Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SEMAFOR KOALICIJA

Ubrzani pregovori o novoj njemačkoj vladi: Scholz kancelar od 6. prosinca

Kay Nietfeld/dpa /DPA/PIXSELL
18.11.2021.
u 08:45

Nakon isteka kancelarskog mandata, Merkel će dobiti doživotno ured s devet zaposlenika, umjesto propisanih pet – ona sada ostavlja dojam da želi otvoriti kancelarski ured u sjeni, žali se lijeva oporbenjakinja Gesine Lötzsch

Njemačka je na korak do nove koalicijske vlade nakon što je objavljeno kako će se sljedeći tjedan predstaviti nacrt sporazuma za formiranje tzv. Semafor-koalicije, odnosno SPD-a, Zelenih i FDP-a. Očito je kako se nije gubilo vrijeme kada Njemačka bilježi rekordne pandemijske brojke, a nije dana ni dozvola za konačno puštanje u rad plinovoda Sjeverni tok 2.

Potpis sljedećeg tjedna

Vjerojatni budući njemački kancelar, socijaldemokrat Olaf Scholz, već je prošlog tjedna najavio čvršći pristup u borbi s koronavirusom. Čelnici tri stranke nisu objavili točan dan objave sporazuma koji bi trebao okončati pregovore koji su počeli praktično odmah nakon izbora u rujnu, a izgleda da će nakon poduljeg vremena isključiti demokršćane iz izvršne vlasti.

– Postigli smo vrlo dobar napredak u konstruktivnoj i dobroj atmosferi, čak i brže nego što smo očekivali, pa gledamo imati nacrt koalicijskog sporazuma sljedeći tjedan – rekao je Volker Wissing, generalni sekretar liberalnog FDP-a. I to je izjava koja je uslijedila samo dan nakon što je vjerojatni novi kancelar Olaf Scholz rekao da pregovori idu “jako, jako dobro”. No, na svečanoj večeri u organizaciji lista Süddeutsche Zeitung u ponedjeljak nije želio komentirati nikakve detalje, odnosno što su točno tri stranke dogovorile.

Detalji bi uistinu bili vrlo zanimljivi s obzirom na to da se radi o koaliciji dosta šaroliko usmjerenih stranaka čiji interesi mogu biti i suprotstavljeni. Jer, liberali FDP-a zastupaju prije svega poduzetništvo, Zeleni zaštitu okoliša, dok druga najveća njemačka stranka SDP pokriva vrijednosti lijevog centra. Njemački mediji ističu kako su razlike u gledanjima na klimatske promjene, budžetsku disciplinu te vanjsku politiku. I to je prirodno, jer Zeleni i liberali teško mogu imati apsolutno iste pogleda na razvoj obnovljivih izvora energije ili eliminaciju termoelektrana na ugljen. Annalena Baerbock, liderica Zelenih, rekla je kako njezina stranka najprije mora vidjeti jasnu obavezu provođenja ciljeva Pariškog sporazuma prije nego potpiše sporazum. A u to ulazi 50 milijardi eura investicija u klimu godišnje te druge mjere. FDP, pak, prije svega zanima kontrola javnog duga. Zbog pandemije vlada Angele Merkel ukinula je limit zaduživanja kako bi mogla održati ekonomiju i standard.

Pregovori o koaliciji održavaju se u Berlinu posljednjih par tjedana a o njima se tek ugrubo zna da se definira četverogodišnja politika kojoj su ciljevi ulaganje u klimu, infrastrukturu i obrazovanje. Osim Wissinga iz FDP-a, pregovarači su i Lars Klingbeil iz SPD-a te Michael Kellner iz Zelenih. Malo je u njih sumnji da se sporazum neće iscrtati do sljedećeg tjedna.

– Odradit ćemo, čvrsto sam u to uvjeren – rekao je Klingbeil. I “zelenog” Kellnera pomalo je iznenadila brzina toka pregovora ipak se temeljito razmislilo o prioritetima.

– Temeljitost je ispred brzine – rekao je kratko.

Nije se sve svodilo na trojicu pregovarača, u njima sudjeluju 22 radne skupine s ukupno 300 predstavnika koje su pregovarale o detaljima sporazuma koji je onda došao pred tri glavna pregovarača koji su vodili glavnu sjednicu pregovora. Malo je sumnje da je glavna tema pregovora raspodjela ministarstava o čemu u tri stranke – šute kao zaliveni.

Kako piše dobroobaviješteni Der Spiegel FDP dobiva željeno ministarstvo financija, a kao kompenzaciju Zeleni će dobiti tzv. “super ministarstvo za klimu”, koje će zamijeniti sadašnje ministarstvo zaštite okoliša, a u koje će ući odjel za energetiku iz sadašnjeg ministarstva gospodarstva.

Ipak neće “srušiti” Kohla

Tri se stranke vjerojatne buduće koalicije nadaju izglasati Scholza kao novog kancelara do 6. prosinca. Ako uspiju, sigurno će razočarati barem jednu osobu, Angelu Merkel koja bi 17. prosinca pretekla Helmutha Kohla kao najdugovječnijeg kancelara u njemačkoj povijesti. Sporazum prije tog trenutka moraju potvrditi i članstva stranaka.

Nakon isteka kancelarskog mandata, Angela Merkel dobit će doživotno ured s devet zaposlenika, objavio je Spiegel, pozivajući se na dokumente iz ministarstva financija koji vodi budući kancelar Scholz. To je u suprotnosti s odlukom proračunskog odbora iz 2019. da ured bivših kancelara može imati najviše petero zaposlenih.

– Gospođa Merkel uvijek je bila prikazivana kao skromna kancelarka. Tome je očito došao kraj - rekla je Gesine Lötzsch iz stranke Ljevica. – Sada ostavlja dojam da želi otvoriti kancelarski ured u sjeni. Očito je da ju je sadašnji ministar financija Scholz jako zadužio - zaključila je ljevičarka Lötzsch.

VIDEO: Banožić o Hranju: Imali smo uistinu dobar odnos do prije mjesec dana, kad se pojavio ovaj prvi slučaj Burčula

Komentara 1

YE
yelloman
09:28 18.11.2021.

Hvala Bogu vise da ta Merkel ode. Evo i sad pred sam kraj opet radi gluposti i nazvala je Lukashenka cak 2 puta radi migranata,a Njemacka niti EU ne priznaju brkatog diktatora kao egitimnog predsjednika Bjelorusije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije