Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOŠ UROD

U trgovinama maslinovo ulje skuplje i do 30 posto

masline
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
21.05.2015.
u 17:40

Ljubenkov:
 Bolje je ulje kupiti i od trgovaca nego od nepoznatih koji love u mutnom

Mršava lanjska berba i još mršavija proizvodnja maslinova ulja dolaze na naplatu i u trgovačkim lancima. Kod domaćih maslinara, barem onih ozbiljnih, litra se ulja gotovo više ne može kupiti ni za lijek, iako je posljednjih mjeseci u odnosu na lanjski prosjek od 60 kuna koštala 80, čak i 100 kuna. Trgovci su se za to vrijeme koliko-toliko držali starih cijena, no ovih je dana čak i diskonter Lidl posustao i svoje vjerojatno najprodavanije španjolsko ekstra djevičansko ulje prodaje sedam kuna skuplje, za 39,99 kuna.

Našeg ulja 6,5 puta manje

Slično se događa i kod drugih trgovaca, kojima su dobavljači ispostavili nove cijene, ali s omjerima poskupljenja ne žele u javnost. Iz Spara pak otvoreno kažu kako je maslinovo ulje na svjetskim burzama skuplje 20% pa u Hrvatskoj poskupljuje i domaće i uvozno. Kako bi što manje šokirali potrošače, oni su, tvrde, dio poskupljenja pokrili iz vlastite marže. I uz 32% višu nabavnu cijenu vrhunskih talijanskih ulja iz njihova asortimana, oni su maloprodajnu cijenu digli 12%, dok ulju iz robne marke S-Budget na uštrb marže zasad drže staru cijenu.

Da je tržište maslinova ulja ozbiljno uzdrmano, govore i podaci Državnog zavoda za statistiku prema kojima je u prvom kvartalu ove godine maslinovo ulje u Hrvatskoj poskupjelo 29,5%, a u odnosu na 2010. 35,6%. Prema njihovoj računici, prosječna cijena maslinova ulja u prodaji je u prvom tromjesečju 2015. bila 77,89 kn, no prosječna otkupna cijena i više je nego čudna – samo 36,96 kn.

– Doista bih volio znati tko ove godine svoje ulje prodaje po toj cijeni. Možda samo oni koji ga prodaju velikim otkupljivačima poput Zvijezde i odmah za to dobiju novac. No realna je cijena 70 do 80 kuna, i više ga i nema kod korektnih uljara – kaže predsjednik Zajednice maslinara i uljara Hrvatske Ivica Ljubenkov, prema kojemu je Hrvatska, nakon katastrofe s paunovim okom i maslinovom muhom, lani proizvela jedva milijun litara maslinova ulja, dok u prosječnim godinama, računa se, proizvede oko 6,5 milijuna, a u najboljim i 17,5 mil. litara.

Strah od bakterije

Nije to samo problem u nas, zbog berbe koja je na Mediteranu podbacila i 50%, litra španjolskog ili grčkog na burzama je s tri skočila na 3,5 eura, a brendiranog, talijanskog, na šest. Sa skupljim uvozom i trgovci tako dižu cijene, a koliko još teško je predvidjeti i najstručnijima, s obzirom na to da iz pokrajina Lecce u Apuliji, koje pokrivaju 80% proizvodnje maslinova ulja u Italiji, čitavom Mediteranu prijeti bolest maslina uzrokovana bakterijom Xylellom fastidiosom.

Ljubenkov je ogorčen. Smatra da država uopće ne poduzima dovoljno da bi se zaštitili domaći maslinari, kojima će, stigne li nam ta bakterija, preostati samo sječa maslina. Iako se i ovih dana lome koplja je li ekstradjevičansko maslinovo ulje koje se za nekoliko desetaka kuna prodaje u trgovinama pravo, Ljubenkov kaže kako bi, u situaciji kad ga nema kod provjerenih uljara, on i takvo radije kupio nego u plastičnim bocama od nepoznatih koji love u mutnom i koji će sada iskoristiti situaciju da u svoje ulje upitne kvalitete umiješaju jeftino iz trgovačkih lanaca i prodaju ga papreno pod domaće.

Komentara 3

IS
istina00
17:50 21.05.2015.

trgovine prodaju extra djevičansko maslinovo ulje po 50 kn, a domaće lopine po 100 kn jer je kao domaće pa deri naivne kupce!!!

DU
Deleted user
19:32 21.05.2015.

kaže mi čovjek da ni Zvijezdino ekstradj. ulje nije uvijek jednake kvalitete... ja doma imam 2,5 l domaćeg, od ljudi koje poznajemo, i dvije litre nekog talijanskog/španjolskog za ovak...

DU
Deleted user
09:33 22.05.2015.

na zalost vise vjerujem spanjolcima nego domacim lopinama.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije