Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STOP NASILJU NAD ŽENAMA

U više hrvatskih gradova organizira se akcija 'Sigurnost žena je odgovornost države'

Na ulicama Sarajeva održan prosvjed građana zbog ubojstava koja su se u petak dogodila u Gradačcu
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
1/2
20.08.2023.
u 11:53

Nasilje nad ženama nije elementarna nepogoda. Ono je najpredvidljiviji zločin upravo zbog dugotrajnosti nasilja od strane bliskog počinitelja i zakazivanja sustava zaštite koje prethodi ubojstvu. Problem nasilja nad ženama je univerzalan problem – ističu organizatori

U 13 gradova Hrvatske u ponedjeljak ženske organizacije i inicijative organiziranu javnu akciju pod nazivom “Sigurnost žena je odgovornost države". Kako navode u pozivu ovom akcijom žene ispraćaju brutalno ubijenu Nizamu Hećimović iz Gradačca (BiH).

- Njeno ubojstvo pokazalo je još jednom nefunkcioniranje sustava zaštite žena od nasilja. Izražavamo solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje istovremeno kad i mi traže veću djelotvornost u zaštiti od nasilja. Nasilje nad ženama nije elementarna nepogoda. Ono je najpredvidljiviji zločin upravo zbog dugotrajnosti nasilja od strane bliskog počinitelja i zakazivanja sustava zaštite koje prethodi ubojstvu. Problem nasilja nad ženama je univerzalan problem – ističu organizatori.

Dodaju kako je razlog eskalacije broja ubojstava žena u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi i nepostojanja učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja. Podsjećaju i kako će 1.listopada ove godine biti pet godina od stupanja na snagu Istanbulske konvencije, a da država nije ništa poduzela kako bi se osigurala njena dosljedna primjena. Navode i kako Zakon o zaštiti od obiteljskog nasilja osim što ne obuhvaća sve oblike rodno uvjetovanog nasilja, nanio je ženama strašnu štetu tretirajući nasilje nad ženama kao prekršaj, izjednačavajući ga s vožnjom bez karte u tramvaju.

Simboličkim javnim akcijama žene traže od Hrvatske države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja. Ističu kako postoje uspješni modeli suzbijanja femicida pa tako traže da Vlada hitno osnuje radnu skupinu koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za reguliranje femicida kao i definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela u Kaznenom zakonu. Isto tako traže i donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu te donošenje Nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istanbulskom Konvencijom i s predviđenim sredstvima za provedbu u državnom proračunu.

Komentara 2

GO
goran2hr
15:09 20.08.2023.

Eto HDZovci, IK nije zaštitila žene, nego nam dovela razne novotarije. Pa zato, dopustite one referendume koje ste onemogućili (Kušćević, Rimac), a narod će se onda izjasniti što misli o IK i takvoj "zaštiti žena".

Avatar Festival menstruacije
Festival menstruacije
12:25 20.08.2023.

Što ćemo sa ŽENOM koja je usmrtila sedmero beba?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije