Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

U Indiani pogubljen bijeli supremacist osuđen zbog trostrukog ubojstva

Daniel Lewis Lee, bijeli supremacist, osuđen za ubojstvo tročlane obitelji 1990-ih, pogubljen je smrtonosnom injekcijom u Indiani, priopćilo je ministarstvo pravosuđa.
14. srpnja 2020. u 17:01 5 komentara 497 prikaza
Execution of Daniel Lewis Lee in Terre Haute, Indiana
Foto: BRYAN WOOLSTON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

SAD je u utorak izvršio prvo pogubljenje na saveznoj razini u 17 godina, nakon niza pravnih bitki okončanih presudom Vrhovnog suda koji je otvorio put povratku smrtne kazne u američkoj saveznoj državi Indiani.  

Coronavirus - Thu Apr 23, 2020 OPASAN TREND MEĐU MLADIMA Mislio da je koronavirus izmišljotina pa organizirao party, umro je

Daniel Lewis Lee, bijeli supremacist, osuđen za ubojstvo tročlane obitelji 1990-ih, pogubljen je smrtonosnom injekcijom u Indiani, priopćilo je ministarstvo pravosuđa. 

Pogubljenje se trebalo izvršiti u ponedjeljak, ali je odgođeno odlukom suca Okružnog suda da se nastave pravne bitke protiv izvršenja smrtne kazne smrtonosnom injekcijom, koje je savezna vlada najavila prošle godine. 

No Vrhovni sud je poništio zastoj protiv izvršenja smrtne kazne u kasnim noćnim satima. 

Rođaci žrtava pokušali su odgoditi pogubljenje, navodeći zabrinutost zbog potencijalnog izlaganja koronavirusu, no taj zahtjev je odbacio savezni žalbeni sud.

U narednim tjednima trebaju se izvršiti još tri pogubljenja.

Zaletio se u prosvjednike Na pješačkom prijelazu VIDEO Autom se zaletio u prosvjednike pa urlao: 'Mičite se s puta'

Odluka o izvršenju prve smrtne kazne na saveznoj razini od 2003. kritizirana je kao politički potez, a aktivisti za građanska prava izrazili su zabrinutost zbog požurivanja tih slučajeva.

Glavni državni odvjetnik William Bar najavio je prošlog ljeta povratak smrtne kazne, što je dugo zagovarao predsjednik Donald Trump.

Američke savezne države samostalno odlučuju o uvođenju smrtne kazne u svoje pravosudne sustave. 

Slunj: Gotovina, Markač i Krstičević nazočili vojnoj vježbi Velebit 18
NEPOZNATA EPIZODA IZ ŽIVOTA TOME MEDVEDA
'Tog je dana u Primišlju poginuo vaš brat, srpski, i moj brat, hrvatski vojnik'
Tri dana Zagreba i okolice za obitelj
IZLETI
Tri dana Zagreba i okolice za obitelj: Lovite tartufe, doznajte sve o legendarnim coprnicama i zmajevima te špiljskom nakitu
  • Avatar Gordon
    Gordon:

    Ljudi su stvarno Ovce, jer zakoni trebaju biti ist za svakoga, a ne sada radi onih pobuna poceti ganjati bijelce.

  • Miroslav.P:

    Tamo je to normalno divlji zapad. Slabo vam doli kod nas prikazu. Crnci dobrovoljci marsiraju gradovin. Pod punom ratnom opremon. Ovdje gledam na TV u Moskvi.Kazu ovdje Ameri pucaju iznutra po saovin. Plus desetine miliona bez zdrastva ili krova nad glavom strva.