Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nacionalni forum

'U povlačenju sredstava iz EU fondova Hrvatska na začelju'

Nacionalni forum u Slavonskom brodu
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/4
14.05.2014.
u 15:48

Prebacivši se na lokalnu razinu, koordinatorica Nacionalnog foruma upozorila je na "poigravanje" s učenicima područnih škola u Podcrkavlju i Ruščici, kojima nove škole nisu završene ili opremljene zbog navodnog nedostatka financijskih sredstava

Kako otvoriti radna mjesta u Slavonskom Brodu korištenjem EU fondova? Bila je to tema tema konferencije za novinare koordinatorice Nacionalnog foruma za Slavonski Brod Slavice Lemaić.

Prema njenim riječima, mogućnosti su velike, a lepeza projekata koji se mogu kandidirati za bespovratna sredstva iz Europske unije široka. Popis onih koji mogu koristiti navedena sredstva je također dugačak, a vezano uz lokalnu samoupravu potrebno je znati da neke projekte mogu kandidirati i mjesni odbori.

- Nažalost, svjedoci smo poražavajućih činjenica o korištenju EU fondova, čiji godišnji proračun predviđen za Hrvatsku nije prenosiv na iduću godinu. Prema posljednjim službenim analizama Europske komisije o iznosima koji su dosad isplaćeni, u povlačenju sredstava iz EU fondova Hrvatska se nalazi na zadnjem mjestu – kazala je Lemaić. Dodala je kako podaci koji su dostupni unatrag nekoliko mjeseci govore kako postotak isplaćenih sredstava u odnosu na ona koja su bila na raspolaganju u financijskoj perspektivi 2007. – 2013. za Hrvatsku iznosi mizernih 18 posto. Da stvar bude još gora, države čijem smo se pristupanju čudili tijekom zadnjih nekoliko godina i smatrali da nemaju što tražiti u Uniji prije nas, kao što su Bugarska i Rumunjska, napravile su značajan iskorak.

- Rumunjska se nalazi neposredno ispred Hrvatske, ali je njezin postotak iskorištenosti znatno viši i iznosi 36 posto isplaćenih sredstava. Bugarska je još uspješnija i nalazi se na 48% iskorištenosti, a o postotku iskorištenosti od 78 posto koji ima Estonija mi možemo samo sanjati – ističe Lemaić.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

(Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)

Prebacivši se na lokalnu razinu, koordinatorica Nacionalnog foruma upozorila je na "poigravanje" s učenicima područnih škola u Podcrkavlju i Ruščici, kojima nove škole nisu završene ili opremljene zbog navodnog nedostatka financijskih sredstava. Stoga pohađaju stare, unatoč inspekcijskim nalazima da su neuvjetne, pa i opasne po zdravlje djece.

- Neki gradovi u obližnjim županijama taj su problem riješili putem EU fondova, pa od tih novaca grade nove i obnavljaju stare škole. U Brodsko- posavskoj županiji umjesto takvog pristupa imamo prepucavanja između različitih političkih opcija na razini Županije, grada i općina – zaključila je Lemaić.

>> Gabrić: Živimo u dubljem real­socijalizmu nego u SR Hrvatskoj

Komentara 4

XA
xaron
16:52 14.05.2014.

Mi imamo Najniži postotak povlačenja novca iz EU u povijesti šta govori o totalnoj nezainteresiranosti vlade za napredak ekonomije. Vrh države se jako zalozio za spašavanje optuženih za politička ubojstva, ali nije se zalozio niti za jedan veći projekt kojimim bi povukao novce iz EU. Zaduzujemo se po visokim kamatama a nećemo da uzmemo nepovratno novce iz EU, šta je na kraj pameti . Odgovorni u vrhu države su jednostavno nezainteresirani i lijeni da učine bilo šta.

AN
annalea
18:47 14.05.2014.

Mene to ne čudi jer je problem u tome da si nam naši vajni političari na vlasti ne mogu ništa metnuti u svoj džep i onda ih to naravno ne zanima.

Avatar anticenzura
anticenzura
16:32 14.05.2014.

EU fondovi se koriste za investicije u inovaciji, u nauci, u inzinjeringu, u turizmu, kulturi, za kakvu infrastrukturu i strukturu sta ce nam donijeti profit, a ne za mrtvu prirodu od koje nemamo nikakve koristi, ili pogresnu investiciju koju necemo moci financirati, to su gluposti. Graditi nesto sto cemo morati prodati, cinimo stetu samo sebi, i drugi se bogate na nama. Opce poznato za Balkanske naivcine. Te skole treba da rikostruira drzava, iz drzavnog budzeta, a ne iz EU fondova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije