Naslovnica Vijesti Svijet

Uhićen narkobos Šarić, ponudio predaju 24. veljače

Šarić se skrivao u zemljama Latinske Amerike, prelazeći iz jedne zemlje u drugu, gdje je i pronađen. Nakon što je uhvaćen, prevezen je u Crnu Goru.
18. ožujka 2014. u 13:30 31 komentara 20905 prikaza
darko šarić
Foto: Youtube Screenshot
Pogledajte galeriju 1/5

Nakon što je jutros u zajedničkoj akciji policije Crne Gore i Srbije uhićen narkobos Darko Šarić, već je oko 8.45 sati u pratnji specijalaca sletio na beogradski aerodrom.

Kako B92 neslužbeno doznaje, Šarić se skrivao u zemljama Latinske Amerike, prelazeći iz jedne zemlje u drugu, gdje je i pronađen. Nakon što je uhvaćen, prevezen je u Crnu Goru gdje je službeno uhićen. B92 nije objavio u kojoj je južnoameričkoj državi Šarić uhićen i zašto je prvo premješten u Crnu Goru.

Na konferenciji za novinare srpski ministar pravosuđa Nikola Selaković rekao je da se Šarić predao "bezuvjetno" i nije htio objašnjavati detalje.

– Kada je bjegunac shvatio da je izvjesno uhićenje, dobili smo zahtjev za kontaktom, i tada se događao i pregovarački proces. Uslijedila je ponuda za bezuvjetnu predaju. Predaja je bez uvjeta, a Šarić je tražio da mu se omogući kontakt s braniteljem, majkom i sinom prije odlaska u Srbiju. Ta ponuda iznesena je prije otprilike mjesec i pol – rekao je Selaković dodajući kako je "teško da je sam uspijevao izbjegavati pravdu četiri godine".

– Pod šefom BIA-e bilo je deset službenika, a čitava mreža koja je bila uključena u to brojila je katkad i više od sto osoba. Osim naše BIA-e, veliku ulogu imao je i MUP Crne Gore te Ministarstvo pravosuđa Crne Gore, ali i čitava mreža sigurnosnih agencija drugih država, poput američke CIA-e, španjolske, talijanske, švicarske, austrijske... – rekao je Selaković.

Specijalni tužitelj za organizirani kriminal Miljko Radisavljević potvrdio je da je u tijeku saslušanje Šarića i čeka se izjašnjavanje suda o pritvoru. Zahvalio je kolegama iz regije na suradnji koja je dovela do konačnog uhićenja.

– Otvorit će se i druga pitanja, kao ona o tome kako je pobjegao iz zemlje, je li mu netko u tome pomagao i s kim je sve bio u kontaktu – rekao je Radisavljević.

– Posebna radna skupina koja je formirana i za koju javnost nije znala, u skladu s našim propisima unutar BIA, primjenjivala je najsloženije metode i sredstva za tajnu pratnju klana i obitelji 270 dana, kroz stalni videonadzor objekata, GPS sredstva na 20 objekata, presretanja telefonskih i e-mail komunikacija za 15 osoba, prislušna sredstva na otvorenim i zatvorenim prostorima – ukupno 75 mjera – rekao je prvi dopredsjednik odlazeće srpske vlade Aleksandar Vučić na izvanrednoj sjednici vlade dodajući da je "najvažnije što je Šarić u pritvoru te kako je jako ponosan na ljude koji su danonoćno težak i kompliciran posao radili uključujući razne europske gradove".

Šarić, upozorio je Vučić, ne može dobiti status pokajnika i svjedoka-suradnika.

– Narkobos Darko Šarić priveden je u Specijalni sud nešto prije 10 sati, gdje je saslušan – izjavila je Tanjugu glasnogovornica suda Dušica Ristić i precizirala kako je Šarića saslušalo dežurno kazneno izvanraspravno vijeće tijekom dana.

Potvrdila je i da se suđenje Šariću i njegovoj skupini optuženoj za krijumčarenje kokaina nastavlja 24. ožujka pred tim sudom.

Šarićev branitelj Radoslav Bačević jutros je rekao agenciji Beta kako će Šarić biti saslušan o tome gdje se nalazio do uhićenja i dodao da je njegov klijent jutros već dao ''kratku izjavu'' u gradskoj policiji Beograda, nakon čega je premješten u Specijalni sud gdje će, u nazočnosti odvjetnika, dati izjavu i tada će sud odlučiti o određivanju pritvora.

Darko Šarić u javnosti i medijima prvi se put "pojavljuje" u listopadu 2009. kada je urugvajska policija zaplijenila 2,8 tona kokaina na jahti "Maui", koja je plovila pod britanskom zastavom, u luci Santiago Vasquez, 25 kilometara zapadno od Montevidea.

B92 javlja da je najveći doprinos uhićenju odbjeglog narkobosa dala srpska sigurnosna agencija BIA i njezin šef.

Nakon uhićenja Darka Šarića očekuje se njegovo pojavljivanje pred Specijalnim sudom 24. ožujka, kada se nastavlja suđenje pripadnicima njegove kriminalne skupine, doznaje agencija Tanjug.

Iako je prema šest sastavljenih optužnica optuženo 39 članova Šarićeve skupine, na optuženičkoj klupi naći će se, osim Šarića, samo 11 optuženih, s obzirom na to da je njih 16 u bijegu, devet je priznalo krivnju, a trojica su dobila status svjedoka suradnika. Srpsko tužiteljstvo za organizirani kriminal Šarića i njegovu skupinu tereti za krijumčarenje više od tri tone kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Europu 2008. i 2009.

U drugom postupku Šariću se u Srbiji sudi zbog pranja novca stečenog od trgovine drogom, koji je ubacivao u legalne tokove srpskog gospodarstva u vrijeme privatizacije, a na optuženičkoj su klupi njegovi suradnici, mahom poduzetnici i odvjetnici koji su mu pomagali i preko kojih je obavljao prljave poslove. Šariću i osobama koje su povezane s njim posljednje četiri godine oduzet je niz nekretnina, luksuznih vila, kuća, stanova, lokala, poljoprivrednih dobara, tvrtki, hotela, automobila...

>> Darko Šarić na Obaminoj listi najtraženijih dilera

Vučić: Operacija uhićenja Šarića započela je prije 4,5 godine

Govoreći o uhićenju narkobosa Darka Šarića prvi potpredsjednik Vlade Srbije i skori premijer Aleksandar Vučić rekao je da je njegovim uhićenjem i prebacivanjem u Beograd završena operacija koja je trajala 4,5 godine. Vučić je rekao i da se radilo o iznimno složenoj i zahtjevnoj operaciji u kojoj su osumnjičeni u nekoliko navrata pred policijom bježali svega 10-15 sekundi ranije.

– Branitelj Darka Šarića je 24. veljače ponudio bezuvjetnu predaju svoga klijenta što smo i prihvatili prije svega iz razloga da ga privedemo pravdi, ali i da spriječimo prolijevanje krvi. Avion sa Šarićem, i članovima obitelji, je danas sletio u zračnu luku u Podgorici gdje je uhićen i prebačen u Beograd. Trenutno se nalazi u zgradi Specijalnog suda gdje daje svoj iskaz, rekao je Vučić govoreći na današnjoj sjednici Vlade Srbije koja je radi ovoga slučaja bila otvorena za medije.

Izrazio je i nadu da će srbijanski pravosudni organi raditi brzo i kvalitetno i donijeti pravednu presudu. Podsjetio je i da se Šarić tereti za krijumčarenje 5,6 tona kokaina. (brb)

'Kriminalci kalibra Šarića ne govore puno na suđenjima'

Filip Švarm, novinar uglednog beogradskog tjednika Vreme i autor više dokumentaraca o ratu, srpskim tajnim službama pa i kriminalu, ne očekuje da će Šarić na suđenju puno reći jer "kriminalci kalibra Darka Šarića ne govore puno na suđenjima i raspetljavanje klupka neće biti lako", ali misli da je njegovim uhićenjem i kraj zločinačke skupine koja se uspjela ubaciti u krijumčarenje droge iz Latine Amerie u Europu.

- Ovdje u Srbiji se puno nagađalo o tome tko je od političara i tajkuna bio na vezi sa Šarićem, o tome tko ga je štitio i sada javnost očekuje da će se i to klupko raspetljati. Međutim, kriminalci tog kalibra obično na suđenjima ne govore puno. Ne očekujem da će i ispričati tko mu je pomagao, tko su mu bili jataci i s kim je bio na vezi. Neće to biti tako lako i tako brzo, ali svakako će nečega biti - izjavio je Švarm za B92.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
 • Avatar Perkovic Paraga
  Perkovic Paraga:

  "Veliki voda" Vucic ce skupiti poene , jer ce provesti lustraciju , istražiti pretvorbu i kazniti udbaske komunisticke profitere . To ce unaprijediti Srbiju , a i sada si mogu dozvoliti bolje zrakoplove i mnogo toga nego mi . Iako ... prikaži još! mediji prikazuju kako je u Srbiji gore nego kod nas , nasa vojska koristi njihov otpad od zrakoplova . Moramo priznati da su Srbi mnogo složniji od nas , ne daju se tako lako razjediniti od postkomunista . Možemo im samo zaviditi . Lustracija bi mogla biti veliki odskok za Srbiju preme EU i slobodnom svijetu a nama ce dugo biti uteg na nogama lažni antifasisti . Prestignut ce nas , a četnici ili ne, nisu zloglasni poput komunista .

 • golub Vaso:

  Jataci su milo i njegova družba.

 • majmun:

  Vecina tih mafijasa iz klana Darka Sarica imaju hrvatske putovnice ! Inace su to jatci Nasera Keljmendija ,Fahrudina Radoncica ,Bakira Izedbefgovica,Tomislava Karamarka ,Stipe Mesica , Camila Osmanija i nekih drugih mafijasa . Ivice Dacica i mnogih drugih srpskih politicara i ... prikaži još!i Mila Djukanovcica. Oni su stvarni nalogodavci tih posiljki kokaina ,heroina i pranja novca . Naravno uz njihove sluzbe tajne i policijske ! To je balkanska, narko politicka mafija cak taj oprerirao je u nogometu . Nije poznat slucaj da su narko mafijasa i takvog bandita uhitili pregovorima i predajom. To znaci da Darko Saric je covjek politickih mafija iz Srbije ,Crne Gore ,Kosova i Hrvatske i Bosne i Hercegovine ! ....... I kada su CIA i ostale zapadne tajne sluzbe na vrat im sjele izabrali su varijantu pregovora . A kako uopce imali su kontakt s tim mafijasem. On je oprao puno vise novca no stro sada oni ce ga teretiti i to za sve te mafijase i neke druge !