Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strašni uvjeti rada

U tvornici u kojoj se proizvodi iPhone 5 uspio izdržati 10 dana

iPhone 5
screenshot/engadget.com
14.09.2012.
u 18:43

Kineski novinar zaposlio se tajno u postrojenju Foxconna i opisao nemoguće uvjete rada u kojima rade zaposlenici koji proizvode Appleove proizvode

Novinar Shanghai Evening Posta zaposlio se tajno u tvornici tvrtke Foxconn u Tai Yuanu u Kini i opisao nemoguće uvjete rada u kojima rade zaposlenici koji proizvode najnoviji Appleov iPhone 5, prenosi micgadget.com. U tvornici u kojoj se proizvodi 57 milijuna iPhonea godišnje uspio je izdržati samo desetak dana.

Foxconn je poznat po nedavnim optužbama za izrabljivanje kineskih učenika te po masovnom štrajku radnika u ožujku.

Novinar koji nije otkrio svoj identitet zaposlio se tako što je kontaktirao službu ljudskih resursa tvornice gdje mu je rečeno da može raditi u Foxonnu dok god je zdrav, te ima državljanstvo i osobnu. Opisao je da mu je kada je došao u tvornicu prišao čuvar koji mu je ponudio da za 100-200 juana može brže doći do zaposlenja. Nakon što je ispunio formular u kojem su testirali njegovo mentalno stanje, autobusom su ga odveli u tvornicu.

Spavanje u tvornici opisao je kao ''noćnu moru''. – Cijela spavaonica smrdi po smeću. Smrad se može opisati kao mješavina smeća i ljudskog znoja. Ispred svake sobe je hrpa smeća. Kada sam otvorio ormarić iz njega su ispuzali žohari – opisao je novinar koji je dodao i da su plahte koje je dobio bile prljave.

Nakon što mu je završila sedmodnevna obuka počeo je sudjelovati u proizvodnji iPhonea 5.

– Nakon treninga dogovoreno je da počnemo raditi vrlo brzo iako je već noć. Smijemo se odmarati samo tijekom dana. Nakon svih intenzivnih treninga i brifinga, imao sam strašnu glavobolju i groznicu prije nego što sam počeo raditi. Tražio sam da posjetim bolnicu u tvornici, ali postoji samo jedan liječnik koji istovremeno liječi 4 do 5 pacijenata – piše novinar te nastavlja s opisom groznih uvjeta rada.

– Poleđina iPhonea 5 pored mene je prolazila svake tri sekunde. Moram je uzeti i označiti četiri mjesta na njoj, pa je vratiti na traku za manje od te tri sekunde i to bez pogrešaka. Poslije nekoliko sati takvog rada počeo me boljeti vrat i mišići u rukama. Novi radnik koji je sjedio preko puta mene bio je iscrpljen i nakratko legao. Supervizor ga je vidio i kaznio tako što je morao stajati 10 minuta u kutu, kao nekada u školi. Radili smo non-stop od ponoći do šest ujutro, ali morali smo ostati duže jer trake idu i nitko ne smije stati. Umirem od gladi i potpuno sam iscrpljen... – piše novinar.

Micgadget.com koji je preveo dnevnik kineskog novinara napisao je da ne može jamčiti za autentičnost njegovog izvještaja.

Ključne riječi

Komentara 30

LU
lukarak
19:55 14.09.2012.

Koje gluposti. Tamo su placeni sasvim pristojno, za taj NKV posao dobiju vise novca nego za NKV posao u Hr, koji najcesce dobije oko 1800 kuna neto. A troskovi zivota su neusporedivo manji. Vecina tamo dodje raditi sa sela, na neko odredjeno vrijeme, jer mogu puno ustediti. I smeta im kad se ogranicava radno vrijeme, jer to znaci da ce morati provesti duze odvojeni od obitelji.

OB
-obrisani-
19:07 14.09.2012.

To je taj "raj" - sprega dviYU diktatura - crvene i žute - neoliberalne. Crvena služi za nadzor i čuvanje, tjeranje sa korbačem Novo-robova unutar Novo-gulaga. Žuta služi za tehnološku podršku i gospodarenje plodovima robovskog rada, globalno širenje takvog sustava

PE
pejickat
18:53 14.09.2012.

Pa zar Kina nije komunisticka zemlja ?? Gdje su to postivanja radnika i radnih uvjeta, nisu li nas komunisti uvijek ucili o kapitalistickim gulikozma?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije