Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPAŠAVANJE

Kraj krize? Najveća švicarska banka želi kupiti Credit Suisse, nudi do milijardu dolara

Logos of UBS and Credit Suisse banks are seen in Zurich
MORITZ HAGER/REUTERS
19.03.2023.
u 15:45

UBS također inzistira na 'znatnoj nepovoljnoj promjeni' koja može poništiti ugovor u slučaju pada vrijednosti za 100 ili više baznih bodova. Credit Suisse je odbio komentirati navode, a UBS i švicarska vlada nisu odmah odgovorili na Reutersov upit. UBS ispituje mogućnost preuzimanja Credit Suissea u sklopu kojega bi švicarska vlada mogla ponuditi jamstvo protiv mogućih rizika, izjavile su Reutersu u subotu dvije upućene osobe.

Najveća švicarska banka UBS je ponudio do milijarde dolara za kupnju banke Credit Suisse, a švicarska vlada planira izmijeniti zakone kako bi zaobišla glasanje dioničara o ugovoru, izvijestio je u nedjelju Financial Times, a prenosi agencija Reuters. Predloženi ugovor o potpunom preuzimanju između dviju najvećih švicarskih banaka trebao bi biti potpisan u nedjelju navečer, navodi se u članku, te dodaje da će cijena iznositi samo djelić vrijednosti Credit Suissea procijenjene u petak.

UBS je predložio kupnju u nedjelju ujutro, pri čemu bi cijena od 0,25 švicarskih franaka po dionici bila plaćena u dionicama UBS-a, piše Financial Times pozivajući se na upućene izvore. Dionica Credit Suissea iznosila je u petak 1,86 švicarskih franaka. UBS također inzistira na 'znatnoj nepovoljnoj promjeni' koja može poništiti ugovor u slučaju pada vrijednosti za 100 ili više baznih bodova. Credit Suisse je odbio komentirati navode, a UBS i švicarska vlada nisu odmah odgovorili na Reutersov upit.

UBS ispituje mogućnost preuzimanja Credit Suissea u sklopu kojega bi švicarska vlada mogla ponuditi jamstvo protiv mogućih rizika, izjavile su Reutersu u subotu dvije upućene osobe. Dionice Credit Suissea naglo su pale u srijedu pošto je najveći dioničar, Ammar Al Khudairy, predsjedatelj Saudijske nacionalne banke, isključio mogućnost kapitalne injekcije bude li banka zatražila dodatnu likvidnost.   

Kako bi stišali tržišna previranja, Švicarska središnja banka i regulator za financijska tržišta najavili su u srijedu navečer da će intervenirati i osigurati likvidnost Credit Suisseu, bude li potrebno. Credit Suisse je u 2022. nagomilao gubitak od više milijardi franaka, uglavnom, kako kaže, zbog troškova restrukturiranja. Klijenti su prošle godine iz Credit Suissea povukli čak 123 milijarde franaka, najveći dio u četvrtom tromjesečju. Banka je prošlu godinu zaključila s gubitkom od 7,3 milijarde franaka.

VIDEO: Propala je moćna američka banka: 'I neki hrvatski start-upovi imali tamo depozite?'

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
19:01 19.03.2023.

Nije kriza još ni počela.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije