Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Nenajavljena europska turneja: Zelenski stigao u Pariz, susreo se s Macronom i Scholzom

Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy visits Paris
Foto: POOL/REUTERS
1/14
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.02.2023.
u 23:40

Ukrajina je u utorak priopćila da su posljednja 24 sata bila najpogubnija za ruske snage od početka rata unazad gotovo godinu dana, u trenutku kada Moskva na bojišnicu šalje desetke tisuća netom mobiliziranih vojnika

Njemačko ministarstvo gospodarstva odobrilo je izvoz do 178 borbenih tenkova Leopard 1A5 Ukrajini. Njemačka vlada već je dala svoje odobrenje na izvoz obnovljenih tenkova prošli tjedan. Ukrajina je u utorak priopćila da su posljednja 24 sata bila najpogubnija za ruske snage od početka rata unazad gotovo godinu dana, u trenutku kada Moskva na bojišnicu šalje desetke tisuća netom mobiliziranih vojnika kao pojačanje za zimsku ofenzivu.

Poštovani čitatelji o ratu u Ukrajini možete čitati na novom linku

Tijek događaja:

23:36 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u Pariz, drugu postaju svoje nenajavljene europske turneje, gdje se sastao s francuskim predsjednikom i njemačkim kancelarom koji su mu obećali daljnju potporu.

Zelenski je prije Pariza bio u Londonu od kuda je uputio poziv saveznicima da mu pošalju borbene zrakoplove kako bi nadjačao Rusiju. Isti poziv uputio je i iz Pariza. "Što prije Ukrajina dobije teško naoružanje dugog dometa, što prije dobije avione, to će se prije završiti ruska agresija i moći će se vratiti mir u Europi", rekao je.

Nekoliko dana prije prve obljetnice invazije koju je ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo 24. veljače 2022., ukrajinski čelnik stigao je u Elizejsku palaču gdje ga je dočekao francuski predsjednik Emmanuel Macron koji je pozvao i njemačkog kancelara Olafa Scholza. Macron je izrazio odlučnost da se pomogne Ukrajini da dođe do pobjede i rekao da će nastaviti slati Ukrajini oružje.

"Mi smo uz Ukrajinu. Čvrsto. I odlučni da budemo uz nju prema pobjedi i ponovnoj uspostavi legitimnih prava", rekao je.

"Nastavit ćemo naše napore u smislu dostave sredstava za obranu" dodao je.

Trojica čelnika obratila su se novinarima prije večere koja će se u kasnim večernjim satima održati iza zatvorenih vrata.

Scholz je rekao Zelenskom da će Europa i SAD nastaviti podupirati Ukrajinu "koliko god bude potrebno" kako bi se othrvala ruskoj invaziji. Rekao je da je Berlin Kijevu pomogao "financijski, humanitarno, oružjem, teškim topništvom, protuzračnom obranom, i najrecentnije, borbebnim tenkovima i nastavit ćemo tako dugo koliko bude potrebno".

Poslao je i "jasnu poruku Bruxellesu: Ukrajina pripada europskoj obitelji". Ukrajina je prošle godine dobila status kandidata za EU.

U četvrtak Zelenski treba doputovati u Bruxelles, gdje se održava sastanak na vrhu Europske unije.


22:37 - Britanski premijer Rishi Sunak rekao je da "ništa nije isključeno" u vezi sa slanjem oružja Ukrajini, pa ni slanje borbenih zrakoplova koje traži ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Velika Britanija je "odavno jasno rekla da, što se tiče dopreme vojne pomoći Ukrajini, ništa nije isključeno" i da su isporuke zrakoplova "dakako dio naših razgovora", rekao je Rishi Sunak.

"O tome smo razgovarali danas, učinili smo to i ranije i zato smo danas najavili da ćemo pripadnike ukrajinskih zračnih snaga obučavati na platformama po NATO-ovim standardima", istaknuo je, podsjetivši ponovno da za obuku treba vrijeme.

"O tome razgovaramo s našim saveznicima jer su neki zrakoplovi koje imamo proizvedeni na temelju zajedničkih ugovora s drugim zemljama", dodao je.

Izjave je dao na tiskovnoj konferenciji s ukrajinskim predsjednikom u bazi na jugu Engleske gdje se ukrajinski vojnici obučavaju za rukovanje britanskim tenkovima Challenger 2 koji su dio najavljene pomoći Ukrajini.

Volodimir Zelenski je pak rekao da će "o tim temama razgovarati" u četvrtak "s čelnicima Europske unije", kao i o "raketama dugog dometa".


22:34 - Rusko veleposlanstvo u Velikoj Britaniji upozorilo je London da ne šalje borbene zrakoplove Ukrajini, rekavši da bi takav potez imao "vojne i političke posljedice za europski kontinent i cijeli svijet", objavila je agencija TASS.

Britanija je najavila da će početi obučavati ukrajinske pilote za upravljanje naprednim borbenim zrakoplovima po standardima NATO-a, ali nije obećala da će ih poslati Kijevu. Zapadne zemlje su ove godine povećale vojnu pomoć Ukrajini obećavši da joj stotine tenkova, borbenih vozila i raketa dalekog dometa, ali zasad odbijaju poslati borbene avione.


17:42 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u srijedu Veliku Britaniju i druge zemlje da daju Ukrajini "krila slobode" tako što će joj poslati borbene zrakoplove radi otpora ruskoj ofenzivi, nadajući se da će slomiti otpor zapada da se odluči na taj korak. Zapadne zemlje su ove godine povećale vojnu pomoć Ukrajini obećavši da joj stotine tenkova, borbenih vozila i raketa dalekog dometa, ali zasad odbijaju poslati borbene avione.

U obraćanju zastupnicima u britanskom parlamentu, Zelenski je Velikoj Britaniji i zapadu zahvalio na pomoći i na dosadašnjim sankcijama protiv Moskve. No, dajući predsjedniku parlamenta pilotsku kacigu s natpisom "imamo slobodu, dajte nam krila da je zaštitimo", Zelenski je pozvao zapad da isporuči zrakoplove.

"Apeliram na vas i na svijet, jednostavnim ali tako važnim riječima - borbeni zrakoplovi za Ukrajinu, krila slobode", rekao je.

Zelenski u Londonu
Foto: Victoria Jones/PRESS ASSOCIATION


17:40 - Njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron planiraju se sastati s Volodimirom Zelenskim u Parizu u srijedu navečer nakon posjeta ukrajinskog predsjednika Londonu, doznaje njemačka agencija dpa.


17:38 - Britanski kralj Karlo III. primio je u Buckinghamskoj palači u Londonu prvi put ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, koji je susret opisao kao "zaista poseban". Zelenski boravi u svojem prvom posjetu Velikoj Britaniji od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine i u svojem obraćanju britanskom parlamentu rekao je da će iskoristiti prigodu da zahvali kralju Karlu na potpori koju je iskazao Ukrajini dok je još bio princ od Walesa.

Rekao je da je susret s kraljem bio "zaista poseban" trenutak i podsjetio da je kralj služio u britanskom ratnom zrakoplovstvu: "Kralj je pilot ratnog zrakoplovstva, a u Ukrajini danas svaki je pilot ratnog zrakoplovstva kralj".

Zelenski u Londonu
Foto: Aaron Chown/PRESS ASSOCIATION

Karlo je u svibnju 2022., dok je još bio princ od Walesa, tijekom posjeta Rumunjskoj rekao da je situacija u Ukrajini "noćna mora". Ondje se sastao s ukrajinskim izbjeglicama. U ožujku prošle godine, rekao je da su u Ukrajini napadnute vrijednosti demokracije "na krajnje nesavjestan način". Karlo je i prije otvoreno govorio protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove aneksije Krima. Godine 2014. izazvao je diplomatski skandal usporedivši tijekom posjeta Kanadi Putina s Hitlerom.


15:25 - Sloboda će pobijediti... mi znamo da će Rusija izgubiti - poručio je Volodimir Zelenski britanskim zastupnicima u govoru u parlamentu dodajući da je Velika Britanija bila s njegovom zemljom u 'najvažnijoj borbi u životu'. Kazao je kako on pred njima predstavlja ukrajinske ratnike.

Zelenski se zahvalio Ujedinjenom Kraljevstvu na 'odvažnosti' te je rekao kako potporom Ukrajini nisu ugrozili 'ideale ovih velikih otoka'. Zahvalio se i na slanju oružja i druge opreme. Lindsayu Hoyleu, predsjedavajućem Donjeg doma poklonio je kacigu ukrajinskog pilota kojeg je opisao kao jednog od najuspješnijih u zemlji.

Pozvao je Britance i Zapad da nastave s nametanjem sankcija 'sve dok Rusiji ne uskrati bilo kakvu mogućnost financiranja rata'.

Speaker of the House of Commons, Sir Lindsay Hoyle (left), holds the helmet of one of the most successful Ukrainian pilots, inscribed with the words "We have freedom, give us wings to protect it", which was presented to him by Ukrainian President Volodymyr Zelensky as he addressed parliamentarians in Westminster Hall, London, during his first visit to the UK since the Russian invasion of Ukraine. (Stefan Rousseau/PA)should read: Stefan Rousseau/PA Wire Photo: Stefan Rousseau/PRESS ASSOCIATION
Foto: Stefan Rousseau/PRESS ASSOCIATIO


14:53 - Pooštravanje sankcija Rusiji najavio je Olaf Scholz uoči posebnog summita EU. "Putin neće postići svoje ciljeve - ni na bojnom polju ni kroz diktirani mir", rekao je Scholz u obraćanju Bundestagu, donjem domu parlamenta. Rekao je da će EU podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno u ratu koji je počeo 24. veljače prošle godine.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je u srijedu da su američki zahtjevi da se nastave inspekcije prema sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja Novi START "cinični", s obzirom na potporu Washingtona Ukrajini. Pregovori između Moskve i Washingtona o nastavku inspekcija prema sporazumu Novi START bili su planirani za prošli studeni, no otkazani su u posljednjem trenutku.


13:38 - Čelnici EU sutra na sastanku u Bruxellesu o Ukrajini

 Čelnici država članica okupit će se u četvrtak na izvanrednom sastanku na vrhu u Bruxellesu, na kojem će razgovarati o Ukrajini, migracijama i globalnoj konkurentnosti europskog gospodarstva.

Moguće je da će na samitu sudjelovati i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, ali to zasad nitko ne želi službeno potvrditi iz sigurnosnih razloga. 

Predsjednik Zelenskij je od početka napada na njegovu zemlju sudjelovao na svim samitima EU-a, ali virtualno, video-vezom.

Očekuje se da će čelnici EU-a još jednom potvrditi punu potporu Ukrajinu i njezinu otporu ruskoj agresiji i nastavak pomoći koliko god bude trebalo.

Ukupna pomoć koju su EU i države članice do sada dali Ukrajini doseže iznos od 66 milijardi eura, ako se računa pomoć za prihvat četiri milijuna ukrajinskih izbjeglica, izjavila je prošli tjedan u Kijevu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Sastanak na vrhu europskih čelnika mogao bi trajati samo jedan dan, u četvrtak, a u petak bi se nastavio samo u slučaju da ne uspiju odraditi sve u jednom danu.


13:08 - Estonska obavještajna služba rekla je u srijedu kako vjeruje da Rusija još uvijek ima snage da izvrši "uvjerljiv vojni pritisak" na baltičku regiju i da je sigurnosni rizik u regiji porastao srednjoročno i dugoročno. "Vojni napad protiv Estonije nije vjerojatan u 2023. godini jer su ruski vojni kapaciteti angažirani u Ukrajini", rekla je estonska služba u svome godišnjem izvješću.

"Međutim, srednjoročno do dugoročno, ruska ratobornost i vanjskopolitičke ambicije značajno su povećale sigurnosni rizik za Estoniju", dodano je.


12:40 - Ukrajinski predsjednik Zelenski stigao je u Veliku Britaniju gdje ga je dočekao britanski premijer Rishi Sunak. Kralj Charles III. danas će u Buckinghamskoj palači imati audijenciju sa Zelenskim, objavili su iz Buckinghamske palače. Sutra se ukrajinski predsjednik očekuje u Bruxellesu.

Ujedinjeno Kraljevstvo uvest će dodatne sankcije protiv Rusije, navodi se u priopćenju vlade. Sankcije će biti uvedene "kao odgovor na kontinuirano rusko bombardiranje Ukrajine", a ciljat će ljude i organizacije koje su pomogle Vladimiru Putinu te tvrtke koje profitiraju od ratnog stroja Kremlja. 


9:53 - Zelenski stiže u Veliku Britaniju

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ove će srijede posjetiti Veliku Britaniju prvi put od ruske invazije, objavio je Downing Street. Zelenski će iskoristiti svoj nenajavljeni posjet Britaniji kako bi se obratio zastupnicima u parlamentu i vidio kako britanske oružane snage obučavaju trupe njegove zemlje.

Premijer Rishi Sunak proširit će obuku koju nudi Ujedinjeno Kraljevstvo na pilote borbenih zrakoplova i marince te obećava dugoročno ulaganje u ukrajinsku vojsku.

- Posjet predsjednika Zelenskog Ujedinjenom Kraljevstvu potvrda je hrabrosti, odlučnosti i borbe njegove zemlje, te potvrda neraskidivog prijateljstva između naše dvije zemlje. Od 2014. Ujedinjeno Kraljevstvo pruža vitalnu obuku ukrajinskim snagama, omogućujući im da brane svoju zemlju, zaštite svoj suverenitet i bore se za svoj teritorij. Ponosan sam što ćemo danas proširiti tu obuku s vojnika na marince i pilote borbenih zrakoplova, osiguravajući da Ukrajina ima vojsku sposobnu braniti svoje interese iu budućnosti. To također naglašava našu predanost da ne samo kratkoročno opskrbljujemo vojnu opremu, već i dugoročno obećanje da ćemo stajati rame uz rame s Ukrajinom u godinama koje dolaze, poručio je Sunak.


9:15 - Nakon što je jučer šef ukrajinske nacionalne sigurnosti Oleksej Danilov rekao je u intervjuu za Reuters da se očekuje da će Kremlj u novom napadu ciljati na sjeveroistočni Harkiv ili južne regije Zaporožja, to se i dogodilo. Harkiv je pogođen ruskim raketnim napadom te su s četiri projektila uništene zgrade u blizini središnjeg gradskog parka.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je američkom predsjedniku Joeu Bidenu na izrazu potpore Ukrajini tijekom njegovog obraćanja Kongresu o stanju nacije. 


7:26 - Kremlj poručio američkom veleposlanstvu: Prestanite širiti lažne vijesti!

Rusija je zatražila od američkog veleposlanstva u Moskvi da prestane širiti ono što Kremlj smatra lažnim vijestima o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini i zaprijetila je protjerivanjem američkih diplomata, izvijestila je u utorak novinska agencija TASS.

Upozorenje je uključivalo oštru poruku Lynne Tracy, novoj američkoj veleposlanici u Moskvi, objavio je TASS pozivajući se na visoki izvor ruskog ministarstva vanjskih poslova koji je rekao da je Tracy rečeno da se mora strogo pridržavati ruskog zakona kada daje bilo kakve izjave o ruskim oružanim snagama u Ukrajini.

Američki diplomati uključeni u ono što je Moskva nazvala "subverzivnim aktivnostima" bit će protjerani, citirao je izvor TASS.

Glasnogovornik američkog State Departmenta potvrdio je da je američko veleposlanstvo primilo diplomatsku notu od ruskog ministarstva vanjskih poslova, ali je rekao da je opća politika ministarstva da ne komentira diplomatsku prepisku.

Rusija je "diskreditaciju" svojih oružanih snaga proglasila zločinom za koji je predviđena kazna do pet godina zatvora, dok optužba za svjesno širenje "lažnih informacija" o vojsci nosi maksimalnu kaznu od 15 godina.

Tracy je stigla u Moskvu prošli mjesec. 24. veljače obilježit će se prva godišnjica odluke predsjednika Vladimira Putina da pošalje desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u, kako on kaže, "specijalnoj vojnoj operaciji".

Ukrajina i njezini zapadni saveznici optužuju Putina za pokretanje ničim izazvanog agresorskog rata u kolonijalnom stilu i odbacuju njegovu tvrdnju da je operacija osmišljena kako bi zaštitila sigurnost Rusije od proširenja NATO-a na istok.


7:05 - Američki State Department odobrio je moguću prodaju dalekometnih projektila i raketa Poljskoj u dogovoru čija se vrijednost procjenjuje do 10 milijardi dolara, rekao je Pentagon u utorak.

Prodaja dolazi u trenutku kad je Kijev pohvalio američke topničke sustave višecijevnih raketnih bacača HIMARS za njihovu uspješnost na bojnom polju u uništavanju ruskih skladišta i zapovjednih lokacija.

Paket uključuje 18 bacača HIMARS, 45 projektila zemlja-zemlja s dometom 297 kilometara (ATACMS) i više od 1000 raketa s vođenim raketnim sustavom za višestruko lansiranje (GMLRS).

SAD je odbacio ukrajinske zahtjeve za projektilima ATACMS. Poljska također neće moći preusmjeriti nijedan ATACMS Ukrajini bez američkog odobrenja.

>> Biden pred Zastupničkim domom o Ukrajini

Ključne riječi

Komentara 150

DU
Deleted user
14:58 08.02.2023.

Zeleni među ljudima a mali iskompleksirani kepac sakriven u dubokom bunkeru negdje u Sibiru..😃😀

DU
Deleted user
14:53 08.02.2023.

Kaže drug Petkovic(jardin) da je čitao u ruskim novinama da je bilo kod Zaharove u emisiji da su neki kubanski ekonomisti rekli da rusija ima ekonomiju kao Japan...I još Vam svima poručuje da ste ograničeni i da čovjek nikad nije bio na Mjesecu.

Avatar Plejadin.gospodar
Plejadin.gospodar
16:39 08.02.2023.

Njemačka će isporučiti Ukrajini dodatne navođene rakete, 5 Geparda i 5 inženjerskih vozila Pioneer 2A1 Dachs do kraja veljače. Pet cisterni za polaganje mosta Biber bit će isporučeno u ožujku. -Boris Pistorius, ministar obrane Njemačke, rekao je tijekom posjeta Kijevu, piše Handelsblatt.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije