Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tuča pokosila sjever zemlje

U nevremenu uništena gotovo polovica hrvatske proizvodnje cvijeća. 'Usjeve u vrtu i voćnjaku možemo zaboraviti'

Foto: PIXSELL
1/4
25.05.2022.
u 21:36

Sva trojica župana najavila su utvrđivanje šteta te prema njima donošenje daljnjih odluka o proglašenju elementarnih nepogoda

Snažno nevrijeme praćeno tučom koje je u srijedu poslijepodne zahvatilo sjevernu Hrvatsku izazvalo je velike štete na objektima i poljoprivrednim površinama pri čemu je uništena gotovo polovica hrvatske proizvodnja cvijeća.

Nevrijeme je zahvatilo područje uz granicu sa Slovenijom u Krapinsko-zagorskoj županiji, više općina i gradova u Varaždinskoj te dio Međimurske županije, a najviše su stradala područja Velikog Bukovca u Varaždinskoj i Huma na Sutli u Krapinsko-zagorskoj županiji. Stradalo područje u općini Veliki Bukovec, gdje je padala tuča i veličine teniskih loptica, obišao je varaždinski župan Anđelko Stričak.

Na području općine je smješteno 40 posto hrvatske proizvodnje cvijeća, a nakon nevremena niti jedan plastenik i staklenik nije ostao neoštećen.

- Mještani kažu da se takvog nevremena ne sjećaju. Tuča je oštetila doslovno svaki krov, plastenike, staklenike, usjeve. Uništena je gotovo polovica hrvatske proizvodnje cvijeća - izjavio je Stričak koji je najavio procjenu šteta te proglašenje elementarne nepogode.

- Kad se vidi koliko su plastenici uništeni, sreća je da nije bilo ozlijeđenih - dodao je Stričak.

U Krapinsko-zagorskoj županiji najgore je prošlo područje Huma na Sutli. Župan Željko Kolar izjavio je Hini daje teško procijeniti štetu, ali je sigurno ogromna - prije svega na krovovima, krovnim prozorima, ogromnom broju automobila dok je šteta na poljoprivrednim nasadima koje je tuča zahvatila uz Sutlu, uz Sloveniju totalna. Štete su nastale i na objektima tvrtki Vetropack Straža i OMCO.

Načelnik Općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša rekao je da se ne sjećaju takve tuče na tom području.

- Vatrogasci pokušavaju zatvorit rupe na krovovima. Na cesti je granja i drveća kao u priči. Usjeve u vrtu i voćnjaku možemo zaboraviti - rekao je Načelnik Općine Hum na Sutli.

Nevrijeme je pogodilo i dio Međimurske županije čiji je župan Matija Posavec rekao da je u pojedinim mjestima padala tuča veličine oraha. Službe su poslane na teren, a vatrogasci uklanjanu srušena stabla na cestama. Sva trojica župana najavila su utvrđivanje šteta te prema njima donošenje daljnjih odluka o proglašenju elementarnih nepogoda.

VIDEO Tuča u Međimurju

Ključne riječi

Komentara 7

FO
fortinaf
22:22 25.05.2022.

ZAŠTO nitko ne ulaže u rakete protugradne obrane??? Gdje su sustavi PGO??

EX
expiralitozo
22:08 25.05.2022.

Nažalost ljudi su preglupi pa ne shvaćaju da je takva tuča "djelotvornija" od ruskih projektila. Usprkos svim upozorenjima znanstvenika da je sada već i prekasno za zaustavljanje klimatskih promjena, i da nam ostaje možda samo mogućnost da odgodimo kraj, nitkoo ništa ne poduzima. Biden iznova aktivira prljave američke tehnologije, a i do sada su bili najveći svjetski zagađivač. Putin bi da potegne čak i nuklearke, a tu su još i Kina, Indija, Pakistan, S Koreja, i cijeli NATO. Siguran sam da vanzemaljci uopće ne postoje, jer bi se dosada već pojavili.

RA
radolizem
22:29 25.05.2022.

Ovo je bolje za poljoprivrednike! Sad će dobiti novac od osiguranja, a da su jabuke bogato rodile, ne bi našli ljude za berbu, pa bi bili u gubitku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije