Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNUTARNJI SUKOBI

Ubijen ruski plaćenik koji je pozirao s lubanjom poginulog ukrajinskog vojnika

Igor Mangušev
Foto: VL
08.02.2023.
u 17:37

Igor Mangušev umro je uslijed ozljeda zadobivenih nakon što je iza prvih linija upucan u glavu s male udaljenosti. Šire se glasine o njegovu smaknuću, a u to vjeruje i njegova obitelj, prijatelji i pojedini proruski političari aktivni na području Ukrajine

Zapovjednik u ruskoj vojsci i plaćenik Igor Mangušev umro je u bolnici nekoliko dana nakon što je s pod sumnjivim okolnostima upucan u glavu. Prijatelji i supruga preminulog tvrde da se radi o smaknuću. U ruskim izvješćima stoji da je upucan s male udaljenosti 9-milimetarskim metkom koji je ispaljen s tjemena pod kutem od 45 stupnjeva i ostao u glavi preminulog Manguševa. Prema izvješćima upucan je u ukrajinskom gradu Kadiivka u Luhanskoj oblasti, koji se ne nalazi na prvim borbenim linijama. Događaj je potaknuo spekulacije o počinitelju i organizatoru napada. Pavel Gubarev, vođa Novoruske partije, političke stranke aktivne u dijelovima Ukrajine pod ruskom kontrolom tvrdi kako svi znaju tko se krije iza smrti Manguševa i primjetio kako se Jevgenij Prigožin nije oglasio po pitanju njegove smrti. 

Zapovijedao je jedinicom za borbu protiv dronova smještenu u regiji Luhansk koja je trenutno pod ruskom kontrolom. Također je od suosnivač postrojbe Yenot (rakun), jedne od plaćeničkih grupa koje su bile aktivne u Ukrajini 2014. U 2022. pojavio se u videu na društvenim mrežama držeći lubanju za koju je tvrdio da je pripadala ukrajinskom vojniku poginulom u obrani Mariupola. Prema pisanju BBC-a, u redove plaćenika dospio je kao član neonacističkog pokreta u Rusiji te je svoje radikalne nacionalističke stavove izražavao tvrdeći da Rusija nije u ratu s Ukrajincima, već idejom Ukrajine kao anti-ruske države, dodajući da nije bitno koliko Ukrajinaca umre u sukobu. 

Poznato je i kako je surađivao s Prigožinom, osnivačem plaćeničke postrojbe Wagner, u svojstvu političkog stratega. Međutim, rat u Ukrajini uzburkao je radikalne nacionaliste u Rusiji te je moguće kako su se među njima pojavilo i žustro suparništvo. Mark Galeotti, britanski politolog, ustvrdio je kako ovaj incident indicira povratak Rusije u prakse devedesetih kada je: "ubojstvo bilo poslovna taktika, a granice politike, biznisa, zločina i rata bile su gotovo beznačajne."

>> VIDEO: Strašni prizori snimljeni s dronom: Evo kako izgleda grad Kahramanmaras nakon razarajućeg potresa

Komentara 1

MO
modovisisajteMaraschino
18:24 08.02.2023.

od nečeg je morao kad se nije približavao otvorenim prozorima, stepenicama, te nije pio čaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije