Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Magistar tambure

U Osijeku se otvara prvi studij omiljenog instrumenta Slavonaca

Tamburica
Goran Ferbezar/PIXSELL
20.07.2011.
u 09:38

Potreba za studijem tambure sve je veća jer mnoge srednje glazbene škole imaju program tambure

Prije 40 godina sada 51-godišnji Požežanin Veljko Valentin Škorvaga prvi je put zasvirao tamburu. Prije toga već je znao svirati harmoniku koju je sam počeo učiti s pet godina. Tada nije ni slutio da će ga ljubav prema tom tradicijskom instrumentu potaknuti da postane prvi magistar muzičke umjetnosti tambure u Hrvatskoj.

Prošli mjesec, nakon godinu dana predavanja pred stručnom komisijom u Skopju, Škorvaga, profesor klarineta i glazbene kulture, inače ravnatelj Glazbene škole u Požegi, tvorac nekih od najpoznatijih tamburaških hitova kao što su "Po prašini i divljini", "Malena", "Imao bi da sam šparo" i drugih, ali i klasičnih tamburaških skladbi, pokretač požeškog festivala i nekoliko tamburaških sastava i orkestara, obranio je magistarski rad. Mentor mu je bio Dragan Dautovski, poznati svjetski glazbenik, također magistar tambure i drugih tradicijskih instrumenata.

Težak je i mukotrpan put bio do titule magistra. Trebalo je tijekom jedne akademske godine uz redovan posao vikendima putovati do 700 kilometra udaljenog Skopja, najbližeg mjesta gdje se uopće može magistrirati tambura na što je trošio od 7,5 do 10 sati u jednom smjeru. I novčano ga je to dosta stajalo, oko 50.000 kuna. Pomogla je samo županija sa 5000 kuna.

– Dva su ključna motiva zbog kojih sam odlučio usavršiti svoje znanje i umijeće. Tambura mi je najmiliji instrument od djetinjstva, ali do sada nije bilo prigode da se usavršim. Iako sam se dvoumio zbog godina, ipak sam se na kraju odlučio krenuti. Drugi je razlog bio taj da se stvori mogućnost otvaranja studija za tamburu. To se sada ostvaruje u Osijeku na Umjetničkoj akademiji gdje ja od prošle godine predajem tamburu u okviru studija glazbene pedagogije, a od ove jeseni u sklopu toga studija otvara se modul tambure za što će prijamni biti u rujnu. To je novost koja otvara mogućnost za čisti studij tambure i neke buduće magistre toga instrumenta. Akademija će dobiti i svoj tamburaški orkestar – objašnjava magistar Škorvaga.

Potreba za studijem tambure sve je veća jer mnoge srednje glazbene škole, požeška za sada jedina u Slavoniji, imaju program tambure, a oni koji se za to odluče nisu do sada mogli nastaviti školovanje na visokoobrazovnoj ustanovi. Studij će osim toga pobuditi želju da se stvaraju i originalne skladbe za tamburu koja sve više ravnopravno staje uz bok sa svim odavno priznatim klasičnim instrumentima. To bi trebalo pomoći da ovaj instrument, koji je za sada prisutan u užim granicama panonskog bazena, u Austriji gdje žive gradišćanski Hrvati te u Americi i Australiji gdje su naši iseljenici, i drugi narodi počnu prihvaćati kao jednako vrijedan.

Da za to ima i te kako realnih izgleda, pokazao je koncert sto tamburaša u bečkoj koncertnoj dvorani prije dvije godine. Bilo je to prvi put da su u toj, jednoj od najpoznatijih svjetskih koncertnih dvorana, svirali tamburaši i to od klasika kao što je Bach, pravih tamburaških skladbi do pop-hitova Abbe i drugih te oduševili zahtjevnu bečku publiku.

Komentara 1

OB
-obrisani-
10:35 20.07.2011.

nema ništa bolje od tambure miljenice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije