Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIGLE I KRITIKE

Učinkovita 80%: Znanstvenici razvili metodu kojom se može birati spol bebe

Dubrovnik: Otvoren je 3. Svjetski kongres o 3D i 4D ultrazvuku u ginekologiji
Grgo Jelavic/PIXSELL
22.03.2023.
u 21:16

Darren Griffin, profesor genetike na Sveučilištu u Kentu, rekao je kako je 'pitanje odabira spola etički bremenito'.

Znanstvenici su razvili novu tehniku kojom je moguće izabrati željeni spol bebe, a čija je uspješnost oko 80 posto. Istraživači, među kojima je i profesor Gianpiero Palermo s medicinskog sveučilišta Weill Cornell, kažu da je tehnika 'iznimno sigurna, učinkovita, jeftina i etički prihvatljiva'.

Prema studiji, spermiji koji sadrže X kromosom malo su teži od spermija koji sadrži kromosom Y. U studiji su naveli kako 'obogaćivanje spola sperme, u sklopu protokola PGT-A, omogućuje odabir embrija za željeni spol'.

- Naša metoda odabira spola ne povećava udio dodatnih aneuploidnih embrija. Stoga se može smatrati iznimno sigurnim, kao i učinkovitim, jeftinim i etički prihvatljivim - navodi se, javlja Daily Mail.

Darren Griffin, profesor genetike na Sveučilištu u Kentu, rekao je kako je 'pitanje odabira spola etički bremenito'.

- Odabir embrija na temelju spola, bez olakotnog razloga kao što je spolno povezana bolest, je nezakonit. Prethodno odvajanje sperme može predstavljati rupu u zakonu u nekim zemljama, ali ne i u Velikoj Britaniji. Desetljećima postoje brojne metode, neke su učinkovite, ali potencijalno štetne, druge su dvojbene u svojoj učinkovitosti - rekao je Griffin dodajući kako se čini da je ovaj rad 'pronašao metodu u kojoj je pristup učinkovit do određenog stupnja'.

Dr. Channa Jayasena, voditeljica andrologije na Imperial Collegeu u Londonu, rekla je kako je ovo 'tehničko postignuće je beznačajno u usporedbi s ozbiljnim etičkim problemima koje je pokrenulo istraživanje'.

- Oni predlažu odabir spermija kao 'etičku' alternativu odabiru embrija. Smatram to nevjerojatnim budući da je odabir sperme samo još jedan način odabira embrija za manipuliranje spolom potomaka, sa štetnim društvenim implikacijama - rekla je Jayasena.

Ključne riječi

Komentara 21

KE
kemtonator
06:33 23.03.2023.

Roditelji mogu birati spol djece, djeca mogu birati sama svoj spol... Ostaje još da djeca mogu birati spol roditelja.

Avatar Carlton
Carlton
06:50 23.03.2023.

To je samo još jedan oblik eugenike. Osuđujemo Adolfa jer je zagovarao eugeniku, a evo i sami danas to očigledno radimo ili želimo raditi, u najmanju ruku. Tretiramo ljudska bića kao sorte paradajza. Etički potpuno neprihvatljivo.

Avatar bijeloanijebrašno
bijeloanijebrašno
06:57 23.03.2023.

Odavno se to primjenjuje. Kako inače objasniti da svi bogataši dobiju blizance i svi u pravilu muško i žensko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije