Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U šest mjeseci ove godine darovane državne nekretnine u vrijednosti 118 milijuna kuna

Radi aktivacije neiskorištene državne imovine u razdoblju od početka siječnja do kraja lipnja sklopljeno je 107 ugovora
17. kolovoza 2018. u 07:01 8 komentara 1056 prikaza
Goran Marić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ministarstvo državne imovine u prvoj je polovini ove godine s ciljem prodaje nekretnina i razvrgnuća suvlasničkih zajednica sklopilo 184 ugovora ukupne vrijednosti 83,1 milijuna kuna, a darovalo je i nekretnina u vrijednosti oko 118 milijuna kuna, navodi se u izvještaju o provedbi strateškog plana za razdoblje 2018. - 2020.

Ministar u Vukovaru Goran Marić: Darivanjem državne imovine gradovima povećat ćemo zaposlenost

"Smanjenje državnog portfelja provodi se prodajom nekretnina i razvrgnućem suvlasničkih zajednica, a po toj osnovi su od početka godine do 30. lipnja 2018. sklopljena 184 ugovora ukupne vrijednosti 83,1 milijun kuna", kaže se u polugodišnjem izvještaju o provedbi načina ostvarenja i reformskih mjera iz revidiranog strateškog plana ministarstva državne imovine za razdoblje 2018. - 2020. godine.

Kako ističu iz Ministarstva, u promatranom razdoblju sklopljeno je i ukupno 29 ugovora kojima su darovane nekretnine ukupne tržišne procijenjene vrijednosti od 118,4 milijuna kuna.

Napominju da je tijekom prvog polugodišta 2018. godine naglasak stavljen na raspolaganje nekretninama upravo u svrhu njihova stavljanja u socijalni, kulturni i obrazovni napredak te je u vezi s tim doneseno 26 odluka o darovanju i dodjeli državnih nekretnina u korist jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Vila u Grškovićevoj MILIJUNSKI IZNOSI Vlada prodaje vilu iz koje je deložiran Mesić i druge nekretnine

Radi aktivacije neiskorištene državne imovine u razdoblju od početka siječnja do kraja lipnja sklopljeno je 107 ugovora. Od te brojke, 40 ih se odnosi na ugovore o osnivanju prava služnosti, od kojih je 16 s naknadom, a 24 bez naknade. Tu su i ugovori o pravu građenja, od kojih je jedan s naknadom a 17 ugovora bez, dva ugovora o zakupu s predviđenom naknadom, te naposljetku 47 ugovora o dodjeli nekretnina na korištenje, od kojih samo jedan predviđa naknadu.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da se aktivnosti na smanjenju državnog portfelja i aktivaciji neiskorištene državne imovine provode u okviru reformske mjere poboljšanje upravljanja i raspolaganja državnom imovinom sukladno Nacionalnom programu reformi za 2018. godinu, s ciljem smanjenja javnog duga.

Smokvica državna imovina Potpisan ugovor: Evo tko će upravljati otokom koji je koristila obitelj Todorić

"Revidiranim strateškim planom Ministarstva državne imovine za razdoblje 2018. - 2020., prihodi od nefinancijske imovine za 2018. godinu planirani su u iznosu 98,8 milijuna. Ukupni prihodi od upravljanja nekretninama nefinancijske imovine na razini prvog polugodišta 2018. godine veći su od planiranih iznosa na razini cijele 2018. godine te za razdoblje od siječnja do kraja lipnja iznose nešto više od 103 milijuna kuna, čime je ostvaren značajan rast u odnosu na isto razdoblje 2017. godine", stoji između ostalog u tom izvještaju.

Prodajom i ustupanjem udjela u razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja ostvareno je 383,6 milijuna kuna prihoda, što proizlazi iz donesenih odluka Upravnog vijeća odnosno ravnatelja Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), kaže se u dokumentu. 

Zdravko Marić NIJE ODBILO KUPCE Evo koliko je država lani uprihodila od poreza na promet nekretninama

Napominje se i da je zaključno s 30. lipnja u državni proračun uplaćeno 70,5 milijuna kuna po osnovi prihoda od dobiti trgovačkih društava iz portfelja Ministarstva.

 

Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
 • mato.greganic:

  Bilo bi dobro da ministarstvo da sve podatke kome je darovala neku nekretninu i u koju svrhu, nadam se ali ne vjerujem da će voditi računa što se sa tom nekretninom dešava nakon recimo 3 g.

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  kupio čovjek zgradu od države, sa bespravno useljenim stanarom. država ga nije mogla istjerati, kako će ovaj kupac? meni država nije niša darovala. kome se javiti, ostaviti podatke...? imam potrebu za mali apartmanom na moru.... država ih ima. ima i ... prikaži još! vile, može i to, al da me ne muči sa porezima....

 • che99:

  treba to još malo što je ostalo darovati crkvi, oni su to krvavo zaradili, inače su siromašni pa ih treba još pogurati jer Vatikanskim ugovorm dobiju samo 99388849588594985895909mil. kuna