Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traži konkretne rezultate

Markel: Situacija u Njemačkoj je dramatična, četvrti val našu zemlju pogađa punom snagom

Angela Merkel
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
17.11.2021.
u 16:41

Merkel, koja obnaša funkciju kancelarke do inauguracije nove vlade, od sutrašnjeg sastanka očekuje uvođenje indeksa opterećenosti bolnica kao novi indikator za uvođenje mjera

Njemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je u srijedu trenutno epidemiološko stanje u Njemačkoj dramatičnim te je od buduće vlade zatražila produljenje izvanrednog epidemiološkog stanja koje pruža pravni temelj za uvođenje mjera protiv pandemije.

“Aktualna pandemijska situacija u Njemačkoj je dramatična. Četvrti val našu zemlju pogađa punom snagom”, rekla je predsjednica tehničke vlade Angela Merkel obraćajući se putem video-linka sudionicima konferencije Saveza njemačkih gradova.

Ona je upozorila i na to da već sad u predjelima zemlje s visokom incidencijom nije moguće zajamčiti svim oboljelima najviši stupanj medicinske pomoći zbog pretrpanosti intenzivnih odjela bolnica.

Kancelarka je pozvala sudionike sastanka predstavnika saveznih i pokrajinskih vlasti, koji će se održati u četvrtak, da donesu konkretne rezultate kako bi se zemlja odlučnije oduprla pandemijskom valu. Istodobno je kritizirala odugovlačenje odluke o održavanju ovog sastanka.

“Virusu je potpuno svejedno nalazi li se Njemačka u fazi prijelaza vlasti ili ne”, rekla je Merkel aludirajući na odluku Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), koja predvodi proces formiranja koalicijske vlade sa zelenima i liberalima, i koja je dugo vrijeme ustrajala na tome da se više ne održava ovaj format sastanaka, koji je bio praksa tijekom pandemije.  

Merkel, koja obnaša funkciju kancelarke do inauguracije nove vlade, od sutrašnjeg sastanka očekuje uvođenje indeksa opterećenosti bolnica kao novi indikator za uvođenje mjera. Također apelira na novu većinu u Bundestagu da ne ukida tzv. epidemiološko izvanredno stanje, mjeru koja je uvedena početkom godine i koja omogućava saveznim vlastima uvođenje antipandemijskih mjera koje vrijede u svim saveznim pokrajinama.

Nova vjerojatna buduća vlada SPD-a, zelenih i liberala sljedećeg tjedna, prema najavama, ukida ovo stanje i kao zamjenu uvodi promjenu zakona o borbi protiv zaraza koje bi omogućila uvođenje blažih mjera.

Istodobno Stalno povjerenstvo za cjepiva najavljuje donošenje preporuke o dodatnom cijepljenju tzv. boosteru, za sve građane starije od 18 godina.

Udruge liječnika tome se protive i traže određivanje prioritetnih skupina te ukazuju na to da velik dio starijih od 60 godina još nije primio dodatno cjepivo.

Državni epidemiološki institut Robert Koch u srijedu iznova bilježi nove rekordne vrijednosti s 52.826 novozaraženih. To je, prema podacima Instituta, za 13.150 slučaja više nego prije tjedan dana. Sedmodnevna incidencija porasla je na rekordnu vrijednost od 319,5. Preminule su još 294 osobe te se ukupan broj umrlih od posljedica zaraze povećao na 98.274.

VIDEO Uoči uvođenja COVID potvrda na testiranju otkriveno 900 zaraza: "Spriječili smo veliku štetu u jednom danu"

Komentara 9

MU
Mulj
17:14 17.11.2021.

Ovo se itekako tiče cijepljenih, ne samo gledano sa strane svijesti i savjesti, već i iz razloga što njihova covid potvrda ima rok trajanja, danas godinu, a sutra već možda šest mjeseci, što kada istekne, a vi ne želite novu dozu prava na rad i kretanje, na normalan život? Ako želite povratak u staro normalno onda nikako ne možete podržavati novo “normalno”, pokoravajući se svim zahtjevima nove nehumane normalnosti. Prihvaćanjem covid potvrda vi prestajete biti slobodan čovjek, vaša sloboda i vaša prava postaju uvjetovani, danas cjepivima, a sutra tko zna čime. Sjećate se, sve je počelo sa “ova dva tjedna su ključna”, a sad vas traže da se odreknete prava na kretanje i rad, prava na tjelesnu autonomiju, život! Stvarno vjerujete da će tu stati? Ne neće, nakon vas oni dolaze po vašu djecu!

GE
genadij
17:16 17.11.2021.

Cjepivo je roba poput HTV pretplate: mora se prodat da bi skorojevići živjeli u luxuzu. Nemožeš si pomoći što ta roba ne valja ili ju ne koristiš.

YE
yelloman
17:11 17.11.2021.

Merkel je izgubila izbore odavno. Absurdno je da ona danas odlucuje o bilo cemu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije