Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inspektori češljaju

'U rađaonici su hladni i bezobrazni. Nazivali su me nemajkom i glupačom'

rađaona, porod
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
13.01.2015.
u 19:15

Omjer pohvala i pokuda je 15:1. Porođaj ne smije biti traumatično iskustvo, ali rodilje dođu s nacrtom porođaja i diktiraju što se smije, a što ne

Zdravstveno-inspekcijski nadzor svih hrvatskih rodilišta počeo je u ponedjeljak i prvo je na redu splitsko rodilište, rekao nam je dr. Dragan Korolija Marinić, pomoćnik ministra zdravlja.

Knjiga dojmova

Nadzor je pokrenut temeljem akcije udruge Roda “Prekinimo šutnju”, u kojoj je pedesetak žena potresnim svjedočanstvima progovorilo o neugodnim i nehumanim iskustvima pri porođajima u hrvatskim rodilištima uz tvrdnje da su im u tim prilikama prekršena ljudska prava.

– U nadzoru će se razgovarati s osobljem, pregledati dokumentacija, knjige dojmova, sve kako bi se provjerili navodi žena – kaže dr. Korolija. Primijetili smo da će malo koja rodilja u stanju ošamućenosti i šoka nakon porođaja sjetiti se knjige dojmova, no rečeno nam je da Ministarstvo poručuje svima da iskoriste tu mogućnost i pismeno se očituju jer je u protivnom teško utvrđivati činjenice.

Inače, obrazac za prijavu kršenja prava u rodilištima nalazi se i na Rodinim internetskim stranicama.

– Na kraju ćemo utvrditi mjere za poboljšanje uvjeta u rodilištima. Ideja je da, osim “Rodilišta – prijatelja djece” utvrdimo i pojam “Rodilišta – prijatelji majki” – najavljuje Korolija te dodaje da su po prijavi zabranili naplaćivanje prisustva muža na porodu, što su u Rijeci naplaćivali 300 kn.

Zdravstveno-inspekcijski nadzor Ministarstva zdravlja potrajat će do ožujka, a splitska je bolnica bez posebnog razloga prva, kažu. Ravnatelj splitskog KBC-a dr. Kolja Poljak kaže da je u najvećem rodilištu u Hrvatskoj daleko više pohvala, a moguće neprimjeren način komunikacije
nije prihvatljiv i treba ga prijaviti, što se onda rješava.

Ginekolozi su stajališta da je neprihvatljivo da porođaj bude traumatično iskustvo, ali kažu da su neke stvari dovedene do apsurda. Žene dođu s nacrtom porođaja i diktiraju što se smije, a što ne, a kad, primjerice, zbog majčina inzistiranja dijete ostane bez kisika pa se mora izvlačiti na vakuum, nastupi šok.

Omjer pohvala i pokuda je 15 prema jedan. Dobivamo fotografije beba, pisma zahvale, čestitke, zaustavljaju nas majke na ulici i zahvaljuju... Slažem se, ima propusta, u komunikaciji pogotovo, i to treba rješavati. No valja napomenuti i da je Hrvatska po perinatalnom mortalitetu u samom vrhu, sa skandinavskim zemljama i Češkom – govori dr. Berivoj Mišković, predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo KB-a Sveti duh.

Neka od pisama govore o ponižavajućim postupanjima u našim rađaonicama: “Svi su hladni, grozni i bezobrazni u rađaonici. Ništa ne govore, bez pitanja i razgovora pregledavaju i ‘šire’, najviše u životu me to boljelo”. “Sestre u rađaonici su me nazivale kravom, nemajkom, glupačom, stokom..."

Gaza u rodnici

"Dijete se rodilo u mekoniju, a one su vrištale da smrdimo. Nalegle su se da izađe posteljica i psovale i prijetile da ih ne guram, da šutim i trpim jer i one su moj smrad morale trpjeti.”

“Nakon porođaja ostavili su mi gazu u rodnici – tupfer veličine oraha. Nakon tri tjedna strašni bolovi, gaza je trunula u meni i kažu: Dobro ste prošli, mogli ste dobiti sepsu!”

>>Prekinimo šutnju: Majke iz cijele Hrvatske dijele strašna iskustva s poroda

>>Ministarstvo zdravlja kreće u nadzor: Obavit će inspekcije svih rodilišta u RH

Komentara 63

MI
Misericordia
19:42 13.01.2015.

One koje su bile šikanirane to su doživjele jer nisu prethodno tutnule plave kuverte u džepove bijelih kuta. Nažalost, tako stvari funkcioniraju, i to treba reći naglas. Ne pravite se blesavi / e.

Avatar Bakunin
Bakunin
19:27 13.01.2015.

To se rješava tako da pozoveš liječnika na stranu i u četiri oka mu objasniš da će ako se to ponovi jesti na slamčicu!Vjerujte govorim iz osobnog iskustva ...taj postupak je vrlo učinkovit jer bu...dala razumije samo govor batine!

CV
CENZURIRANO_VL
20:09 13.01.2015.

Zdravstvo pati od manjka kadrova, naravno da će stanje biti sve gore. Ne mogu se takvi poslovi raditi po 14 sati sa smješkom za cca 4000kn, Ginekolozi su druga priča alli i oni će otići van.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije