Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatska katolička mreža

U novoj eri katolički mediji u Hrvatskoj žele doći do mladih vjernika

Zagreb: Početak emitiranja Hrvatske katoličke mreže, krovne medijske kuće HBK
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/13
03.07.2018.
u 18:04

Hrvatsku katoličku mrežu čine: Katolički radio, Izvještajna katolička agencija, ali i Ured za nove medije i društvene mreže

Javljanjem s nove lokacije, iz zgrade Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru, Hrvatski katolički radio otpočeo je novo razdoblje katoličkih medija u Hrvatskoj, koje bi trebalo biti znatno dinamičnije od dosadašnjeg. Vidi se to, prije svega, u sjedinjenju Hrvatskog katoličkog radija, Izvještajne katoličke agencije i Ureda za nove medije i društvene mreže u jedinstvenu Hrvatsku katoličku mrežu (HKM), koja je jučer napravila svoj prvi korak upravo kroz eter HKR-a.

Približavanje mladima

– Svjesni smo vremena i potreba u kojemu živimo u Crkvi i u društvu, ovakav glas mora se čuti jasnije i prezentnije u situaciji u kojoj se nalazi i Crkva i društvo. Dugo smo promišljali kako mobilizirati sve ono što imamo u sustavu, kako bismo bili plodonosniji i učinkovitiji u konačnici. Postojao je i postoji Hrvatski katolički radio, zatim Informativna katolička agencija, no tijekom godina primijetilo se da nema dobre koordinacije u radu i pravovremenom pripremanju i izvješćivanju o određenim pitanjima, koja su ključna za Crkvu u Hrvatskoj koja je dio društva – objašnjava razloge formiranja HKM-a njezin ravnatelj mons. Fabijan Svalina.
Došlo se na ideju da se novom i jedinstvenom ustanovom ujedine postojeće ustanove, ali i da se uvedu nove, poput onih za nove medije, koje je u Crkvi posljednjih godina prilično zapostavljeno.

Zagreb: Početak emitiranja Hrvatske katoličke mreže, krovne medijske kuće HBK
1/24

– Moramo biti svjesni činjenice da imamo velik broj naših mladih ljudi koji komuniciraju isključivo preko Facebooka, Twittera i ostalih društvenih mreža – kaže Svalina navodeći primjer lanjskog susreta mladih u Vukovaru, gdje se okupilo oko 30.000 mladih, na koje Crkva gleda kao velik potencijal, želi ih umrežiti i uputiti riječi evangelizacije.

Željeli bismo da do mladih dopre evanđeoska i njima prilagođena vijest. Osnovna ideja biskupa bila je približiti se tim mladim ljudima koji žive u vremenu u kojemu žive i njima je također potrebno ponuditi riječ, što se jako dobro uklapa u novu evangelizaciju – objašnjava Svalina, dodajući kako će HKM omogućiti da i u samoj Crkvi svi na jednak način dođu do jedinstvenog prostora u eteru.

– Ideja je da se u skorije vrijeme u biskupijama osnuju ministudiji za proizvodnju programa pa će se, npr. o temi siromaštva govoriti iz kuta Siska ili Slavonije, a ne samo Zagreba. Želja nam je doći do Iloka, Prevlake, Istre… omogućiti svima da se predstave i budu zastupljeni u medijskom prostoru – kaže Svalina, a osvježenje u programu HKR-a osjetilo se već ovih ljetnih dana tj. nakon dolaska novog glavnog urednika HKM-a Siniše Kovačića, koji kaže kako je u razgovoru s djelatnicima i slušateljima HKR-a odlučio dinamizirati program.

– Ljeto je prilika da se neke emisije odmore, redizajniraju i uvedu neke nove. Na inicijativu zaposlenika počeli smo u 15 sati s Krunicom Božjeg milosrđa, koja je jako dobro odjeknula, osobito među mladima – kaže Kovačić, dodajući kako novinari Katoličkog radija sve više izlaze na teren, kako se otvaraju telefoni za slušatelje te ulazi u aktualne teme.

Sukreiranje javnog mijenja

U jesen slijedi novo osvježenje dobrim vijestima o izravnom djelovanju Crkve na terenu.

– U nizu biskupija zbrinjavaju se beskućnici, karitativno se djeluje, postoji palijativna skrb i o tome se vrlo malo govori. S druge strane, javnost je željna dobrih vijesti. Nije cilj hvaliti se dobrim djelima, nego potaknuti ljude da pružimo ruke, da se povežemo i još aktivnije uključimo. Da ne guramo ljude na margine, nego da one s margina pokušamo što više dotaknuti. Mi ćemo to učiniti medijski, a nadamo se onda i na samom terenu kroz neka nova konkretna dobra djela – kaže Kovačić, koji je na HKM došao s HRT-a, 1. veljače ove godine.

– Otvarat ćemo društvene teme, tj. sukreirati javno mnijenje o nekim društvenim temama, dokazati da nismo Crkva koja kaska za aktualnim događajima, nego sudjeluje u onome što je aktualno. Nitko nam neće riješiti probleme ako im se mi sami ne posvetimo – kaže mons. Svalina, koji je jučer i svečano pustio u rad nove suvremene prostorije HKR-a na zagrebačkom Ksaveru.

Komentara 46

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
18:43 03.07.2018.

Vi koji gledate Laudato i slusate katolicki, jesu li objavili vjest o Australskom nadbiskupu?

Avatar Ronin
Ronin
20:00 03.07.2018.

Ako žele mlade Hrvate neka ih potraže u Irskoj i Njemačkoj.

DU
Deleted user
19:13 03.07.2018.

Mirko i Slavko slušaju popove , svi ostali ne vjeruju u dogme,.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije