Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gojko Drljača
Autor
Gojko Drljača

Dva koraka natrag, pa pola koraka naprijed

kosor
Slavko Midžor/PIXSELL
11.03.2010. u 19:19

Ukidanje kriznog poreza od 2 posto na neto plaće od 3 do 6 tisuća kuna još je jedan vrhunski PR potez Jadranke Kosor, ali, isto tako, i samo još jedan od dokaza dezorijentiranosti i nedosljednosti aktualne vlade.

Prema našim procjenama, do kraja godine zbog ovog popuštanja građanima državna blagajna mogla bi ostati kraća za najviše 400-500 milijuna kuna te se može reći da je odluka ekonomski irelevantna. Pa lani se Ini tolerirao tri puta viši porezni dug! Međutim, ova Vladina odluka ima izuzetnu simboličku težinu.

Ona, naime, dolazi nakon što su rezanjem poticaja na seljacima uštedjeli oko 700 milijuna proračunskih kuna te nakon što su neformalno najavili kresanje povlaštenih mirovina 10-15 posto ili daljnju uštedu od 700 milijuna do milijardu kuna.

Nema dileme, harač je bio velik promašaj, ali poticati ubijenu potrošnju tako da se nakon dva koraka natrag u tom smjeru (rezanje poljoprivrednicima i “povlaštenim” umirovljenicima) čini pola koraka naprijed (ukidanje niže stope harača) doima se kao shizofrena ekonomska politika.

Ima li ikoga tko se nakon ovakvih poteza osjeća sigurnije?

Komentara 1

DU
Deleted user
20:45 11.03.2010.

Ja odoh u šoping preko grane, ko je ovu državu, sve je to skupina kretena na vlasti koji pojma nemaju......ne mislim više ni lipe potrošiti ovdje. Srećom sam blizu granice pa si mogu priuštiti šoping 30% jeftiniji........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?