Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločini

Uz generala Dudakovića, uhićeno još 11 osoba

Atif Dudaković
Foto: Screenshot Youtube
27.04.2018.
u 11:30

Osim njega, uhićeno je još nekoliko osoba koje se dovode u vezu s počinjenjem ratnih zločina nad civilima i zarobljenicima srpske nacionalnosti tijekom rata u BiH

Atif Dudaković, umirovljeni general Armije BiH i bivši zapovjednik njezina Petog korpusa koji je branio Bihać, uhićen je u petak u tom gradu, potvrđeno je iz policijskih izvora.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine potvrdilo je u petak kako se umirovljenog generala Armije BiH Atifa Dudakovića, koji je uhićen u jutarnjim satima u Bihaću, tereti zbog ratnih zločina te da je, u sklopu istrage koja se vodi, policija privela ukupno dvanaest osoba.

Tereti ih se za kaznena djela zločina protiv čovječnosti, a Dudaković je dodatno osumnjičen za kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Ratni zločini s kojima se povezuju Dudaković i ostali uhićeni odnose se na ubojstva više stotina civila i ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti 1995. godine.

Tada su vođene završne borbe za oslobađanje BiH u kojima su pripadnici Petog korpusa uspjeli potisnuti vojsku bosanskih Srba sa šireg područja sjeverozapadne Bosne.

Istraga protiv Dudakovića odnosi se i na zbivanja iz 1994., kada je Peti korpus uspio razbiti snage kojima je zapovijedao Fikret Abdić, tadašnji autonomaški lider koji je u Hrvatskoj poslije osuđen za ratne zločine, a na lokalnim  izborima u BiH 2016. uspio je postati načelnikom Velike Kladuše.

Tužiteljstvo BiH sada tereti Dudakovića i za zločine protiv civila bošnjačke nacionalnosti na teritoriju pod nadzorom Abdićevih snaga.

Dudaković i ostali uhićeni prebačeni su u Sarajevo, a nadležni tužitelj će nakon ispitivanja odlučiti hoće li od Suda BiH zatražiti da im se odredi pritvor.

U Sarajevu je istodobno uhićen Ibrahim Nadarević, također bivši časnik Armije BiH koji je obnašao i dužnost ministra za pitanja branitelja Federacije BiH.

Nadarević je bio zapovjednik brigade u Petom korpusu, a sada je na dužnosti savjetnika zamjenika predsjedatelja Doma naroda parlamenta BiH.

Ključne riječi

Komentara 130

LE
LeaL
10:03 27.04.2018.

Zar ga nisu uhapsili zbog ubojstva generala Šantića?

CA
Catalonia
09:33 27.04.2018.

Di si Atifeeeeeeeee..... Izdali te tvoji muslimani.... Prica se po Sarajevu da ti je Abu-bakir naredio da te corkiraju jel si se htio kandidirat za muslimanskog clana predsjednistva.... Zali se Erdoganu i tuzi Abu-bakira.... Treba sve vas muslimanske i mudzahedinske zapovjednike uhapsit i sudit....To kaj su vase jedinice cinile nebi ni zivotinjske zvijeri napravile.... Nadam se da je ovo samo pocetak,i da nije samo predstava za javnost....

TR
trabant7
10:06 27.04.2018.

Nadam se da će gnjida za sve odgovarati pa i za granatiranje Zadra i zaleđa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije