Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
In memoriam

U Rimu u stotoj godini preminuo mons. Fabijan Veraja

Vatikan
Foto: Reuters/PIXSELL
30.10.2014.
u 09:55

U "Kongregaciju obreda“ primljen je 1961. godine i tako je definitivno ostao na službi u Rimu

Svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, umirovljeni podtajnik Kongregacije za proglašenje svetima, mons. Fabijan Veraja, preminuo je, 28. listopada 2014., u svome domu u Grottaferrati kraj Rima, obznanio je Radio Vatikan na hrvatskome jeziku. Fabijan Veraja je za svećenika Splitske i Makarske biskupije zaređen 19. srpnja 1947. U Zavodu sv. Jeronima u Rimu boravio je od 1947. do 1959. s prekidom studija od 1948. do 1952. zbog slaboga zdravlja.

U "Kongregaciju obreda“ primljen je 1961. godine i tako je definitivno ostao na službi u Rimu. Papa Ivan Pavao II. imenovao je Veraju 7. prosinca 1981. godine podtajnikom Kongregacije za proglašenje svetima i na toj službi je ostao do odlaska u mirovinu 1993. godine. Veraja je bio plodan znanstveni radnik. Najviše radova, knjiga i stručnih članaka, objavio je na talijanskome i latinskome jeziku, a neka su mu djela prevedena na više jezika. I nakon odlaska u mirovinu posvetio se pisanju. Tako je među ostalim napisao "pozicije“ za proglašenje blaženim i svetim Ivana Merza i Miroslava Bulešića.

>> Gej osobe ne diskriminirati, Crkvi pripadaju i rastavljeni

Komentara 2

Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
05:09 31.10.2014.

Fabijane pocivo u kraljevstvu bozijeme. Fabijane kao predstavnik hrvatskog naroda kod svemoguceg Boga, daj do znanja svemogucem da je hrvatskim narodom zavladala sotonisticka sekta. Mozda ce nam se Bog smilovati I protjerate ove zloceste sotoniste u pakao. Sigurno ce drug tito bit sretan docekati svoju mladju gardu.

MO
morlak
07:27 23.04.2015.

Silvije veliki matematičar. Pokojnik se rodio 1923. u Metkoviću pa mu je falilo barem 10 godina do stotke. No naslov ovako bolje zvuči!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije