Naslovnica Vijesti Svijet

U Rimu u stotoj godini preminuo mons. Fabijan Veraja

U "Kongregaciju obreda“ primljen je 1961. godine i tako je definitivno ostao na službi u Rimu
30. listopada 2014. u 09:55 2 komentara 449 prikaza
Vatikan
Foto: Reuters/PIXSELL

Svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije, umirovljeni podtajnik Kongregacije za proglašenje svetima, mons. Fabijan Veraja, preminuo je, 28. listopada 2014., u svome domu u Grottaferrati kraj Rima, obznanio je Radio Vatikan na hrvatskome jeziku. Fabijan Veraja je za svećenika Splitske i Makarske biskupije zaređen 19. srpnja 1947. U Zavodu sv. Jeronima u Rimu boravio je od 1947. do 1959. s prekidom studija od 1948. do 1952. zbog slaboga zdravlja.

U "Kongregaciju obreda“ primljen je 1961. godine i tako je definitivno ostao na službi u Rimu. Papa Ivan Pavao II. imenovao je Veraju 7. prosinca 1981. godine podtajnikom Kongregacije za proglašenje svetima i na toj službi je ostao do odlaska u mirovinu 1993. godine. Veraja je bio plodan znanstveni radnik. Najviše radova, knjiga i stručnih članaka, objavio je na talijanskome i latinskome jeziku, a neka su mu djela prevedena na više jezika. I nakon odlaska u mirovinu posvetio se pisanju. Tako je među ostalim napisao "pozicije“ za proglašenje blaženim i svetim Ivana Merza i Miroslava Bulešića.

>> Gej osobe ne diskriminirati, Crkvi pripadaju i rastavljeni

Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar dinarskivuk37
    dinarskivuk37:

    Fabijane pocivo u kraljevstvu bozijeme. Fabijane kao predstavnik hrvatskog naroda kod svemoguceg Boga, daj do znanja svemogucem da je hrvatskim narodom zavladala sotonisticka sekta. Mozda ce nam se Bog smilovati I protjerate ove zloceste sotoniste u pakao. Sigurno ce drug ... prikaži još! tito bit sretan docekati svoju mladju gardu.

  • morlak:

    Silvije veliki matematičar. Pokojnik se rodio 1923. u Metkoviću pa mu je falilo barem 10 godina do stotke. No naslov ovako bolje zvuči!