Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Duhanska industrija

Najavljen kraj proizvodnje klasičnih cigareta, evo kada će se dogoditi

Zabranjeno pušenje
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/4
29.10.2018.
u 19:26

Jedini u duhanskoj industriji vjerujemo u potpunu zamjenu cigareta IQOS-om, tvrdi Christos Harpantidis, generalni menadžer PMI-ja za istočnu Europu

Nitko sa sigurnošću ne može predvidjeti kako će se tržište ponašati idućih godina, no nadam se da ćemo 2030. godine završiti s proizvodnjom klasičnih cigareta. Duhanskoj industriji dugo je trebalo da se suoči sa štetnim posljedicama pušenja, a sada krećemo novim smjerom s novim tehnologijama, utemeljenima na znanstvenim istraživanjima, koje će potpuno promijeniti živote pušača – kaže Christos Harpantidis, generalni menadžer Philip Morris Internationala (PMI) za istočnu Europu, koji uz hrvatsko pokriva još šest tržišta – Cipar, Bugarsku, Maltu, Sloveniju, Rumunjsku i Grčku.

Manje rizični od klasičnih?

Tvornica Papastratos u Aspropyrgosu, predgrađu Atene, koja je ovih dana predstavljena novinarima, od ožujka ove godine proizvodi isključivo posebno obrađene smotuljke duhana, tzv. HEETS, koji se umeću u elektronički uređaj za grijanje IQOS i kao nova generacija proizvoda potencijalno su, tvrdi se, manje rizični od klasičnih cigareta.

Foto: Peter Nicholls/REUTERS/PIXSELL

Revolucionarnoj tehnologiji, koja je i duhansku industriju uvela u digitalno doba, prethodile su, doznajemo, godine istraživanja u kojima su sudjelovale stotine svjetski priznatih matematičara, informatičara, kemičara, toksikologa, botaničara, elektrotehničara, čak i genetičara i molekularnih biologa. U razvoj IQOS-a uložene su tri milijarde dolara, kaže Harpantidis i ističe da će se u sljedećem desetljeću za potpuni prelazak na tu tehnologiju u PMI-ju ta brojka popeti i na čak 4,5 milijardi dolara.

IQOS, koji je navodno već svjetlosnu godinu ispred e-cigareta, ima punjivu bateriju uz pomoć koje se duhanski umetak zagrijava na najviše 350 Celzijevih stupnjeva i isparava otpuštajući aerosol, ne dimi i nema pepela, dok obična cigareta izgara na više 800 pri čemu se stvara niz štetnih kemijskih spojeva poput katrana, amonijaka, metanola, arsena, naftalina, cijanida, formaldehida, kadmija... rizičnih za krvožilni sustav, srce i pluća.

Brojna istraživanja, među kojima i niz nezavisnih, FDA, stručnjaci, institucije, govore u prilog tvrdnjama da su u novom proizvodu, kada se usporedi s dimom referentne cigarete, razine štetnih i potencijalno štetnih sastojaka prosječno smanjene za od 90 do 95 posto.

Kad je u pitanju Europa, na njega blagonaklono najviše gledaju u Velikoj Britaniji. Manje štetne alternative pušenju tamošnja vlada čak i preporučuje pušačima koji se žele ostaviti pušenja, dok kad je riječ o potrošnji prednjače Japanci. IQOS tamo ima već 16 posto tržišta, u Italiji gotovo 2%, a kako kupnja IQOS-a podrazumijeva i registraciju odraslih pušača, od 2014. do danas po evidencijama PMI-ja koristi ga 5,8 milijuna ljudi diljem svijeta koji su njime potpuno zamijenili klasične cigarete i 2,8 milijuna u prijelaznom razdoblju.

