Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravomoćno

Ubo pripadnika Torcide nožem u srce, osuđen na 12 godina zatvora

Nikola Gusić Janjić - suđenje za ubojstvo Ivana Mate Blaževića
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
1/2
15.05.2020.
u 12:05

Olakotne okolnosti optuženiku su to jer je neosuđivan, jer je u vrijeme počinjenja djela bio smanjeno ubrojiv, kao i njegovo zdravstveno stanje, ali i doprinos koji je žrtva dala tom događaju. Otegotno je to jer je naglo oduzeo jedan mladi život

Nikola Gusić Janjić (27) pravomoćno je osuđen na 12 godina zatvora zbog ubojstva Ivana Mate Blaževića (23), pripadnika Torcide kojem je zabio nož u srce.

Odlučio je tako Vrhovni sud, potvrdivši nepravomoćnu presudu koju je Gusiću Janjiću u svibnju 2019. izrekao Županijski sud u Splitu. U kaznu mu je uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od  20. rujna 2017. godine.

Prema optužnici, Gusić Janjić se teretio da je 11. kolovoza 2017. u 4.10 sati pred jednim kafićem u Stobreču nakon svađe nasrnuo na Ivana Matu Blaževića (23). Ubo ga je u lijevu stranu prsišta pri čemu mu je oštetio srce i prsnu aortu, pa je Blažević s teškim i po život opasnim ozljedama prevezen u KBC Split gdje je u 4.50 preminuo.

Gusić Janjić je nakon toga pobjegao i u bijegu bio sve do rujna 2017. godine, kada se nakon nagovora obitelji odlučio predati policiji koja je za njim raspisala tjeralicu. 

To je ubojstvo bilo medijski vrlo eksponirano jer je ubijeni Blažević bio istaknuti pripadnik Torcide, a i sam je svojevremeno završio na stranicama crnih kronika zbog napada na nogometnog suca Bruna Marića. Blažević je zbog tog napada bio i osuđen. U obrazloženju svoje odluke Vrhovni sud navodi da su se dvojica mladića poznavala od ranije te da su bili u sukobu.

Navodi i da je Gusić Janjić bio alkoholiziran i u posebno afektivnom stanju te da ga je Blažević u više navrata verbalno napao. No Blažević ga nije fizički napao, niti mu je prijetio fizičkim napadom, a Gusić Janjić je ipak po izlasku iz kafića u uskom prolazu Blaževića ubo u prsa, nakon čega je pobjegao.

- Optuženiku je olakotno cijenjeno što je ranije neosuđivan, da je u vrijeme počinjenja djela bio smanjeno ubrojiv, te bitan doprinos koji je žrtva dala ovom događaju. Nadalje, optuženik ima značajne zdravstvene poteškoće (psihoorganski sindrom i emocionalno nestabilni poremećaj ličnosti). Otegotnim mu je cijenjeno što je naglo oduzeo jedan mladi život.

Izrečena kazna će i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano, a ovakva neprimjerena i neadekvatna reakcija optuženika nije odgovarajući i društveno prihvatljiv način za rješavanje konfliktnih situacija - stoji u obrazloženju Vrhovnog suda.

Komentara 1

VK
vječni krojf
12:42 15.05.2020.

Nekako tu vidim nepravdu da je taj Janjic osudjen na 12 godina radi ubojstva jednog kriminalca,a puno manje zatvora se dobija za silovanje i ubojstava zena i djece.Moje misljenje je iako ne podrzavam ovakvo ponasanje i uzimanje pravde u svoje ruke da je kazna malo previsoka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije