Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Institut za proučavanje rata: 'Putin radi veliku pogrešku. Ovo bi moglo odlučiti ishod rata'

Foto: Twitter/Pixsell/Reuters
1/6
01.06.2022.
u 10:46

"Ukrajina mora iskoristiti svoje ograničenije resurse i usredotočiti se na ponovno osvajanje kritičnog terena, a ne na obranu terena čija kontrola neće odrediti ishod rata”, zaključuje Institut.

Institut za proučavanje rata iz SAD-a objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

“Putin je odlučio koncentrirati sve snage i resurse u očajnički i krvavi pokušaj zauzimanja područja istočne Ukrajine, što će mu donijeti uglavnom simbolične dobitke”, navodi se u analizi. “Njegova je vojska u ostalim dijelovima zemlje ranjiva. Ukrajinske protuofenzive u Hersonu ukazuju na to da ukrajinski zapovjednici prepoznaju i iskorištavaju tu ranjivost”, dodaje se.

Herson

“Herson je ključan jer je to jedino područje Ukrajine u kojem se ruske snage drže na zapadnoj obali rijeke Dnjepar. Ako Rusija bude u stanju zadržati snažan položaj u Hersonu kada prestanu borbe, ona će biti u vrlo snažnoj poziciji iz koje može pokrenuti buduću invaziju.

Ako Ukrajina povrati Herson, s druge strane bit će u puno jačoj poziciji da se brani od budućeg ruskog napada. Ova bi strateška kalkulacija u načelu trebala navesti Rusiju da usmjeri svoje snage na zadržavanje Hersona. No ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je umjesto toga koncentrirati sve snage i resurse u pokušaj zauzimanja područja istočne Ukrajine”, navodi se.

Sjevjerodoneck

Što se tiče Sjevjerodonecka, Institut kaže da ruske snage sada kontroliraju do 70% istočnog grada i napreduju prema centru.

“Ukrajinske snage sada se očito povlače iz Sjevjerodonecka umjesto da se bore do kraja. To je faktor koji je Rusima omogućio da relativno napreduju u grad. Odluka da se izbjegne izdvajanje više sredstava za spašavanje Sjevjerodonecka i odluka o povlačenju iz njega bile su strateški razumne, ali i jako bolne.

Ukrajina mora iskoristiti svoje ograničenije resurse i usredotočiti se na ponovno osvajanje kritičnog terena, a ne na obranu terena čija kontrola neće odrediti ishod rata”, zaključuje Institut.

Komentara 43

AM
Amen
11:39 01.06.2022.

Ukrajinci brane svoje .Blagoslovljeni oni koji se brane!

BR
bruno2110
11:56 01.06.2022.

Čovjek ima pravo , Herson je jako strateški važan grad , blizu je i hidrocentrala koja opskrbljuje poluotok krim vodom , ukrajinci moraju povratiti tu oblast i svakako pokušati zadržavati gradove Slaviansk i Kramatorsk da rusi nikada ne uspiju napraviti potpunu kontrolu nad Dombasom.

KR
Krotila
12:19 01.06.2022.

Ishod rata se ne zna. Svaki komentar može biti točan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije