Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bespilotne letjelice

Ubijaju i djecu, ali zato ne ginu američki piloti

'Predator_Drone03'
''
15.04.2013.
u 16:20


Tehnologija letjelica je suvremena, no kritičari tvrde kako nosi nedužne žrtve

Maulvi Nazir bio je vođa grupe talibana koju u Pakistanu nazivaju frakcijom “dobrih talibana”. Navodno su “dobri” jer svoje napade usmjeravaju samo na Afganistan, ne i na Pakistan za razliku od drugih koji su “loši talibani”. Ipak, za Ameriku, među njima nema razlike. Nakon godina traženja Maulvija Nazira Amerikanci su ga pronašli 2. siječnja ove godine. U 22.35 po lokalnom vremenu raketa ispaljena iz bespilotne letjelice raznijela je automobil kojim se nalazio Nazir. Osim njega, ubijeno je još 5 do 10 ljudi, uglavnom njegovih suboraca. Na Nazirovu sprovodu okupilo se 10 tisuća ljudi, a tri tjedna zatim ljudski leš izrešetan mecima pronađen je uz cestu. Na tijelu je stajala poruka da je taj čovjek odgovoran za Nazirovu smrt. On mu je darovao Kur’an sa skrivenim čipovima kojima su ga bespilotne letjelice locirale i ubile, rekao je jedan talibanski borac agenciji AFP.

Ovo je bio samo jedan u nizu napada bespilotnih letjelica koje su u sljedećih tjedan dana udarile još pet puta što su neki nazvali novogodišnjom ofenzivom…

Od 2004. do danas zabilježeno je 366 napada američkih bespilotnih letjelica u Pakistanu. Još pedesetak je zabilježeno i u Somaliji i u Jemenu, gdje je ubijen i jedan od najtraženijih terorista Anwar al-Awlaki, američki državljanin i hrvatski zet, kako je otkriveno u nevjerojatnoj priči danskog dvostrukog agenta koji mu je našao ženu Hrvaticu. Tu vrstu naoružanja počeo je koristiti predsjednik Bush, ali prava eksplozija napada bespilotnih letjelica, odnosno dronova kako iz nazivaju Amerikanci dogodila se pod predsjednikom Obamom. Procjenjuje se da je u 366 napada u Pakistanu ubijeno između 2537 i 3581 ljudi, od toga između 411 i 884 civila.

– Napadi bespilotnih letjelica u Pakistanu su ilegalni – kaže Mosharraf Zaidi, bivši savjetnik ministra vanjskih poslova Pakistana, s kojim smo erazgovarali na konferenciji Brussels Forum.

– Osim što su nezakoniti, pitanje je i koliko su napadi učinkoviti. Ne znamo koliko je, na svaku osobu koja je ubijena u napadu bespilotne letjelice, dodatno tim napadom regrutirano novih terorista. Bespilotne letjelice mogu se koristiti u borbi protiv terorizma. Pakistan je za borbu zainteresiran, ali to mora biti u skladu sa stvarnošću, međunarodnim zakonima i mora osigurati pobjedu u ratu. Nije svrha pobijediti u nizu bitaka, a ne pobijediti u ratu – dodaje Zaidi u razgovoru za Večernji list.

Upitna učinkovitost

CIA, a ne oružane snage SAD, vodi program napada dronova u Pakistanu. Ali umirovljeni general zbora Norton Allan Schwartz, iako ne potječe iz obavještajne zajednice, također je dobar sugovornik na temu “dronova”, kako Amerikanci nazivaju bespilotne letjelice. General Schwartz bivši je načelnik stožera ratnog zrakoplovstva SAD-a i njegov mandat, nakon kojeg je otišao u mirovinu 2012., obilježen je okretanjem američkog ratnog zrakoplovstva prema dronovima. Amerika je u njegovu mandatu počela školovati više pilota bespilotnih letjelica nego pilota borbenih zrakoplova, a Schwartz procjenjuje da će za deset godina oko 85 posto svih američkih vojnih pilota upravljati letjelicama u kojima fizički ne sjede. Mnogi na napade u Pakistanu to gledaju kao na nezakonito korištenje kontroverznih letjelica, ali general Schwartz iznosi svoje argumente u korist dronova.

– Što je ovdje ključno pitanje? Platforma, sredstvo napada ili legitimnost mete? Letjelice na daljinsko upravljanje su korisne jer, zbog sposobnosti da nadgledaju metu satima ili danima, mogu odrediti s većom preciznošću i većom sigurnošću je li neka meta legitimna ili nije – kaže general Schwartz. Izbjegava ih čak zvati i bespilotnim letjelicama jer imaju pilota, samo što on u njima ne sjedi. Za 24 sata leta jedne “letjelice na daljinsko upravljanje” potreban je rad 160 ljudi, otkriva u general Schwartz.

Za neke kritičare problem je što letjelice ubijaju ljude tisućama kilometara daleko od mjesta s kojih se njima upravlja, a često ubijaju na mjestu gdje nitko prije ni nakon udara nije fizički na terenu provjerio legitimnost i točnost mete. Bez ljudskih očiju na terenu, smatraju kritičari, i nemoguće je otkloniti opasnost od velikog broja kolateralnih žrtava.

Bez čovjeka na terenu

– Nema potrebe za čovjekom na terenu – smatra general Schwartz. – Ljudi su stoljećima pokušavali povećati udaljenosti između sudionika u borbi. Imali ste luk i strijelu, pa samostrel, pa pušku... Kao zapovjednik odgovoran za svoje vojnike tražim način na koji ću umanjiti rizik za svoje trupe i maksimizirati rizik za neprijatelja. Ovo oružje ide u tom smjeru, a treba ga primjenjivati razborito i u skladu s ratnim pravom. I ja vjerujem da se tako i primjenjuje – zaključuje umirovljeni američki general.

Prije desetak godina američki Pentagon imao je manje od 50 dronova, a danas ih je oko 7000. Najubojitiji su “predatori”, kakve koristi CIA u Pakistanu. Sad postoje dva programa korištenja naoružanih dronova: jedan koji se odvija kroz CIA-u i drugi kroz Pentagon. Obama sada planira ugasiti CIA-in program i prebaciti operacije na Pentagon. Ciljana ubijanja tako će postati institucionalizirana pojava, a dronovi institucija modernog ratovanja.

>> Američka mornarica dobiva laser koji obara letjelice za dolar po hicu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije