Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bliski suradnik osame bin ladena

Novi detalji: Najtraženiji terorist kojeg su zaustavili Amerikanci ratovao je u BiH od 1992. do 1995.

Abu Hani Al Masri
10.02.2017.
u 17:25

Ratovao je protiv Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini kao pripadnik brigade Al Mudžahed koja je bila u sklopu 3. korpusa Armije BiH

U javnost su procurile nove informacije o teroristu Abu Haniju Al Masriju, veteranu Al Qaide koji se 1980-ih priključio toj ekstremističkoj organizaciji, koji je 4.veljače ubijen u američkim zračnim bombardiranjima u pokrajini Idlib u Siriji. Al Masri je, kako navodi Pentagon, bio prijatelj i blizak suradnik bivšeg vođe Al Qaide Osame bin Ladena dok ga je sadašnji vođa Ajman al Zawahiri osobno poslao u Siriju 2012.godine kako bi tamo osnovao ogranak Al Qaide. Hani Hajkal, poznat pod ratnim imenom Abu Hani Al Masri, porijeklom iz Egipta, u Afganistan je došao 1984.godine gdje se i pridružio terorističkoj organizaciji Al Qaide. Abu Hani je imao bogati ratni put.

>> Večernji u posjedu dokumenata SIPA-e: Javnost BiH mora znati istinu

>> 'BiH postaje glavni centar za islamističke ekstremiste, mijenja se i kulturološka slika Sarajeva i okolice'

Ono što je interesantno u njegovom ratnom putu je da je osim Afganistana i Čečenije, a naposljetku i Sirije gdje je ubijen, ratovao i u Bosni i Hercegovini. Naime, od 1992. do 1995. godine ratovao je protiv Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini kao pripadnik brigade Al Mudžahed koja je bila u sklopu 3. korpusa Armije BiH. Bosnu i Hercegovinu morao je napustiti nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma prema kojem su prema točki 7 svi strani borci uključujući u mudžahedine koji su došli iz arapsko islamskog svijeta morali napustiti tu zemlju.

Prema neslužbenim informacijama, Abu Hani je posjedovao i državljanstvo BiH koje mu je, nakon terorističkog napada na WTC i Pentagon 11.rujna 2001.godine kojeg su izveli pripadnici terorističke organizacije Al Qaide, nakon intervencije i pritiska od strane SAD-a bilo poništeno. Nakon BiH otišao je na ratište u Čečeniju nakon čega i u Sudan a potom i u Somaliju od kuda je 2003.godine otputovao u Maleziju gdje su ga službe sigurnosti uhitile i izručile Egiptu gdje je do 2009.godine bio u zatvoru. Abu Hani je sudjelovao i na demonstracijama prilikom rušenja egipatskog predsjednika Housnija Mubaraka. Nakon Egipta otišao je u Siriju gdje je i ubijen a kamo ga je poslao vođa Al Qaide Ajman al Zawahiri kako bi u toj zemlji osnovao ogranak terorističke organizacije Al Qaide.

Pentagon smatra kako je ubojstvo teroriste Abu Hanija težak udarac za terorističku organizaciju Al Qaide jer je Abu Hani još u 1980-im i 90-im  nadgledao osnutak i operacije velikog broja Al Qaidinih baza u Afganistanu, gdje je novačio, indoktrinirao, uvježbavao i opremao tisuće terorista koji su se poslije raširili u toj pokrajini i u svijetu. Da se radi o opasnom teroristu Potvrđuje i činjenica kako je on bio i jedan od organizatora neuspjelog bombaškog napada na američko veleposlanstvo u Tirani 1988.godine. Od tada mu Amerikanci nisu mogli uči u trag. Ostaje zagonetka, kako je Abu Hani mogao boraviti cijelu 2014.godinu u Kataru i poslije toga se vratiti u Siriju s obzirom na to da je bio na listi najtraženijih terorista.

>> SAD na džihadiste u BiH upozorava još od 1995.

>> Amerikanci u Siriji ubili čelnika al Qaede: 'Pratili smo ga već neko vrijeme'

Komentara 102

UM
umnjak
17:36 10.02.2017.

Doveo ih u BiH i postrojavao dobri Alija da sire toleranciju.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
17:56 10.02.2017.

Zna li za ovog bradatog lika Bakir ? I šta je tamo radio ?

MA
Marino
18:32 10.02.2017.

Pa takvih ima još na stotine u BiH, a Muje im prodaju zemljišta i grade naselja. Valjda če im jednog dana i malo guzi.... dati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije