Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruga Blokirani podnijela ustavnu tužbu protiv Vlade

- Vlada je prekršila svoje zakonske i moralne ovlasti kad je odlučila javno se poslužiti masom obespravljenih, osiromašenih, iskamatarenih, blokiranih kao kulisom za ciljeve političkog marketinga „velikog oprosta!“- navodi udruga Blokirani.
14. veljače 2015. u 15:15 16 komentara 3661 prikaza
Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Udruga Blokirani podnijela je ustavnu tužbu protiv Vlade Republike Hrvatske, priopćila je ta Udruga. 

Ustavnu tužbu su, kako objašnjavaju, podnijeli, ''zbog zaštite kontrole zakonitosti pojedinačnih akata tijela koja imaju javne ovlasti, Vlada RH i tzv. Sporazum o otpisu dugova''.

- Vlada je prekršila svoje zakonske i moralne ovlasti kad je odlučila javno se poslužiti masom obespravljenih, osiromašenih, iskamatarenih, blokiranih kao kulisom za ciljeve političkog marketinga „velikog oprosta!“

Vlada je iskazala da se građanima služi kao sredstvom jer Vlada zna da, temeljem postojećih zakona, svi građani, pokriveni Klasom A Sporazuma, nisu ni smjeli biti blokirani, a koliko je takvih građana iz Klase B Sporazuma, trebali su presuditi Sud! Vlada zna da, prema postojećim pravnim pravilima i zakonima, svi se procesi započeti po jednom zakonu moraju dovršiti po istom zakonu! Obzirom da su, po tada važećim zakonima ( a to su čak 3 Ovršna zakona, 2005., 2008., 2012.) tzv. pasivne ovrhe sudovi trebali obustaviti, onda su se po sili važećih zakona takve ovrhe trebale obustaviti i poništiti, a ne tolerirati kršenje zakona pa nezakonitost sudova pokriti tzv. oprostom. Po Zakonu o sudovima Vlada RH odgovara za štetu koju koju stranci u postupku nanese sudac, svojim nesavjestnim i nezakonitim radom! Greške vlasti nosi RH. Model kršenja zakonitosti države, osobito kad dolazi od sudova ili Vlade RH je ustavno i demokratski neprihvatljiv.

Ustavna tužba je pri ovakvom modelu vladanja maksimalno konstruktivna, jer se bori za zaštitu osnovnih ustavnih prava i građanskih sloboda, provođenje Ustava, radi o borbi za ustavno pravni-poredak i za socijalnu pravdu, dakle za državu- navodi se, između ostalog, u obrazloženju tužbe.

>> Udruga Blokirani: Milanovićev sporazum je neustavan

TUŽIO IH ZBOG OTKAZA
Tražio 1,15 milijuna kuna i Audi A6, umjesto toga HEP-u morao platiti 127.262 kn
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • Deleted user:

    U principu se slažem s tekstom u članku, kao laik, ali me više brine vrijeme koje je potrebno sudu za donošenje presude. Presuda za godinu dana neće imati smisla, očito!

  • srečko45:

    Protuustavno je da netko blokira tvoj osobni bankovni račun jer takvu odluku može donijeti jedino sud a neke tvrtke kojima država pogoduje i koje su na osnovu kamata građanima napravile velike dugove a kada su u pitanju neisplačene plače radnicima ... prikaži još! tu niti nema kamata i blokiranih računa jer kažu nema s odkuda naplatiti.U svoj ovoj zavrzlami tvrtke su svoja potraživanja prodala agencijama što je još jedan vid ne trasparentnog poslovanja prema građanima.Sudovi su u svim slučajevima mogli presuditi u korist dužnika ondje gdje su nastale lihvarske kamate

  • brojevi:

    Teško je bilo za povjerovati da će Vladina mjera o oprostu dugova biti dugog vijeka. Populizam radi prikrivanja vlastitog nerada i nesposobnosti vodi vladajuću koaliciju u izbornu katastrofu.