Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odjel za rodilje i majke

Raste broj djece rođene u kaznionici: S majkom mogu ostati do treće godine

U Kaznionici i zatvoru u Požegi predstavljen projekt "Roditeljstvo iza re​sšetaka"
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/6
18.03.2023.
u 10:22

Nakon poroda u općoj županijskoj bolnici, majka s djetetom se smješta u odjel za majke s djetetom, pojašnjava Ministarstvo pravosuđa i uprave

U Požegi se nalazi jedina ženska kaznionica u Hrvatskoj, a u njoj raste broj rođene djece. Tijekom 2021. godine u zatvoru su rođene tri bebe, u 2022. godini pet, a do sredine ožujka ove godine rođena je jedna beba. Kako pojašnjava Ministarstvo pravosuđa i uprave, trudnici i majci s djetetom koja je rodila za vrijeme izdržavanja kazne zatvora osigurava se cjelovita zdravstvena zaštita u vezi s trudnoćom, porodom i majčinstvom.

Šest tjedana prije poroda, trudnica se smješta u odjel za rodilje i majke s djetetom, a na prijedlog liječnika i prije. Nakon poroda u općoj županijskoj bolnici, majka s djetetom se smješta u odjel za majke s djetetom. Tu u pravilu ostaje do navršene treće godine života djeteta, dodaju iz Ministarstva, navodi Danas.hr.

"Dijete uz majku ostaje na zahtjev majke zatvorenice, ako je to prema procjeni nadležnog zavoda za socijalni rad u najboljem interesu djeteta do navršene treće godine života, a nakon toga u slučaju ako majka nastavlja izdržavati kaznu, zavod za socijalni rad poduzima potrebne mjere iz svoje nadležnosti", ističu.

Dječji psihijatar Jugoslav Gojković osvrnuo se na to koliko je takva situacija stresna za dijete. 

U Kaznionici i zatvoru u Požegi predstavljen projekt "Roditeljstvo iza re​sšetaka"
1/6

"Najvažnija je relacija dijade između majke i djeteta, ako je ona dobro razvijena, ako je majka dostatno brižna onda ne mora biti toliko bitno. Ovisi o tome zašto je majka u zatvoru, je li majka depresivna, događa li se da je majka nervozna i napeta što utječe na njihovu povezanost, onda to može imati veći utjecaj na bebu. Beba vidi okruženje preko lica i osjećaja majke i ta dijada, taj odnos je bitan", ističe Gojković te napominje važnost oca u životu djeteta. 

 

"Otac je most koji odvaja dijete od majke i tako, ako je majka u zatvoru i ako je beba uz nju, pitanje je koliko sudjeluje tata. Pitanje je okolnosti koliko su dopuštena viđanja", kazao je Gojković.

VIDEO Filip Zavadlav na sudu: 'Pa ja ne znam talijanski! Otkud bih ja uopće znao govoriti talijanski?'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije