Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.05.2017. u 08:09

Pusta predizborna istraživanja, naime, toliko su već puta pokazala da birači i mimo kampanje imaju svoje čvrste odabire temeljene na ideologijama odabranim pa i izgrađenim davno prije susreta s glasačkim listićem.

Nakon dugih i predugih mjeseci ispunjenih kakofonijom svakovrsnih, smislenih i besmislenih stranačkih poruka odašiljanih sa svih strana političkog spektra, u finišu lokalnih izbora jučer je naposljetku zavladala tišina.

Zovu je predizbornom šutnjom, a potencijalni nositelji vlasti u utrci za glasovima birača uglavnom je se, izmučeni aktivnostima, i pridržavaju pa i građani takve tihe subote dočekuju s olakšanjem, što valja pozdraviti, no istodobno valja otvoriti i raspravu koliko je li uopće svrsishodna? Uistinu, trebaju li građanima nakon intenzivnog razdoblja medijskog bombardiranja, često prljavih kampanja, silnih pa i agresivnih nasrtaja politike na njihovu svakidašnjicu, ta 24 sata da o svojim odabirima promisle u kratkotrajnom miru, jesu li subote pred izlazak na birališta od presudna značenja?

Pusta predizborna istraživanja, naime, toliko su već puta pokazala da birači i mimo kampanje imaju svoje čvrste odabire temeljene na ideologijama odabranim pa i izgrađenim davno prije susreta s glasačkim listićem. I kada je poznato da Državno izborno povjerenstvo ne može učiniti ama baš ništa da bi se kaznilo one koji predizbornu šutnju krše te da su sve vlasti u protekla dva i pol desetljeća propustile propisati stroge sankcije za sve prekršitelje, pa čak i zatvorske kazne, što su predlagali neki ugledni pravni stručnjaci, nije li inzistiranje na predizbornoj šutnji i na taj način besmisleno?

Osim što omogućuje pojavnost i medijsku pozornost udrugama poput GONG-a, u konačnici, koja je svrha ovog instituta u 21. stoljeću dok, osim nacionalnih televizija koje mahom poštuju stranačku tišinu, postoji i cijeli niz medijskih platformi poput društvenih mreža, mobitela ili blogova gdje kandidati mogu uredno komunicirati svoje potencijalne birače, pa i 24 sata uoči izlaska na birališta, od čega ne prezaju već godinama? Je li u globalno umreženom komunikacijskom svijetu šutnja uopće moguća? Uistinu, čemu predizborna šutnja koja služi samo tome da bi se kršila? 

Komentara 4

VL
.
13:11 21.05.2017.

Sjajan naslov ! Je li se isto može upitati i za postojanje kaznenog zakona ?

DU
Deleted user
13:48 21.05.2017.

Političari i sva bliska im kasta kod nas ne poštuju nikakva pravila, ne snose apsolutno nikakvu odgovornost za svoje postupke, za njih postoje neki drugi zakoni, drugo pravosuđe i sve dok je tako nećemo se pomaknuti milimetar naprijed. Uz sve njihove velike i šuplje priče koje koriste samo njima.

IL
ilijan
08:44 21.05.2017.

Pojedinci krše, a da vas i taj dan zovu i za rukav vuku, daj glas daj glas. Nebi bilo baš ukusno. Evo jučer nije mi bilo u poštanskom pretincu ni jedna reklama nekih političara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije