Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTO JE PUCAO

Ubojica iz Fort Hooda nije htio u Irak?

vojnici
Foto: Reuters
1/2
06.11.2009.
u 16:56

Navodno je bojnik Nidal Malik Hasan bio užasnut mogućnošću da bude poslan u Irak, premda je izjavio da mu odlazak u Afganistan, gdje je bio raspoređen, ne bi bio problem.

Još uvijek se pokušavaju otkriti točni razlozi koji su natjerali 39-godišnjeg vojnog psihijatra, muslimana palestinskog podrijetla iz Virginije, da počne pucati iz dva pištolja u najvećoj američkoj vojnoj bazi i ubije 13 te rani 30 osoba. Budući da u bazi vojnici ne nose oružje, osim kad s njim vježbaju, Hasana je na kraju ranila i zaustavila civilna policajka, i sama ranjena.

Savezne istražne službe zaplijenile su Hasanovo računalo kako bi provjerile tvrdnje o njegovim postovima na forumima u kojima je bombaše-samoubojice uspoređivao s vojnicima koji se svojim tijelom bace na granatu da bi spasili živote ostalih. Među brojnim konfliktnim izvješćima o pucnjavi, pojavljuju se i oni nekih vojnika koji su se naknadno sjetili da je Hasan prije nego je počeo pucati povikao "Allahu Akhbar!"

Navodno je Hasan već za stažiranja u vojnoj bolnici Walter Reed imao problema, slabo obavljao posao i tražio savjetničku pomoć, a nakon napada 11. rujna 2001. godine imao je problema zbog svoje vjere. Premda je izjavljivao da je zadovoljan poslom, i na molitve u džamiju odlazio u odori, njegova teta Noel Hasan kaže da je već godinama htio napustiti vojsku i da je nudio da plati troškove svojega medicinskog školovanja da bi izašao iz vojske.

Neki kažu da je tog psihijatra koji je radio s vojnicima oboljelim od PTSP-a, koji su se vratili s bliskoistočnih bojišnica, užasavala svaka pomisao na odlazak u rat. Neki od njegovih kolega koji su ga poznavali, kažu da ga je užasavala samo pomisao na odlazak u Irak, dok je slanje u Afganistan smatrao "zanimljivim" (a njegov zapovjednik kaže da je bio određen za odlazak baš u Afganistan). Rođak Nader Hasan kaže da je Nidala užasavala pomisao na svaki odlazak u rat, zbog svih priča o ratnim užasima koje je čuo od vojnika koje je liječio. No, pucnjavu je teško protumačiti kao njegovu reakciju na vijest da će biti poslan na bojišnicu, jer ga je čekala dodatna obuka i vjerojatno još mjesecima ne bi krenuo u Aziju.

Što će sam "ubojica iz Fort Hooda" reći o svojim motivima, kad i ako preživi, može se samo nagađati. Trenutačno je u bolnici te je prikopčan na stroj za umjetno disanje, zbog rana od četiri metka kojima ga je policijska narednica Kimberley Munley zaustavila. Nakon što je u bolnici od rana preminula i 13. žrtva Hasanove pucnjave (12 ih je ostalo na mjestu mrtvo), od preostalih 30 ranjenih njih 28 zadržano je u bolnici te je svima stanje stabilno.

Ključne riječi

Komentara 13

OB
-obrisani-
14:45 07.11.2009.

zato, ANATOMISLAV, american slut... što do busha nije mogao doći, a ovo nisu bili \"nedužni i jadni ljudi\", već bezobzirni plaćenici (kako vi kažete mercenaries)... (hehe... pričaj to nekom drugom - svi znamo da u americi vojska nije obavezna, većć tamo idu samo krvožedni i pohlepni)...

OB
-obrisani-
14:55 07.11.2009.

eh, da ... i narkomani (njih sam zaboravio, a svi znamo da oni čine glavninu američke vojske)...

KA
karlovcankica
00:06 07.11.2009.

nije htio u Iraq..pa nema ni puno drugi koji vole tamo ici..zasto onda nije otisao ubiti busha..i cheneya..nego neduzne jadne ljude..koji su isto morali u Iraq...smrad muslimanska i kukavica..thats alla~

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije