Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GDJE JE ZAKAZAO SUSTAV?

U splitskom Domu za sada je 9 mrtvih, priča je puna rupa, a ispada da nitko nije kriv

Evakuacija štićenika
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
25.04.2020.
u 21:38

Splitska epidemiološka služba na teren je izašla tek 7. travnja kad su štićenici i evakuirani, iako je NZJZ, a i sama Željka Karin koja je inače bliska HDZ-u znala za sumnju na COVID-19 u Domu 10 dana ranije. Ali eto, ispada da nitko nije kriv...

Ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj redovnoj presici Stožera civilne zaštite novinarima je otkrio kako je gotov inspekcijski nalaz iz Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu.

Inspekcijski nalaz kojeg spominje Vili Beroš trebao je biti gotov još u srijedu, no prolongiran je za nekoliko dana. Taj nalaz još nitko nije vidio. Nije javno dostupan i čak nije poslan splitsko-dalmatinskom županu Blaženku Bobanu.

No ministar je danas javnosti selektivno otkrio neke detalje. Kazao je kako nisu utvrđene nepravilnosti u radu NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije kao što nisu ni u radu liječnice Doma zdravlja Belite Šurjak koja je skrbila o štićenicima. Ministar je dodao i to kako je sa zdravstvenog aspekta utvrđeno kako je sve rađeno u skladu s propisima.

U splitski Dom ušle su dvije inspekcije. Jednu je poslalo Ministarstvo zdravstva, a drugu Ministarstvo socijalne skrbi. No, iz današnjih Beroševih izjava može se protumačiti da je zdravstveni nalaz gotov te da sve ustanove koje su u njegovoj ingerenciji nisu napravile niti jedan propust. Stoga se eliminacijskom metodom i zdravom logikom nameće samo jedan zaključak - da će krivac bit ravnatelj Doma Ivan Škaričić i to po osnovi nalaza Ministarstva socijalne skrbi koji se još iščekuje.

No, Škaričiću u tom scenariju ne prijeti samo ekspresna smjena. Treba imati na umu da je po nalogu DORH-a u splitski Dom ušla i policija koja provodi izvide. Najprije se krenulo s izvidima za kazneno djelo širenja zaraznih bolesti, no kako je u međuvremeno umrlo devet štićenika Doma ispituje se postoje li obilježja teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi. Tu je još i šira javnost i obitelji preminulih. Bijesni su zbog sustava i kadroviranja po stranačkom ključu. Upravo po toj logici je Ivan Škaričić bez potrebnih kompetencija i bez natječaja zasjeo u fotelju ravnatelja, a sve zbog uspješnog lobiranja i inzistiranja Ante Sanadera, trenutnog političkog tajnika HDZ-a.

Iako još nitko, valjda osim ministra Beroša, nije detaljno iščitao i protumačio inspekcijski nalaz Ministarstva zdravstva, u ovom trenutku bilo bi previše ishitreno donositi zaključke. Danas su izrečene prilično apstraktne i rastezljive izjave čiju autentičnost i poklapanje s navodima u nalazu tek treba utvrditi.

Jer, jako puno spornih točaka ministar danas nije spomenuo. Primjerice, ostaje nejasno kako u NZJZ-u, ustanovi na čijem je čelu Željka Karin, nisu utvrđeni propusti ako je ona sama priznala da su iz Doma za starije i nemoćne zaprimili poziv zbog sumnje na proboj koronavirusa još 29. ožujka, a na teren nisu poslali epidemiologe jer dojavu nisu smatrali "dovoljno ozbiljnom".

Nadalje, postavlja se pitanje kako u NZJZ-u nema odgovornih ako je utvrđeno, dokazano i objavljeno da je putem telefona liječnica Belita Šurjak više puta bezuspješno kontaktirala epidemiologe. U cijeloj priči postoji još nekoliko rupa. Naime, epidemiolozi su među štićenike stigli tek nakon inicijative glavne medicinske sestre iz Doma, Zdravke Đapić Kolak, a koja je u institucionalnoj konfuziji i očaju iskoristila privatno poznanstvo sa splitskim epidemiologom dr. Perom Rizvanom i doslovno ga 6. travnja molila da na teren pošalje laborante koji bi testirali štićenika.

Dakle, epidemiološka služba na teren je izašla tek 7. travnja kad su štićenici i evakuirani, iako je NZJZ, a i sama Željka Karin koja je inače bliska HDZ-u znala za sumnju na COVID-19 u Domu 10 dana ranije.

Podsjetimo i na podatak o kojem je prvi izvijestio Večernji list. Riječ je o e-mail prepisci između Zdravke Đapić Kolak i Stožera civilne zaštite u tamošnjoj županiji. Ona je u tim e-mailovima, poslanima još 22. ožujka, vrlo ozbiljno upozorila Stožer o kroničnom nedostatku zaštitne opreme u Domu, a kratko joj je odgovoreno kako joj ne mogu pomoći iako je Splitsko-dalmatinska županija formalni vlasnik i osnivač spomenutog Doma.

U tim istim e-mailovima sestra Đapić Kolak izrazila je zabrinutost zbog toga što su županijski Dom zdravlja i županijski Stožer liječnicu opće prakse Belitu Šurjak rasporedili na dežurstva u karanteni za zaražene u Duilovu, a što je predstavljalo opasan problem budući da je ista liječnica istovremeno bila zadužena za skrb starih, kronično bolesnih i osjetljivih najmanje 350 štićenika.

Ali eto, čini se da u NZJZ-u nitko nije kriv, a ostaje nam za vidjeti što će pokazati i ona druga inspekcija, ali i izvidi DORH-a. Tada će biti jasnije hoće li Ivan Škaričić uistinu postati HDZ-ovo "žrtveno janje" kojim bi se ugasio "medijski požar".

Komentara 82

Avatar dr.pedersen
dr.pedersen
21:40 25.04.2020.

Pa isto kao onaj uhljeb kojeg je u HŽ zaposlio barba Luka, koji je namazao nekakvo klizavo sredstvo na prugu pa je vlak izletio iz tračnica. Ni tamo nitko nije bio kriv.

JO
JosefKa
21:51 25.04.2020.

9 preminulih a tu se govori o MOGUCOJ "smjeni"???!!!

LU
lupa
22:59 25.04.2020.

HDZovac nikada nije kriv, bit će čistaćica, ona nema para za odvjetnika pa će je satrati, zbog onih maski sto sa svojim rukama i parama sašila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije