Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvorio se 20 dana nakon potresa

U Turskoj se otvorio veliki krater. Stručnjaci tvrde da nema veze s potresom

FILE PHOTO: A sinkhole is exposed close to Tierra Amarilla town, in Copiapo
Stringer/REUTERS
25.02.2023.
u 19:04

"Prema onome što su građani rekli, jučer je nastao novi krater u Karapınaru. Bili smo na području gdje se pojavio kako bismo ga ispitali. Međutim, bilo da je riječ o današnjem potresu ili onome od 6. veljače, nismo ih mogli povezati sa stvaranjem kratera. Dapače, čak se dogodio potres dok smo mjerili krater", rekao je Arik.

U Turskoj se pojavio krater površine oko 1400 četvornih metara u polju u blizini okruga Reşadiye. Dubok je 12, a promjer mu je 37 metara. To je javnosti obznanio prof. dr. Fetullah Arik koji je i obišao krater, javlja turski yenikonya.com. Naglasio je da nisu mogli naći poveznicu između nedavnih potresa te novostvorenog kratera. "Prema onome što su građani rekli, jučer je nastao novi krater u Karapınaru. Bili smo na području gdje se pojavio kako bismo ga ispitali. Međutim, bilo da je riječ o današnjem potresu ili onome od 6. veljače, nismo ih mogli povezati sa stvaranjem kratera. Dapače, čak se dogodio potres dok smo mjerili krater", rekao je Arik.

Dodao je da je rupa nastala dvadesetak dana nakon velikih potresa. Tako da ova rupa nema veze ni s prijašnjim velikim potresima ni sa sadašnjim potresom. "Možda je rupa bila spremna da se uruši pa je potres mogao utjecati? Možda, ali da dogodilo u vrijeme potresa, rekli bismo 'u redu, to je zbog potresa.' Ali ne možemo to reći jer je to bilo 20 dana nakon potresa", objasnio je Arik. Pojasnio je da ako je krater spreman za urušavanje, tada bi potres mogao biti jedan od čimbenika koji su pridonijeli urušavanju. Drugim riječima, spreman krater može se srušiti uz podrhtavanje. 

VIDEO: Žena spašena iz ruševina u Turskoj 203 sata nakon potresa

 

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Hazl113
Hazl113
19:38 25.02.2023.

Pa jasno da ima veze sa potresom.

PM
Polde M.
22:57 25.02.2023.

Pa i vrtače na Banovini nastajale su danima nakon potresa.

Avatar D_amating
D_amating
19:41 25.02.2023.

A eto, nema veze s potresom....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije