Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijedna investicija

U KBC Osijek stigao uređaj za otkrivanje tumora kakav postoji još samo u jednoj bolnici u Hrvatskoj

Obilazak KBC-a Osijek povodom početka rada PET/CT dijagnostike
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/7
18.03.2024.
u 15:38

Najnovijom tehnologijom omogućuje detekciju izrazito malih lezija, od svega nekoliko milimetara, pa je od elementarne važnosti za onkološke pacijente, naglasio je ministar Beroš

Novi PET/CT uređaj najnovije generacije stigao je u Klinički bolnički centar Osijek, a investicija je to od 2,8 milijuna eura. No, najveća mu je vrijednost što postiže otkrivanje malenih tumora veličine od 1,5 do 2 milimetra, a to je od velike važnosti za izbor terapije i plana liječenja, kao i praćenje uspjeha terapije onkoloških bolesnika.

Time se, istaknuto je, ide u korak s pokrenutom reformom zdravstvenog sustava u organizacijskom i infrastrukturnom području osnaživanja javnog zdravstvenog sustava, kao i dodatnog unapređenja kvalitete zdravstvene skrbi s pacijentom u fokusu.

- Zadovoljstvo je još veće jer je ovo, nakon desetak godina i KBC-a Zagreb, prvi dijagnostički PET/CT uređaj u javnozdravstvenom sustavu i došao je baš u KBC Osijek. Uređaj će biti na raspolaganju onkološkim pacijentima iz svih pet slavonskih županija, uključujući i pacijente iz Bosanske Posavine – rekao je ravnatelj KBC-a Osijek doc. dr. sc. Željko Zubčić.

Osječku je bolnicu stoga u ponedjeljak posjetio i ministar zdravstva Vili Beroš.

- Riječ je zaista o nabavci vrijednog aparata, drugog takvog u Hrvatskoj u javnozdravstvenom sustavu, a tu nećemo stati. Najnovijom tehnologijom omogućuje detekciju izrazito malih lezija, od svega nekoliko milimetara, pa je od elementarne važnosti za onkološke pacijente. Nadalje, omogućava ranu detekciju promjena, isto tako i odluku kakvu terapiju odabrati – pojasnio je ministar Beroš, dodavši kako je početkom godine pokrenuta nabavka još jednog PET/CT uređaja, za KBC Sestre Milosrdnice u Zagrebu.

GALERIJA Medicinska posada helikoptera održala pokaznu vježbu

Obilazak KBC-a Osijek povodom početka rada PET/CT dijagnostike
1/39

Komentara 1

Avatar barba_arba
barba_arba
18:40 18.03.2024.

Bravo, a sad ulagati u kadrove i servisiranje- jer aparat sam ne zna nič.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije