Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dosta životarenja

Udruge ne smiju više biti ovisnici o jaslama Grada i ništa ne raditi

'podravina i bilogora, virovitica, arhiv ilustracija uz clanak o udrugama - udruge kulture za pohvalu - sa jedne od radionica gradskog muzeja i likovnog kluba nikola trick u virovitici snimila: marija
'Marija Lovrenc/VLM'
17.11.2010.
u 19:50

Od 186 registriranih, aktivno ih je samo 78, s tim da su to udruge koje su dobile pomoć Grada, uz isključivi uvjet da imaju i druge sponzore svog rada

Za virovitičke udruge 2011. neće biti novca za izlete na more niti za "prazan hod" koji ne donosi rezultate. Žele li pomoć iz gradskog proračuna za svoj rad, udruge će se morati dokazati kvalitetnim programima, Gradu korisnima i dorađenima do detalja. Najavljuje tako gradska uprava i upozorava da je na 20.000 stanovnika registrirano čak 186 udruga i da će novca biti samo za one koje se pri kandidaturi za novac iz gradske blagajne u siječnju pokažu vrijednima potpore.

Neka se osamostale

Razlog "strogosti" je i što se želi udruge potaknuti da se što više osamostale te na upravu prestanu gledati kao na glavni izvor financiranja. Od 186 gradskih udruga, aktivno ih je tek 78, govori statistika, koja kao "aktivne" broji one koje su dobile pomoć Grada, uz isključivi uvjet da imaju i druge sponzore. Mr. Antun Mihoković, pročelnik za društvene djelatnosti, objašnjava da je to jedini način na koji se udruge mogu osloboditi ovisničkog odnosa s Gradom.

– Moramo ih pripremati za osamostaljenje i poticati na izradu vlastitih projekata koji će, po uzoru na europski sustav, ubuduće biti glavni uvjet dobivanja novca iz proračuna. Taj model već koristimo pa se sredstva dodjeljuju samo onima koji imaju i druge sponzore, a ne da ništa ne rade i od nas očekuju podmirenje troškova – kaže Mihoković. Od, primjerice, tri projekta koje udruge kandidiraju, kaže da Grad najčešće novčano pomogne jedan – i to najkvalitetniji.

– Za ostale se moraju snaći same, a mnoge udruge u tome su jako dobri primjeri – ističe, hvaleći udruge kulture, mladih, osoba s invaliditetom, koje se financiraju i iz drugih izvora.

Udomljeno ih 25

Lani je udrugama Odjel odobrio 3,4 milijuna kuna, najviše za sport, oko 2,2 milijuna. Razlog visokom iznosu za sport je velik broj programa koji uključuju tisuće sudionika, a organizira ih Športska zajednica grada. Uz novac, udruge žele i svoj prostor, pa je Grad u dvije godine "udomio" čak 25 udruga, koje su bivšu vojarnu dobile na korištenje bez naknade uz obvezu podmirenja režija.

Neke udruge iznos dobiju odmah, a neke u 6 ili 12 rata

Iz gradskog proračuna udruge kulture lani su dobile oko 225.000 kuna, udruge tehničke kulture 8000 kuna, ostale oko 454.000 kuna, a Grad je isplatio i 525.000 kuna u obliku nefinancijske potpore. Za sport je isplaćeno 2,2 milijuna kuna. Neki pomoć dobiju odmah, neki u ratama od šest ili 12 mjeseci, ovisno o iznosu i potrebama, kaže Mihoković.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije