Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U novoj eri katolički mediji u Hrvatskoj žele doći do mladih vjernika

Hrvatsku katoličku mrežu čine: Katolički radio, Izvještajna katolička agencija, ali i Ured za nove medije i društvene mreže
03. srpnja 2018. u 18:04 46 komentara 2550 prikaza
Zagreb: Početak emitiranja Hrvatske katoličke mreže, krovne medijske kuće HBK
Foto: Filip Kos/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/13

Javljanjem s nove lokacije, iz zgrade Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru, Hrvatski katolički radio otpočeo je novo razdoblje katoličkih medija u Hrvatskoj, koje bi trebalo biti znatno dinamičnije od dosadašnjeg. Vidi se to, prije svega, u sjedinjenju Hrvatskog katoličkog radija, Izvještajne katoličke agencije i Ureda za nove medije i društvene mreže u jedinstvenu Hrvatsku katoličku mrežu (HKM), koja je jučer napravila svoj prvi korak upravo kroz eter HKR-a.

Darko Pavičić Tko su klerikalci na hrvatskoj političkoj sceni

Približavanje mladima

– Svjesni smo vremena i potreba u kojemu živimo u Crkvi i u društvu, ovakav glas mora se čuti jasnije i prezentnije u situaciji u kojoj se nalazi i Crkva i društvo. Dugo smo promišljali kako mobilizirati sve ono što imamo u sustavu, kako bismo bili plodonosniji i učinkovitiji u konačnici. Postojao je i postoji Hrvatski katolički radio, zatim Informativna katolička agencija, no tijekom godina primijetilo se da nema dobre koordinacije u radu i pravovremenom pripremanju i izvješćivanju o određenim pitanjima, koja su ključna za Crkvu u Hrvatskoj koja je dio društva – objašnjava razloge formiranja HKM-a njezin ravnatelj mons. Fabijan Svalina.
Došlo se na ideju da se novom i jedinstvenom ustanovom ujedine postojeće ustanove, ali i da se uvedu nove, poput onih za nove medije, koje je u Crkvi posljednjih godina prilično zapostavljeno.

Zagreb: Početak emitiranja Hrvatske katoličke mreže, krovne medijske kuće HBK
1 / 24
Zagreb: Početak emitiranja Hrvatske katoličke mreže, krovne medijske kuće HBK

– Moramo biti svjesni činjenice da imamo velik broj naših mladih ljudi koji komuniciraju isključivo preko Facebooka, Twittera i ostalih društvenih mreža – kaže Svalina navodeći primjer lanjskog susreta mladih u Vukovaru, gdje se okupilo oko 30.000 mladih, na koje Crkva gleda kao velik potencijal, želi ih umrežiti i uputiti riječi evangelizacije.

Đuro Hranić Biskupi o prizivu savjesti Mons. Hranić: Biskupi imaju pravo na svoj stav o pravu na pobačaj

Željeli bismo da do mladih dopre evanđeoska i njima prilagođena vijest. Osnovna ideja biskupa bila je približiti se tim mladim ljudima koji žive u vremenu u kojemu žive i njima je također potrebno ponuditi riječ, što se jako dobro uklapa u novu evangelizaciju – objašnjava Svalina, dodajući kako će HKM omogućiti da i u samoj Crkvi svi na jednak način dođu do jedinstvenog prostora u eteru.

– Ideja je da se u skorije vrijeme u biskupijama osnuju ministudiji za proizvodnju programa pa će se, npr. o temi siromaštva govoriti iz kuta Siska ili Slavonije, a ne samo Zagreba. Želja nam je doći do Iloka, Prevlake, Istre… omogućiti svima da se predstave i budu zastupljeni u medijskom prostoru – kaže Svalina, a osvježenje u programu HKR-a osjetilo se već ovih ljetnih dana tj. nakon dolaska novog glavnog urednika HKM-a Siniše Kovačića, koji kaže kako je u razgovoru s djelatnicima i slušateljima HKR-a odlučio dinamizirati program.

Siniša i Andrijana Kovačić na promociji novog albuma Mate Bulića u klubu Roko u Zagrebu 2016. godine Odluka suda: Izdavač Novosti mora supruzi Siniše Kovačića isplatiti 30.000 kuna

– Ljeto je prilika da se neke emisije odmore, redizajniraju i uvedu neke nove. Na inicijativu zaposlenika počeli smo u 15 sati s Krunicom Božjeg milosrđa, koja je jako dobro odjeknula, osobito među mladima – kaže Kovačić, dodajući kako novinari Katoličkog radija sve više izlaze na teren, kako se otvaraju telefoni za slušatelje te ulazi u aktualne teme.

Sukreiranje javnog mijenja

U jesen slijedi novo osvježenje dobrim vijestima o izravnom djelovanju Crkve na terenu.

Kardinal Bozanić predvodio misu za domovinu DARKO PAVIČIĆ Dokle će crkva trpjeti silnike koji koji lome svaku nadu?

– U nizu biskupija zbrinjavaju se beskućnici, karitativno se djeluje, postoji palijativna skrb i o tome se vrlo malo govori. S druge strane, javnost je željna dobrih vijesti. Nije cilj hvaliti se dobrim djelima, nego potaknuti ljude da pružimo ruke, da se povežemo i još aktivnije uključimo. Da ne guramo ljude na margine, nego da one s margina pokušamo što više dotaknuti. Mi ćemo to učiniti medijski, a nadamo se onda i na samom terenu kroz neka nova konkretna dobra djela – kaže Kovačić, koji je na HKM došao s HRT-a, 1. veljače ove godine.

– Otvarat ćemo društvene teme, tj. sukreirati javno mnijenje o nekim društvenim temama, dokazati da nismo Crkva koja kaska za aktualnim događajima, nego sudjeluje u onome što je aktualno. Nitko nam neće riješiti probleme ako im se mi sami ne posvetimo – kaže mons. Svalina, koji je jučer i svečano pustio u rad nove suvremene prostorije HKR-a na zagrebačkom Ksaveru.

Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu
Najcool predavanje o financijskoj pismenosti u Splitu:
Kako uložiti 32.000 kn s 18 godina, zašto propustiti maturalac i koja je količina motora potrebna za skladan brak
 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  Vi koji gledate Laudato i slusate katolicki, jesu li objavili vjest o Australskom nadbiskupu?

 • Avatar Ronin
  Ronin:

  Ako žele mlade Hrvate neka ih potraže u Irskoj i Njemačkoj.

 • Avatar Prigor
  Prigor:

  Mirko i Slavko slušaju popove , svi ostali ne vjeruju u dogme,.....