Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMRT MATIJANIĆA

Uručeni zahtjevi Vladi: 'Berošu, dokle god si živ, nećeš pobjeći od odgovornosti'

Prosvjed HND-a "Oprostite što smetam, ne mogu disati" na Markovom trgu
Foto: Zoe Sarlija/PIXSELL
1/28
05.02.2023.
u 14:16

Uoči prosvjeda u subotu je organizirana i konferencija za medije Hrvatskog novinarskog društva na kojoj je Hrvoje Zovko spomenuo kako su zdravstvenim djelatnicima, koji su htjeli ići na prosvjed, prijetili inspekcijom. Oglasio se o tome i Beroš, navodeći kako su takve konstrukcije ''zlonamjerne''

U nedjelju je u podne krenulo okupljanje zbog prosvjeda pod nazivom 'Oprostite što smetam, ne mogu disati', a koji je organiziralo Hrvatsko novinarsko društvo (HND) zbog smrti novinara Vladimira Matijanića, čime HND poručuje da ustraje na istrazi o propustima u njegovom liječenju te smjeni ministra Vilija Beroša. Nakon što su se prosvjednici okupili oko 13 sati ispred Novinarskog doma u zagrebačkoj Perkovčevoj, povorka je stigla do Markovog trga.

S terena izvještava Kruno Galjar.

Tijek događaja:

14:20 - Zviždanjem i uzvicima je službeno završen prosvjed na Markovom trgu. 


14:15 - AP i beščutni VB, od ove teme nikada nećemo odustati. To je taj bahati sustav. Dobili smo pouzdanu informaciju da neki liječnici nisu mogli doći jer su dobili inspekciju. Može ministar govoriti da ovo što mi govorimo je zlonamjerno, ali dokle god je živ, neće pobjeći od odgovornosti. AP, ovo je tema! - kazao je Zovko na kraju prosvjeda, nakon čega je Topić u ime prosvjednika uručila zahtjeve Vladi.

Prosvjed HND-a "Oprostite što smetam, ne mogu disati" na Markovom trgu
1/4

 14:03 - Ilko Ćimić, novinar Indexa i kolega preminulog Matijanića, komentirao je nalaze koji su objavljeni u danima nakon smrti Vladimira Matijanića.

- Sve što rade se zove zataškavanje. Zdravstveni sustav u Hrvatskoj ne funkcionira - zaključio je Ćimić.


13:56 - Okupljenima se obratio i potpredsjednik HND-a Branko Mijić. 

- U ime HND-a pozivam sve da ne odustajete ni ne šutite dogod imate daha jer ovo što se dogodilo Matijaniću može se dogoditi svakom od nas. Isto se dogodilo malom Gabrijelu iz Metkovića, Mireli Čavajdi, maloljetniku iz Gline koji se utopio u moru... Danas smo ovdje za njih, jer bi i Vlado bio ovdje - poručio je Mijić, dodajući kako se HND-u javlja sve više građana koji govore kako su iskusili slične situacije.

- Ovo nije prosvjed protiv zdravstvenih radnika, ovo je prosvjed protiv onih uljeza koji su uzurpirali cijeli sustav svojom stranačkom iskaznicom kao jedinim mjerilom njihovog uspjeha - dodao je, završavajući kako se ''borba nastavlja''.


13:48 - Potom je govor dala Andrea Topić, novinarka i višegodišnja partnerica Vladimira Matijanića koja je umjesto govora čitala Facebook statuse Matijanića koji su bili vezani uz zdravstvo. 

 - Vlado je posthumno objavio svoj najvažniji tekst, to su ove snimke koje smo čuli. Pozivam da ga sada i tužite, s obzirom da ova država puno toga radi posthumno - poručila je.


13:41 - Čuli ste ove tužne i potresne snimke na koje nitko ne može ostati ravnodušan. Šest mjeseci nas uvjeravaju da je sve u redu, poručio je na to Zovko, pozivajući sve prisutne da ''zvižde na Beroša i AP-a koji ga štiti'', nakon čega je gomila počela uzvikivati ''Vili, odlazi''.

- Beroševa fantomska inspekcija više izgleda kao odred za sanaciju štete. Beščutni ministar se čudio zašto ga novinari pitaju. Povjerenstvo je pet minuta prije konferencije uručilo nalaz, nisu uzeli u obzir iskaz Andree Topić. Nećemo nikad odustati, AP mora znati da je ovo velika tema - kazao je.

- Zataškavanjem istine Vladimira žele ubiti po drugi put. Prije devet mjeseci kada smo Matijaniću uručili nagradu za najbolji novinarski rad nismo ni mislili da će se ovo dogoditi. Žele nas uvjeriti da je sve bilo u redu. Nije i nećemo to prihvatiti, i ne samo zbog Matijanića, nego zbog svih građana koji su doživjeli tragediju poput Vladimirove - dodao je Zovko te dodao kako je ''odgovornost i na Plenkoviću''.


13:36 - Okupljenima se obratio predsjednik HND-a Hrvoje Zovko koji se zahvalio prisutnima, a nakon čega je ponovno puštena snimka telefonskog razgovora Matijanića s dežurnim liječnikom na dan kada je preminuo.


13:30 - Prosvjednici su stigli na Markov trg, nakon čega kreću govori organizatora.


13:19 - Građani su u velikom broju stigli do Trga bana Josipa Jelačića, nakon čega nastavljaju prema Trgu Svetog Marka.

Foto: Kruno Galjar


12:56 - Prosvjed je službeno započeo. 


12:43 - Na prosvjed su stigli i udaraljkaši koji će prosvjednike sa svojim instrumentima pratiti do Markovog trga.


12:35 - Ispred HND-a je stigao i glavni transparent koji će voditi povorku, a koji je ujedno i naziv ovog prosvjeda - ''Oprostite što smetam, ne mogu disati''. 

Foto: Branimir Bradarić

Osim njega, građani su sa sobom ponijeli brojne druge transparente. Neki od njih citiraju zaključke inspekcije s kolovoza, dok neki pišu ''Mijenjamo Vladu za Matijanića!''.


12:24 - Građani su se u većem broju počeli okupljati ispred Novinarskog doma, dok povorka službeno kreće u 13 sati.


11:52 - Čeka se okupljanje prosvjednika ispred Novinarskog doma u zagrebačkog Perkovčevoj ulici, a neki su već krenuli pristizati.

Foto: Kruno Galjar

Foto: Kruno Galjar


11:46 - Uoči prosvjeda koje je Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najavilo za nedjelju zbog nerazjašnjenih okolnosti smrti novinara Vladimira Matijanića, oglasilo se ministarstvo zdravstva. U svom priopćenju tako je navelo kako HND pokušava ''smrt svog kolege iskoristiti za ostvarivanje političkih ciljeva'', dok je Beroš naglasio kako ''od prvog dana polaže račune hrvatskoj javnosti i građanima za sve što rade''.

''Uoči današnjeg prosvjeda kojeg u Zagrebu organizira Hrvatsko novinarsko društvo s ciljem ponovnog propitivanja izrečenih i javno obznanjenih mišljenja i ocjena nadležnih stručnih medicinskih i zdravstvenih, te državnih tijela vezano uz smrt novinara Vladimira Matijanića u Splitu prošlog kolovoza, ministar zdravstva Vili Beroš podsjeća sve one koji su zaboravili ili se ne žele sjetiti, da su u Ministarstvu zdravstva 24. kolovoza 2022. godine pred predstavnicima medija iznijeli stručno mišljenje i zaključke do kojih su došla nadležna i stručna inspekcijska tijela analizirajući postupanje institucija na razini primarne i bolničke zdravstvene zaštite te hitne medicinske djelatnosti. Zaključeno je da je hrvatski zdravstveni sustav u potpunosti bio na dispoziciji korisniku zdravstvene zaštite, uz uočene određene propuste na razini individualne odgovornosti, zbog čega je predmet, sukladno proceduri upućen nadležnim i mjerodavnim institucijama'', naveli su u priopćenju.

>> VIŠE OVDJE


11:00 - Na Markovu trgu tako danas govore Andrea Topić, novinarka i životna partnerica Vladimira Matijanića, potpredsjednica Ogranka HND-a Splitsko-dalmatinske županije Gabrijela Radanović, novinar Indexa Ilko Ćimić, potpredsjednik HND-a Branko Mijić i predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

''HND i ovom akcijom ustraje na zahtjevima postavljenima u peticiji koju je potpisalo gotovo 5000 građana u kojima se traži da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju kolege Matijanića te da ministar zdravstva Vili Beroš, koji u propustima sustava kojim upravlja ne vidi ništa sporno – odstupi s te odgovorne funkcije'', najavljeno je ranije.


9:30 - ZET je povodom prosvjeda odlučio obustaviti tramvajski promet Ilicom od Ulice Republike Austrije do Trga bana Josipa Jelačića, Jurišićevom i Ulicom Franje Račkog, zatim Zrinjevcem, Frankopanskom i Savskom do Vodnikove ulice. Te će tramvajske linije prometovati izmijenjenim trasama u oba smjera od 12.45 do 14.30 sati:

Linija 6: Črnomerec - Ulica Republike Austrije - Vodnikova - Glavni kolodvor - Autobusni kolodvor - Sopot
Linija 11: Črnomerec - Ulica Republike Austrije - Vodnikova - Glavni kolodvor - Draškovićeva - Vlaška - Dubec
Linija 12: Ljubljanica - Savska cesta - Ulica grada Vukovara - Držićeva - Šubićeva - Kvaternikov trg - Dubrava
Ulica 13: Žitnjak - Ulica grada Vukovara - Savska - Vodnikova - Glavni kolodvor - Draškovićeva - Ulica kneza Mislava - Trg žrtava fašizma - Kvaternikov trg
Linija 14: Savski most - Savska cesta - Vodnikova - Glavni kolodvor - Branimirova - Draškovićeva - Mihaljevac
Linija 17: Prečko - Savska - Vodnikova - Glavni kolodvor - Draškovićeva - Ulica kneza Mislava - Trg žrtava fašizma - Borongaj


Tako je jučer u Novinarskom domu bila organizirana i konferencija za medije uoči prosvjeda na kojoj je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko ''kratko i jasno'' poručio - ''Beroš mora otići''.

- On i sustav kojim upravlja su napravili sve da se istina o Matijaniću ne sazna. Fantomsko povjerenstvo koje je osnovao Vili Beroš praktički je krivim poglasilo Vladimira Matijanića - kazao je jučer Zovko. Osim toga, Zovko je spomenuo i kako su zdravstvenim djelatnicima upućene i prijetnje ako se odluče pridružiti prosvjedu, što je ministar Beroš demantirao.

- Sigurno inspekcija Ministarstva zdravstva o tome nije informirana, niti sam ja dao nalog, niti uopće nešto znam o tome. Suluda konstrukcija i vrlo zlonamjerna - kazao je.

>> VIDEO Policija javnost o događajima na Platku izvijestila tek treći dan nakon upita novinara

 

 

Komentara 156

Avatar transdanubier
transdanubier
16:44 05.02.2023.

okupila se šačica neradnika i hučkača koji su svojedobno bili za uskraćivanje liječničke pomoći necijepljenima! među njima se pokojnik posebice isticao svojim agitiranjem a sam nije bio cijeplljen. tada su bili svedušno uz beroša i njegoviu ekipu!

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
16:37 05.02.2023.

Tesko se mogu odluciti tko je vise kriv u provodjenju covid propagande, korona stozer ili novinari propagandisti. Znam da niti jednoj grupi ne oprastam.

LJ
ljeto90
13:17 05.02.2023.

Promovirao cijepljenje trebali su odmah do trčati pa njihov je???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije