Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.07.2015. u 12:00

EK bi trebao dati suvisliji komentar nego što je 'uvjereni smo da će se pravila poštovati'

Dužnosnicima Europske komisije puna su usta obećanja europskoj javnosti da će se znati boriti protiv zloporaba i netransparentnosti u arbitražnim postupcima. Pa ipak, suočeni s zloporabama u jednom konkretnom arbitražnom postupku, dužnosnici EK bježe od pitanja novinara kao vrag od tamjana. Jedini komentar koji smo prošli tjedan uspjeli dobiti iz Komisije nakon otkrića slovenskih pokušaja zloporabe arbitražnog postupka o granici s Hrvatskom bio je: “Uvjereni smo da će se pravila poštovati, nemamo komentara jer nismo uključeni u postupak.”

Europska komisija trebala bi dati suvisliji komentar od toga. Nije samo u pitanju njezina uloga pri sklapanju Arbitražnog sporazuma Slovenije i Hrvatske. U pitanju je i Komisijina uloga pregovarača o TTIP-u, sporazumu o slobodnoj trgovini sa SAD-om, gdje je pitanje arbitražnih sudova jedno od najkontroverznijih. Doduše, u TTIP-u je riječ o mehanizmu arbitraže između privatnih investitora i država, a ne između dviju država. Ali, ako Komisija propusti imati ispravnu reakciju u našem slučaju, kakvu će vjerodostojnost imati kad skeptičnu europsku javnost uvjerava u ispravnost svojih postupaka u pregovorima o privatno-javnoj vrsti arbitražnih postupaka u TTIP-u? Zar Komisija želi poručiti da bi joj bila nedopustiva mogućnost da neka kompanija vara drugu državu skrivenim prljavim igrama u arbitražnom postupku, ali kad to jedna država radi drugoj državi članici EU, onda je to OK?

“Želimo vladavinu prava, a ne vladavinu pravnika”, poručuju europski povjerenici kad govore o tome da žele reformirati arbitražni mehanizam (poznatiji pod kraticom ISDS) u pregovorima o TTIP-u. Dragi povjerenici, i mi to želimo – “vladavinu prava, a ne vladavinu pravnika” sklonih prijevarama, kao što su bivša slovenska agentica Simona Drenik i bivši arbitar Jernej Sekolec. Pokažite da to mislite ne samo u TTIP-u nego u načelu, uvijek i svuda u arbitražnim postupcima.

>> Vlast i oporba ujedinjeni: Želimo da se Arbitražni sud raspusti

Komentara 5

Avatar Pavel ic
Pavel ic
13:39 27.07.2015.

treba tuzit i EU sto je to dopustila slovencima da nas ucijene

CR
crocro
12:34 27.07.2015.

Prilika izlaska iz nepravednog i nakaradno provođenog arbitražnog sporazuma je jedinstvena, ukazuje se možda jednom u 1000 godina i sada ako se ne iskoriste slovenske manipulacije s ciljem prisvajanja Hrvatskog terotirija, onda nemamo što očekivati u krajnjem ishodu. Sam sud se ponaša tako nonšalantno i bahato kao da se ništa nije dogodilo pa tako najavljuju nastavak arbitražnog postupka samo što ne kažu: "Čkomite, idemo dalje, mi donosimo odluke a ne vi ostatak Europe". No toj bahatosti i licemjernosti a najviše nedodirljivosti takvog sudovanja može stati na kraj sama Europa a prvi čavao nedodirljivosti može upravo zabiti odluka Hrvatskog Sabora o Hrvatskom napuštanju arbitražnog postupka. Naravno, slovenci cvile i udaraju protutužbama o nekakvom prisluškivanju razgovora. I sada bi se kao njihova protumjera trebala srdačno dočekati u EU i trebao bi se očekivati napad na Hrvatsku. Na njihovu žalost moći će samo dalje cviliti i jaukati a vrijeme neće moći vratiti. Sami su predali lopticu Hrvatskoj i to na volej. A Hrvatska samo treba smireno i lagano poentirati i zauvijek slovence spustiti na zemlju i pokazati gdje im je mjesto. Naime, znaju oni gdje im je mjesto ali samo se guraju u Europske subjekte, pa je ovo prilika i da ih EU okupa hladnom vodom i to vatrogasnim šmrkom a ne tušem. I na koncu ovo će biti kraj priče slovenske dominacije nad Hrvatskom i slovenskim ucjenama koje su Hrvatsku ostavile više od 2 godine u europskoj čekaonici i time nam pričinila nemjerljivu štetu na koju se oni obaziru kao na lanjski snijeg. E pa sada će mo vidjeti čija će se kičma savinuti. A ako Hrvatski Sabor donese jasnu odluku o izlasku Hrvatske iz arbitražnnog sporazuma, niti taj sud si ne može pomoći a niti ignorirati Hrvatsku odluku. Pa može započeti kolektivno cviljenje i jaukanje.

DU
Deleted user
12:11 27.07.2015.

Politika nikada nije bila neka moralna djelatnost što slovenski političari jasno pokazuju ne samo u ovom slučaju (prisjetiti se "izbrisanih" i odluke Europskog suda da se ta odluka Slovenske vlada poništi, zatim Ljubljanska banka) itd. Bit je u tome da im se pokaže da se ne mogu ponašati izvan dogovorenih okvira. Sada je Hrvatska u položaju da ih "nauči pameti" za dio njihovih podmetanja prije ulaska Hrvatske u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije