Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Svaki deseti tinejdžer u Hrvatskoj puši e-cigaretu: Postoje rizici od predoziranja nikotinom

Sumnja da su uzrok teških plućnih bolesti kod 450 pacijenata koji ih konzumiraju, uključujući i pet smrtnih slučajeva, alarmiralo je američke vlasti.
25. rujna 2019. u 09:45 5 komentara 923 prikaza
Ilustracija
Foto: Getty Images
Pogledajte galeriju 1/4

Američke zdravstvene vlasti izrađuju tekst zakona kojim će se zabraniti korištenje aromatiziranih tekućina (banana, jagoda...) u elektroničkim cigaretama jer žele odvratiti tinejdžere od  konzumiranja električnih cigareta. Njihova je upotreba narušila višegodišnji  napredak u borbi protiv pušenja: svaki četvrti srednjoškolac u Americi puši elektroničke cigarete, pokazalo je ovogodišnje istraživanje tamošnjeg ministarstva zdravstva, dok ih je 2018. i 2017.  koristio svaki peti srednjoškolac. Sumnja da su uzrok teških plućnih bolesti kod 450 pacijenata koji ih konzumiraju, uključujući i pet smrtnih slučajeva, alarmiralo je američke vlasti. Svi okusi osim duhana uskoro će biti povučeni s tržišta.  

E-CIGARETE Niz plućnih bolesti doveo do zabrane e-cigareta u Americi. Kako se to odnosi na Hrvatsku?

 U Hrvatskoj do sada nema zabilježenih prijava sličnog obolijevanja ili smrti osoba koje su koristile elektroničke cigarete. Situacija se pažljivo prati i na razini EU i zasad kroz sustav za rano upozorenje i odgovor (EWRS) na prekogranične zdravstvene prijetnje nisu zaprimljene dojave o sličnim događajima ni u jednoj od država članica – doznajemo od dr. Dijane Mayer, Voditeljice odjela za praćenje i unaprjeđenje zdravlja školske djece i mladih Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a.
Prema Svjetskom istraživanje o uporabi duhana u mladih koji se u Hrvatskoj zadnji put  proveo 2016. (Global Youth Tobacco Survey 2016), a kojim je obuhvaćeno 2991 dijete u Hrvatskoj u dobi od 13 do 15 godina, trenutačni pušači e-cigareta su svi učenici koji su odgovorili da su pušili e-cigarete u posljednjih 30 dana. U vrijeme anketiranja, jedan od deset učenika pušio je elektroničke cigarete. Dvostruko je veći udio korisnika e-cigareta u Zagrebu (ukupno 16,5%, dječaci 20,6%, djevojčice 12,6%) nego izvan Zagreba (ukupno 8,5%, dječaci 12,1%, djevojčice 4,8%). Ukupno u RH dječaci (13,7%) su statistički znatno češće skloni korištenju e-cigareta nego djevojčice (6,2%). Novi val istraživanja provest će se 2020. te ćemo tada imati bolji uvid o uporabi e-cigareta u mladih.  

Simon Cleverly Bezdimne alternative BAT želi potaknuti globalnu inicijativu za prelazak pušača na alternativne proizvode

Kako se radi o relativno novijem proizvodu koji je u upotrebi desetak godina, dokazi o utjecaju e-cigareta na razvoj mnogih bolesti, naročito malignih, neće biti dostupni još godinama. Međutim, podaci koji se temelje na procjeni kemijskih spojeva u otopinama i aerosolu iz e-cigarete ukazuju na potencijalnu citotoksičnost nekih otopina (koncentracija i broj različitih okusa u otopini), što pobuđuje određenu zabrinutost i oprez vezan za uporabu e-cigareta kod trudnica – ističe dr. Mayer. 

Aerosol najčešće sadrži neke kancerogene spojeve i druge toksične tvari koje se nalaze i u dimu duhana, pojašnjava, ali u koncentracijama prosječno za 1-2 reda veličine nižim nego u duhanskom dimu, dok kod nekih proizvoda utvrđene razine kancerogenih agensa, kao što su formaldehid ili akrolein, odgovaraju onima kod nekih konvencionalnih cigareta. Isto tako, s obzirom na adiktivnu prirodu nikotina, uporaba e-cigareta može imati štetne učinke tijekom trudnoće i pridonijeti razvoju kardiovaskularne bolesti. Također, čini se da je nikotin uključen u temeljne aspekte biologije malignih bolesti kao i neurodegeneracije.

Zabranjeno pušenje Duhanska industrija Najavljen kraj proizvodnje klasičnih cigareta, evo kada će se dogoditi

Rizik postoji u samim e-tekućinama vezano za sastav i čistoću uporabljenih sirovina te emisiju tvari tijekom zagrijavanja, odnosno formiranja aerosola. Rizik je i u samim uređajima koji moraju biti sigurni za uporabu i izrađeni od materijala koji tijekom uporabe ne smiju otpuštati štetne tvari. Problem nastaje kada se ovi proizvodi koriste na način na koji nije predviđen, odnosno s ilegalnim ili vlastito priređenim punilima koji sadrže nedopuštene sastojke (kanabinoidi) ili imaju koncentraciju nikotina višu od Zakonom dozvoljene (maksimalna dopuštena koncentracija nikotina iznosi 20 mg/ml).

– Količina nikotina unesenog putem e-cigareta može jako varirati, od vrlo male, pa do  količina poput onih iz konvencionalnih cigareta, što ovisi o karakteristikama i načinu uporabe samog proizvoda, kao i o koncentraciji nikotina u otopini, stoga je prisutan i rizik od predoziranja nikotinom ingestijom ili dermalnim kontaktom. Postoji dovoljno dokaza o mogućem štetnom utjecaju izlaganja nikotinu na razvoj mozga kod fetusa ili adolescenata, zbog čega se poziva na oprez pri uporabi ovih proizvoda kod djece i adolescenata te trudnica i žena reproduktivne dobi – ističe dr. Mayer.  

SKAČU NA 50 KUNA Koliko trebaju koštati cigarete? U Irskoj kutija 89 kuna, u Švedskoj pušenje sramota

U HZJZ-u od 2016. godine provode ispitivanja duhana i duhanskih proizvoda u sklopu projekta borbi protiv zlouporabe droga i svih drugih oblika ovisnosti.Pokazalo se da su e-tekućine nakon donošenja Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda u pogledu maksimalne koncentracije usklađene, međutim, detektiran je problem u  proizvodima čiji sadržaj nikotina nije isti na deklaraciji i u proizvodu. Uočeno je i da se e-cigarete neujednačeno tj. nepotpuno označavaju. Proizvodi koji nemaju letak o kontraindikacijama, nuspojavama i toksičnosti, ne znači da su manje štetni.

– Za korisnika e-cigareta najbolja zaštita je prestanak korištenja odnosno odvikavanje od korištenja e-cigareta. Pomoć možete potražiti u Službama za mentalno zdravlje pri županijskim zavodima za javno zdravstvo, kao i u Zakladi Hrvatska kuća disanja – poručuje dr. Dijana Mayer.  

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
 • Avatar hvala_što_pušite
  hvala_što_pušite:

  manite se pušenja...

 • Marko M:

  e-cigarete su štetne i trebalo bi da država napravi nešto kako bi zaštitila svoje građane, trebalo bi zabraniti prodaju i pristup maloljetnicima, te pojačati kontrole u blizini škola i fakulteta. Što se dogodilo sa zabranom pušenja u javnosti i kafićima? sramotna odluka

 • Avatar babas
  babas:

  E-cigarete su smrt za državni proračun,on gubi miljarde zbog manje ovisnika o duhanu.