Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZLOČINI U LIBIJI

U Tripoli stigao UN-ov tim koji istražuje ratne zločine

Misrata
27.04.2011.
u 20:56

Na čelu tročlanog tima je Cherif Bassiouni koji je vodio komisiju koja je početkom devedesetih istraživala ratne zločine u Hrvatskoj

Libijski vođa Moamer Gadafi morat će, izgleda, ipak položiti račune za ratne zločine koje su njegove trupe počinile od početka pobune u Libiji. Kako javlja BBC, u Tripoli je stigao tročlani UN-ov tim koji će ispitati optužbe o teškim kršenjima ljudskih prava u Libiji. Na čelu tima je čuveni profesor Cherif Bassiouni koji je početkom devedesetih vodio komisiju koja je istraživala ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.

Na temelju izvještaja te komisije donesena je odluka o osnivanju Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. S obzirom da je Bassiouni, stručnjak egipatskog porijekla, udario temelje današnjeg Haaškog suda, ispočetka se smatralo i da će biti prvi glavni tužitelj ICTY-a. To se nije obistinilo, ali je izvještaj njegove komisije poslužio za podizanje prvih optužnica za zločine koje su počinile srpske snage.

U sastavu tima još su i Asma Khader jordansko-palestinska odvjetnica koja se bavi problematikom ljudskih prava te Philippe Kirsch, kanadski pravnik koji je bio prvi predsjednik Međunarodnog kaznenog suda, stalnog suda za ratne zločine. Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo je, podsjetimo, od Međunarodnog kaznenog suda da istraži moguće ratne zločine u Libiji.

Po dolasku u Tripoli, Bassiouni je rekao kako planira od libijske vlade čuti odgovor na "brojna pitanja koja se tiču neselektivnog bombardiranja civila i civilnih područja, stradanja civila, mučenja i korištenja plaćenika". Tim planira posjetiti zatvore i bolnice te postaviti pitanja o zadržavanju stranih novinara.

Povjerenica za ljudska prava UN-a Navi Pillay još je krajem veljače ustvrdila da bi ono što se zbiva u Libiji moglo prerasti u zločine protiv čovječnosti, a u međuvremenu ta lista mogućih zločina raste, uključujući trenutačno neselektivno granatiranje Misrate.

Istražiteljima koji su stigli u Tripoli prioritet je ispitati zločine koje su počinile trupe odane Moameru Gadafiju, ali navode da će ispitati i moguća kršenja od strane pobunjenika i NATO snaga.

Libijska vlada je najavila da će surađivati s UN-ovim timom.

Ključne riječi

Komentara 26

OB
-obrisani-
17:58 28.04.2011.

28.04.2011. u 09:28h Stockholm je napisao/la: 27.04.2011. u 22:59h babas je napisao/la: NATO fašisti šalju UN tim da istraži zločine libijske vojske. Zašto UN tim ne istražuje i zločine NATO-vih fašista? ***************************************************************************** Majstore, NATO nema nikakvih prerogativa da salje UN. ........... Pa naravno vrana vrani oci ne vadi. Sta ocekivati od UN kad i nacisti mogu biti sekretari . Kad clintonka vrslja po UN i sve zivo spijunira

OB
-obrisani-
19:22 28.04.2011.

cio UN da istražuje što su cio vladari napravili od jedne države, pa tako su izmsilili rat na balkanu i sad plemenima sude a oni uzrok svemu, bljuje mi se na ciosaure

OB
-obrisani-
17:56 28.04.2011.

28.04.2011. u 14:47h Fantemlati je napisao/la: Još jedna pogreška: Savezničke snage u Misrati,ubile 12 pobunjenika Objavljeno prije 25 minuta LIBIJSKI liječnik je potvrdio kako su savezničke snage u zračnom napadu oko grada Misrate ubile 12 pobunjenika. Dr. Hassan Malitan jeje danas rekao da je s ubijenim muškarcima bio nekoliko minuta prije nego što su dvije rakete pogodile zgradu u kojoj su bili utaboreni nekoliko dana. .......... Ne nije greska vec namera . Sad biju sve od reda . Nima niko nije dobar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije