Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U županiji lani ugašeno 49 obrta, a u tri mjeseca ove godine čak 44

Na kraju 2005. u županiji su bila registrirana 2704 obrta. Iduće godine broj je smanjen za 72, čime je pokrenuta lavina zatvaranja obrtničkih radionica
10. travnja 2012. u 10:28 4 komentara 5 prikaza
'06.04.2012., Karlovac - 4. sjednica skupstine obrtnicke komore Karlovacke zupanije. Istaknuti obrtnici primili su priznanja za svoj rad. Photo: Dominik Grguric/PIXSELL'
Foto: 'Dominik Grguric/PIXSELL'

Tijekom prošle godine broj obrta na području Karlovačke županije smanjen je za 49. Iako taj podatak pokazuje kako je ovdašnje gospodarstvo još daleko od izlaska iz recesije, statistika koja govori da je samo u prva tri mjeseca ove godine županija ostala bez još 44 obrtnika situaciju čini alarmantnom.

 Najgore godine

 – Trend smanjivanja broja obrta na području Karlovačke županije nastavljen je i u prva tri mjeseca ove godine i to nikako nije dobro – komentirao je Vlado Jelkovac, tajnik Obrtničke komore Karlovačke županije.

 Na kraju 2005. u županiji su bila registrirana 2704 obrta. Iduće godine broj je smanjen za 72, čime je pokrenuta lavina zatvaranja obrtničkih radionica i prostora. To, nažalost, traje sve do danas. Najgore godine bile su 2009., kad je zatvoreno 139, te 2010. s čak 153 obrta koji su prestali s radom. Po toj statistici u posljednjih šest godina ugašeno je čak 530 obrta ili, drugim riječima, bez posla je ostao svaki peti obrtnik, ali i njegovi zaposlenici.

 Unatoč tome komora nastavlja s nizom aktivnosti kojima pokušava pomoći svojim članovima u iznimno teškom okruženju.

 – Prošla godina bila je svakako jedna od najtežih za poslovanje obrtnika, pa i za čitav komorski sustav koji predstavlja infrastrukturu obrtništva.

 Bez obzira na to, nosili smo se s problemima i nastavili s nizom promotivnih aktivnosti i organizacijom manifestacija koje su postale prepoznatljive. Imali smo dobru suradnju s jedinicama lokalne samouprave, posebno s Karlovačkom županijom. Puno smo radili na obrazovanju učenika za obrtnička zanimanja te obrazovanju i prekvalifikaciji odraslih – rekao je predsjednik Obrtničke komore Karlovačke županije Darko Stanković.

 Svjetlo na kraju tunela

 I u teškoj godini bilo je uspješnih obrtnika, kojima su predana priznanja komore. To su Rudolf Delač, Branko Palajsa, Nikolina Kružić-Lončarić, Vlado Škrtić, Isa Murati, Duško Grgurić i Marijan Lončar. Povelje Obrtničke komore dobili su obrtnici Miro Prugovečki, Tomislav Šebalj i Nikola Špelić te zamjenik župana Ivan Banjavčić.

Surađuje se i sa susjednim strukovnim or

Surađuje se i sa susjednim strukovnim organizacijama s druge strane granica. Intenzivni su kontakti s Območnom obrtnom zbornicom Črnomelj u Sloveniji i s Obrtničkom komorom Unsko-sanskog kantona u BiH. Tako je jedan obrtnik iz BiH već polagao majstorski ispit u Karlovcu.

Zlatne poluge
U STAKLENKAMA ZA DŽEM
Kupili kuću za 130.000 eura i u njoj pronašli zlato vrijedno čak 650.000 eura
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
 • Avatar banijac68
  banijac68:

  kažete kako ih nagrađujete a sa druge strane zatvaraju svoj obrt nešto tu ne paše

 • Avatar banijac68
  banijac68:

  OK situacija je teška ali trebalo bi njih svedno malo kontrolirati dali oni dalje ipak rade i ne plačaju porez i ostale davanja jer ni jedan se nije prijavio na burzu tada što znači ili su več dosta zaradili ili ... prikaži još! ili dalje rade i imaju od čega živijeti malo treba prošvljati o gradovima gdije su bile njihove radionice jer nije samo u Karlovcu nego je to u cijeloj Hrvatskoj sve se manje radi a sve se više ide po tima trgovačkima centrima neka država malo kontrolira ali ne sa njihovima prijateljima nego tko zna svoj posao Ali če sada da bude minusa ili če me ADMIN obrisati

 • Avatar kravata
  kravata:

  svaka čast pojedincima oni koji pošteno rade propadaju i zatvaraju pa i ovdje ima oni koje ste nagradili a obstali su zato što su prisiljeni na male cijene pa da bi zaradili nemaju kvalitete a preprodavači posla poberu novac za ... prikaži još!a kojeg se ne znoje.