Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sedam gradova

U Njemačkoj prosvjedi protiv CETA-e i TTIP-a

Prosvjedi u Njemačkoj
Foto: Reuters
1/2
17.09.2016.
u 14:43

Protivnici transatlantskih trgovinskih sporazuma strahuju da bi njihovim stupanjem na snagu bili smanjeni standardi zaštite potrošača i okoliša.

U sedam gradova diljem Njemačke održavaju se prosvjedi protiv transatlantskih trgovinskih ugovora TTIP-a i CETA-e na kojima se okupilo manje prosvjednika od očekivanog.

"U Berlinu se uoči kretanja prosvjedne povorke umjesto očekivanih 100 tisuća okupilo oko 30 tisuća prosvjednika. U Koelnu se do podneva okupilo oko 10.000 sudionika prosvjeda. Organizatori su očekivali oko 30.000. Slično je stanje i u ostalim gradovima", priopćila je policija.

Osim u Berlinu i Koelnu, prosvjedi se održavaju i u Hamburgu, Frankfurtu, Muenchenu, Leipzigu i Stuttgartu.

Na prosvjede protiv Transatlantskog trgovinskog i investicijskog sporazuma (TTIP) između SAD-a i EU-a i Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA) između Kanade i EU-a pozvao je pod sloganom "Zaustavimo CETA-u i TTIP! Za pravedniju svjetsku trgovinu", savez sindikata, udruga za očuvanje okoliša i crkava kao i stranke Zeleni i Ljevica.

Protivnici transatlantskih trgovinskih sporazuma strahuju da bi njihovim stupanjem na snagu bili smanjeni standardi zaštite potrošača i okoliša.

Uoči prosvjeda u Njemačkoj, povjerenica Europske komisije za trgovinu Cecilia Malmstroem je u intervjuu za njemački dnevnik Bild organizatorima prosvjede predbacila širenje neistina.

"Mnoge protivnike TTIP-a ne zanima previše istina. U raspravi oko TTIP-a i CETA-e ima mnogo nesporazuma, bajki i laži", ustvrdila je Malmstroem.

>>Veleposlanik otkrio kako će profitirati hrvatske kompanije koje izvoze u Kanadu i naglasio: Ne tjeramo EU da prihvati GMO 

Komentara 1

Avatar KalebJosua
KalebJosua
22:35 17.09.2016.

A u hrvatskoj se spava!!??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije