Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradska vlast i Udru

U Zadru ponovno dva odvojena obilježavanja Dana pobjede

Polaganje vineca ispred spomen obilježja na Narodnom trgu u Zadru
Dino Stanin/Pixsell
08.05.2010.
u 11:30

Predstavnici gradske vlasti Zadra ponovno su izbjegli polaganje vijenca pod za njih sporan spomenik poginulima za slobodu u 2. svjetskom ratu koji ima i petokraku

ZADAR - Već tradicionalno zadarska gradska vlast te Udruga antifašističkih boraca i antifašista zasebno su danas obilježili Dan pobjede nad fašizmom. Grad i ta udruga inače zasebno obilježavaju i Dan antifašističke borbe i Dan oslobođenja grada Zadra u 2. svjetskom ratu. Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić i predsjednik Gradskog vijeća Živko Kolega sa suradnicima položili su tako vijenac ispred spomen obilježja na Narodnom trgu, a izbjegli su polaganje ispred spomenika poginulima na slobodu u 2. svjetskom ratu na Gradskom groblju i to zato što je taj spomenik ima i uklesanu zvijezdu petokraku. Ta zvijezda, kako kažu, simbolizira komunizam kojega oni žele odvojiti od antifašizma.

- Želimo izraziti našu zahvalnost i poštovanje prema svima koji su dali svoj doprinos u svojoj borbi nad fašizmom i koji su omogućili razvoj tekovina današnjeg društva. Na temelju tih tekovina, antifašizma i pobjede nad fašizmom, stvorena je i današnja moderna hrvatska država sa svim temeljima demokracije i prava čovjeka- kazao je gradonačelnik Vrančić.

A 50-ak pripadnika Udruge antifašističkih boraca i antifašista okupilo se na svojem skupu u prostorijama Udruge. Obraćajući se nazočnima predsjednik Udruge Nikola Dobre požalio se kako je gradonačelnik Vrančić odbio njihov prijedlog za zajedničkim obilježavanjem Dana pobjede, dok ih zadarski župan Stipe Zrilić, kako tvrdi, nije htio primiti. Dobre je također upozorio kako u Hrvatskoj pod krinkom antikomunizma glave dižu neonacisti kojima je, tvrdi, cilj revidirati povijesnu istinu.

Komentara 5

UK
Ugo Kajvez
00:09 17.05.2010.

11.05.2010. u 00:54h baton . Samo zbog ovakve pismene kulture trebao bi ti u posjet dobrom psihijatru ......

Avatar Piruška
Piruška
17:00 08.05.2010.

Mi smo tako jadan narod. Hvata me strah i od same pomisli koliko će još godina proči da se ovakve gluposti prestanu događati. Svakome kome je u interesu??? \"revidirati povjesne istine\", želim reći da u Vrapču ima jedna bolnica gdje primaju pacijente koji misle revidirati prošlost ! Idem iz ovih stopa van iz stana, da pitam ove mnogobrojne kopače kontenjera(jadni ljudi) kaj misle o ovoj pizdariji u Zadru.

GI
gideon7
23:14 08.05.2010.

uklonimo sve petokrake jer one su kao i svastika i slovo u

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije