Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEROŠ ODGOVORIO LIJEČNICIMA

'Udarate ispod pojasa, ali ću i dalje govoriti o postignućima u zdravstvu'

Ministar zdravstva Vili Beroš u posjeti Općoj županijskoj bolnici Pakrac
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/3
28.02.2024.
u 19:48

Mislio sam da nam je svima zajednički interes boljitak za građane i našu zemlju. Očito je da se razlikujemo u gledištu, poručio je Beroš liječnicima

Prvo je ministar zdravstva Vili Beroš otvorenim pismom čestitao liječnicima njihov dan i 150. obljetnicu osnivanja Hrvatskog liječničkog zbora, a u tom pismu nanizao je uspjehe, postignuća i reformske poteze koje je poduzeo. Na to mu je Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) uzvratila svojim otvorenim pismom u kojem su ga pitali živi li u La La Landu kad s oblaka samohvale ne vidi probleme koje zdravstvo čini sve teže dostupnim pacijentima. Doživjevši neke poruke liječnika kao udarce ispod pojasa, ministar  Beroš ponovno im se obratio pismom koje prenosimo u cijelosti: 

 "Poštovani kolegice i kolege liječnici okupljeni u HUBOL-u,

potaknut vašim pismom kao odgovorom na moje javno obraćanje svim hrvatskim liječnicama i liječnicima u povodu našeg dana (da, i mojeg dana jer sam ja prvenstveno liječnik, a tek potom obavljam političku dužnost ministra zdravstva) želim vam poručiti da se moj pogled na stanje u hrvatskom zdravstvu nešto razlikuje od vaše slike obojene samo tamnim tonovima. Moja čaša optimizma do pola je puna. Za onu polovicu koja nedostaje ja se, kao ministar, ali i cijela  Vlada, svakodnevno borimo da bude punija, a naš zdravstveni sustav bolji, pacijenti i zaposlenici zadovoljniji.

Moje obraćanje povodom 150. godišnjice Hrvatskog liječničkog zbora i Dana hrvatskih liječnika nije bilo upućeno ni zidovima bolnica, niti starim i novokupljenim uređajima, ni helikopterima i brodicama na moru, već liječnicama i liječnicima, mojim kolegama koji su, u svakodnevnoj suradnji s drugim zdravstvenim djelatnicima, temelj hrvatskog javnog zdravstvenog sustava. Kao što sam u više navrata u obraćanju naveo, o ljudima je riječ. I njima su upućene čestitke, zahvale i poruke u kojima govorim o svemu što nas muči, ali i o onome što činimo da nam svima bude bolje. Zar je, nikad veće, povećanje plaća liječnicima i zdravstvenim djelatnicima manje vrijedno samo zato što su povećane plaće i drugim zaposlenicima u javnom i državnom sektoru? Zar obnova potresom oštećenih zgrada nije vrijedna spomena jer će novouređeni prostori sutra služiti i pacijentima i svima nama da imamo bolje uvjete rada? Zar je sramota pohvaliti se flotom brzih brodica kojima omogućavamo hitnu medicinsku pomoć svim stanovnicima otoka na Jadranu i spašavamo živote?

POVEZANI ČLANCI:

Mislio sam da nam je svima zajednički interes boljitak za građane i našu zemlju. Očito je da se razlikujemo u gledištu.

Ako nas je malo, a brojke kažu da imamo 3,8 liječnika na stotinu tisuća stanovnika, a EU prosjek je 4,2 (OECD) odnosno ako je malo 20% povećanje broja liječnika od 2016. godine, možemo razmisliti o potpunoj reorganizaciji sustava. Ako nas guši veliki broj prekovremenih sati potaknimo, ja kao ministar i vi kao stručno udruženje bolničkih liječnika, zajedno s drugim strukovnim udrugama uključujući i Hrvatsku liječničku komoru, uvođenje dvosmjenskog rada u bolnicama na dijagnostičkim pretragama, pregledima i zahvatima kako bismo optimalno koristili sve resurse – od prostornih, vremenskih do kadrovskih, sukladno iskustvima recentne prakse tijekom poslijepotresne obnove.

Vaše jednostrano sagledavanje problematike nije obuhvatilo dio obraćanja koji u cjelini oslikava  kadrovsku politiku: iznesene planove koji se odnose na broj realiziranih i planiranih specijalizacija kao i činjenicu da po prvi puta osiguravamo centralizirano financiranje specijalističkog usavršavanja u državnom proračunu.

Za one koji nisu pozorno slušali moje obraćanje, posebno naglašavam da ćemo se u potpunosti prilagoditi zdravstvenim potrebama naših građana što uključuje izmjenu Mreže javne zdravstvene službe koja će redefinirati mnoge elemente uključujući broj akutnih kreveta, palijativnih kreveta, kreveta za dugotrajno liječenje odnosno postojeće sistematizacije radnih mjesta.

>> GALERIJA Građani se okupili na prosvjedu 'Dosta je! Odmah na izbore'

Ministar zdravstva Vili Beroš u posjeti Općoj županijskoj bolnici Pakrac
1/64

Kao što sam saslušao i uvažio sve prijedloge kolegica i kolega liječnika oko povećanja plaća i korekcija koeficijenata, spreman sam saslušati i sve vaše prijedloge, ako ih imate -  kako organizaciju rada u bolnicama prilagođavati potrebama pacijenata i našim mogućnostima, vodeći računa o tome da nam i pacijenti i liječnici budu zadovoljniji.

Kritike iz vašeg pisma, uz neke opaske koje sliče udarcima ispod pojasa i koje priliče više političkoj debati nego iskrenom dijalogu struke, prihvaćam kao još jedan pokušaj politiziranja stanja u našem javnom zdravstvu s ciljem ostvarivanja nekih drugih probitaka koji nemaju veze sa stvarnim stanjem u zdravstvu i željom za boljitak naših građana i liječništva kao struke.

Unatoč svemu, kao ministar, i nadalje ću činiti sve ono što donosi dobrobit zdravstvenom sustavu, pacijentima i svim zaposlenicima te ću o nepobitnim činjenicama i dostignućima i dalje govoriti ne smatrajući to samohvalom. Svakome tko je spreman pridružiti se zajedničkim nastojanjima, vrata Ministarstva zdravstva uvijek su otvorena", stoji u otvorenom pismu ministra Beroša. 

Komentara 1

KA
Kapitol
22:26 28.02.2024.

Ovaj tip opet opravdava sredisnjicu. Pa svi gradani Hrvatske dobro vide da kradezeu nije na prvom mjestu boljitak Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije