Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vadim Šamarin

Novo uhićenje u Rusiji: Nakon Putinove odluke da smijeni ministra pao još jedan vojni dužnosnik

Photo of deputy head of the army's general staff, Lieutenant General Vadim Shamarin
Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/REUTERS
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
23.05.2024.
u 10:08

Šamarinu prijeti kazna do 15 godina zatvora ako se potvrdi optužnica za primanje mira velikih razmjera.

Rusija je uhitila zamjenika načelnika glavnog stožera vojske, general-pukovnika Vadima Šamarina, zbog sumnje u primanje mita velikih razmjera, izvijestili su u četvrtak ruski mediji. List Kommersant izvijestio je da je Šamarin pritvoren u vezi s navodnom prijevarom i da je njegov dom pretražen.

To je četvrto uhićenje visoke vojne osobe od travnja kada je zamjenik ministra obrane Timur Ivanov stavljen u istražni pritvor zbog sumnje na primanje mita. Od tada su uhićeni i general-pukovnik Jurij Kuznjecov, šef osoblja u ministarstvu obrane, i general bojnik Ivan Popov, bivši zapovjednik ruske 58. armije, piše Reuters.

Ovo je najveći skandal u redovima ruske vojske unazad niza godina. Uhićenja su naznaka ozbiljnih napora da se iskorijeni korupcija povezana s unosnim vojnim ugovorima. Uhićena su i trojica ostalih povezanih s visokim ruskim vojnim ličnostima, prijatelj Ivanova, vlasnik građevinske tvrtke koja je navodno isplaćivala mito i bivši šef nekoliko tvrtki podređenih ministarstvu obrane.

Šamarin je zamjenik Valerija Gerasimova, načelnika glavnog stožera ruske vojske. Gerasimov nije optužen niti za jedno zlodjelo, ali je meta žestokih kritika zbog načina vođenja rata u Ukrajini. Šamarinu prijeti kazna do 15 godina zatvora ako se potvrdi optužnica za primanje mira velikih razmjera.

Do niza uhićenja dolazi usred velikih promjena u ruskom obrambenom establišmentu. Naime, predsjednik Vladimir Putin ovog je mjeseca smijenio Sergeja Šojgua s mjesta ministra, zamijenivši ga bivšim zamjenikom premijera Andrejem Belousovim koji nema vojno iskustvo. Na taj se potez gleda kao na pokušaj da se ruska ekonomija učinkovitije stavi u službu vojske te kako bi se uklonila korupcija u obrambenom sektoru. Putin je prošli tjedan rekao da ne planira promjene u glavnom stožeru jer se "borbeni dio" uspješno obavlja.

 

GALERIJA Posljedice ruskog napada na ukrajinski Harkiv
Photo of deputy head of the army's general staff, Lieutenant General Vadim Shamarin
1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije