Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Učitelji: Nova vlast je brutalnija, podržite nas na prosvjedu!

Obilježavamo Svjetski dan učitelja u mučnoj atmosferi, poručili su iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama
05. listopada 2012. u 13:20 17 komentara 4 prikaza
prosvjed
Foto: Duško Marušić/Pixsell

Svjetski dan učitelja hrvatski prosvjetari obilježili su proglasom na središnjem zagrebačkom trgu, u kojem pozivaju građane da im se pridruže u prosvjedu 11. listopada na Markovu trgu.

Stanje u prosvjeti je neizdrživo, samo entuzijazam nastavnika dijeli je od kolapsa, a smanjenje plaća prosvjetarima pokazuje da Hrvatskoj nije stalo do znanja, koje je temelj izlaska iz krize, poručuju.

– Učitelje ne mogu obezvrijediti malom plaćom jer mi imamo dostojanstvo i poziv, a oni neka se zapitaju o svom moralu – poručio je Branimir Mihalinec, šef srednjoškolskog sindikata.

Igor Raduka iz Nezavisnog sindikata znanosti upozorio je da zemlja s obrazovnom strukturom u kojoj 39% građana ima jedva završenu osnovnu školu, a samo 6,5% visokoobrazovanih, koja svodi prosvjetarske plaće ispod prosjeka, samo pokazuje da nema prosvjetnu politiku.

– Ove godine obilježavamo Svjetski dan učitelja u mučnoj atmosferi prepunoj negativnih osjećanja – u ambijentu zastrašivanja, ucjena, odmazde prema nastavnicima, laži ministara, protusindikalne propagande privatnih medija, odioznog sažaljenja s vrha vlasti i izdaje dijela sindikata. Nova vlast spram prosvjete odnosi se slično kao i prethodne garniture. Čak je i brutalnija – poručili su iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama te pozvali građane da se pridruže velikom prosvjedu.

Javni prosvjed održat će se 11. listopada na Trgu bana Josipa Jelačića. Prosvjed će početi okupljanjem u 10.15 sati na Trgu Francuske Republike. Nakon toga slijedi povorka Ilicom da Jelačićeva trga, a manji broj prosvjednika otići će na Trg sv. Marka.

>>Prosvjed na tri trga 11. listopada, Ribić očekuje 20.000 prosvjednika

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
 • Avatar Ada
  Ada:

  Tužno. Neki jadni učitelj naučio je neko dijete čitati i pisati kako bi ga moglo kad odraste javno mrziti i po njemu pljuvati. Na žalost, ni učitelj ni roditelji nisu u tom slučaju uspjeli odgojiti čovjeka koji poštuje druge.

 • vero:

  LJUDI, NARODE, MLADI I STARI - POKRENIMO SE !! Podržimo ovaj argumentirani prosvjed, to je naše pravo i NAŠA DUŽNOST! Danas učitelji, sutra svi ostali. Recimo im dosta i vratite na pravo na rad i život, a vi vratite pokradeno. ... prikaži još!o. Sve VLADE do sada su instalirale direktore u javna poduzeća i dok su svi krali narod (gdje su bili Nadzorni odbori - plaćenici). Ako treba žrtva, onda se neka i vlast koja nas je ovdje dovela žrtvuje.

 • Avatar pupoljak
  pupoljak:

  Učitelji, a da li ste vi ikada bili solidarni sa masama ljudi koji su ostajali bez posla u proizvodnji ili nisu uopće dobivali plaće po više mjeseci, a vjerojatno znate da vaše plaće ovise upravo o tim i takvim radnicima. ... prikaži još! Niste i nije vas bilo briga, a vidite došlo je vrijeme da kad nema tih radnika, nema niti vama novaca.