Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi uvjeti rada

Učenici vukovarske škole u okviru nastave prave eko proizvode, robote, semafore za sportska natjecanja...

Škola Nikola Tesla
Foto: Branimir Bradarić
1/4
23.05.2022.
u 11:55

Posebno su interesantni tehnološki proizvodi koje prave zajedno učenici i njihovi profesori. Od ranije je poznat električni motocikl, koji je i danas izložen u holu škole, a sada imaju svoje semafore za pokazivanje vremena ili rezultata za razna sportska natjecanja.

Prije desetak godina hrvatska javnost se zgražala s uvjetima u kojima su se školovali učenici tehničke škole Nikola Tesla iz Vukovara. Bila je to škola bez grijanja, s prozorima koji se ne mogu otvoriti, neispravnim toaletima gdje su miševi, golubovi i ostale slične životinje bile svakodnevna pojava. U međuvremenu škola je obnovljena tako da se dan as učenici i zaposlenici škole mogu pohvaliti sasvim drugačijim uvjetima.

I ne samo to, danas je Tehnička škola Nikola Tesla iz Vukovara po mnogo toga ispred ostalih škola ne samo u Vukovaru i vukovarsko – srijemskoj županiji nego i šire. Opremljeni su suvremenim kabinetima tako da se danas učenici škole mogu pohvaliti s raznim eko proizvodima koje sami proizvode, uz nadzor mentora, kao i raznim tehnološkim proizvodima.

- U okviru nastave ekološki tehničari prave proizvode poput labela, sapuna, šumećih kupki i slično. Rade u školskoj laboratoriji te im je to jedan vid prakse. Sve su to odobreni proizvodi koje pravimo od sirovina koje nabavljamo iz ljekarni i prodavaonica. Učenici iz smjera računalni tehničar u okviru svoje nastave, svojim kabinetima, prave razne tehnološke proizvode s kojima se malo koja škola može pohvaliti – kaže profesor škole Dragan Milanović govoreći ispred školske učeničke zadruge Danuvius.

Posebno su interesantni tehnološki proizvodi koje prave zajedno učenici i njihovi profesori. Od ranije je poznat električni motocikl, koji je i danas izložen u holu škole, a sada imaju svoje semafore za pokazivanje vremena ili rezultata za razna sportska natjecanja. Najviše pažnje izaziva robot koji se može koristiti za daljinsko praćenje nastave.

-Radi se o robotu koji je mobilan, odnosno može se kretati po učinioci. Ima dvosmjernu komunikaciju tako da učenik može vidjeti profesora i sve što on piše na ploči u razredu ali i profesor isto tako može vidjeti učenika. Važna je samo mogućnost Internet povezivanja. Već smo ga koristili u nastavi gdje je se pokazao kao jako dobar i pouzdan – kaže nam profesor elektro grupe predmeta u ovoj školi Nikola Stanojević.

Napominje kako njihovi tehnološki proizvodi za sada nisu certificirani kao i da svu potrebnu opremu nabavljaju preko interneta da bi potom u okviru nastave svoje proizvode dizajnirali i slagali.

- Učenici su jako zainteresirani za ovakve stvari tako da kada radimo vježbe ne odlaze niti na odmor. Raduje nas taj njihov interes. Naši učenici tijekom školovanja dobiju visoku razinu osnovnog znanja koje im je dobro kao baza za dalje učenje i nadograđivanje znanja – ističe Stanojević.

I učenici smjera računalni tehničari, Marko Kuzmanović i Kristijan Mikloš, iznimno su zadovoljni s onim što uče u okviru nastave. Kaže i kako su osnovci jako zainteresirani za školovanje u ovom smjeru te da učenike najviše interesa programiranje i izrada mobilnih aplikacija. Obojica se, po završetku srednje škole, svakako vide dalje u IT sektoru.

Komentara 4

PR
prokurator
14:52 23.05.2022.

hoće li vukovarski roboti biti biskribalni ili monoskribalni?

Avatar nekakav
nekakav
12:36 23.05.2022.

velik uspjeh, ali... iz kine naručiš ledice, elektroniku, povežeš, par postavki promijeniš, i to radi..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije