUP napustili Roglić, Vlahović i Fortenova
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • Mladen Miletić:

    Podmukla lažna naslovna izjava manipulatorskog karaktera Ukinut harač, nije istina da je ukinit, nego če biti djelomično za sao dio pućanstva Hrvata obustavljen...

  • -obrisani-:

    Baca45 ima jos \"postignuca\": POKLONILA je Hrvatski teritorij Slovencima. Uvela Hrvatsku u Balkanske integracije.

  • -obrisani-:

    nogalo...si ti PIPPALO...???