Foto: KIM KYUNG-HOON/REUTERS/PIXSELL

Prema istraživanju Ipsosa, provedenom u 31 državi, osam od deset odraslih osoba smatra da je pušenje veliki javnozdravstveni problem kojim se vlade trebaju baviti jednako kao i pretilošću, zagađenjem zraka, konzumacijom droga… ali i da bi pušači trebali imati pristup manje štetnim alternativama pušenju i informacijama o takvim proizvodima.

I dok 88% njih drži da bi pušač trebao imati pristup manje štetnim alternativama cigaretama, a 77% i da bi vlade trebale poticati odrasle pušače koji se ne mogu ostaviti pušenja da se prebace na manje štetne alternativne proizvode, još je dosta ograničenja na velikom broju tržišta, pa i hrvatskom.

Ipak, bez obzira na trenutačan stav hrvatskog zakonodavstva, koje duhanske proizvode nove generacije tretira kao obične cigarete, zadovoljni su i s hrvatskim tržištem, kaže Harpantidis. Tek su godinu i pol na njemu s IQOS-om pa je sasvim normalan oprez kad su u pitanju nove tehnologije. Sa zahtjevima ministra zdravstva Milana Kujundžića da se porez na duhanske proizvode u nas poveća i od 50 do 100%, nije pak upoznat.

– No drastično dizanje trošarina nikome ne može biti od koristi, osim švercerima – tvrdi on.

Broj pušača svejedno se ne smanjuje, a grčko je iskustvo pokazalo da se nakon naglog podizanja trošarina nije podebljao državni proračun, već je crno tržište u samo nekoliko godina poraslo s tri na 24%.

Investicija u Grčkoj

Preuzimanje Papastratosa i strateška odluka PMI-ja o ulaganju 300 milijuna eura u prenamjenu tvornice s proizvodnje konvencionalnih cigareta u proizvodnju novih proizvoda potencijalno smanjenog rizika, bila je jedna od najvećih investicija u posrnulo grčko gospodarstvo lanjske godine. A donijela je i novih 400 uz postojećih 800 radnih mjesta. Godišnje bi se tu trebalo proizvoditi oko 20 milijardi duhanskih umetaka za više od 40 zemalja, 90% ide u izvoz, po čemu je Papastratos treće postrojenje u mreži PMI-ja koje proizvodi duhanske umetke za grijanje.

Potrošač je kralj. No pitanje je i u što mi vjerujemo kao kompanija i naša održivost – kaže Harpantidis i ističe da oni danas jedini u duhanskoj industriji vjeruju u potpunu zamjenu cigareta IQOS-om, što potkrepljuju i ulaganjima od 75% u proizvode manje štetnosti, dok ostale kompanije u takve inovacije ulažu oko 35% ukupnih sredstava.

Kako bi približio svoje proizvode i bolje komunicirao s potrošačima, PMI se unazad dvije godine prometnuo i u retailera, a ovih je dana otvoren i prvi flagship store IQOS-a i u Hrvatskoj na kojem korisnici mogu dobiti sve relevantne informacije, kupiti ili servisirati proizvod.

Komentara 30

DU
Deleted user
21:23 29.10.2018.

Nisam pušač.. nisam nikada ni bio... ali izgleda mi da država s pušačima igra dvostruku igru... ne može bez njih, a opet joj služe kao dežurni krivci.. ko Dalmatinci i turisti.. " ostavi 500€ u Kninu i marš doma".. hehehe..

DU
Deleted user
20:34 29.10.2018.

Od 28 kn što košta prosječna kutija cigareta 25 kn ide za zdravstvo. Od 26 kn što košta heets država zarađuje samo 25% poreza. Ako se ne uvedu trošarine za patrone to će biti jak udarac na financiranje zdravstva, bar u slučaju HR. Samo bi ja nadodao da heets koriste tehnologiju hlađenja kroz plastiku.. s toga heets sadržava plastiku,.. ne znam koliko je zdravo pušiti plastiku koja se zagrijava na 350 stupnjeva :)

IS
istinaizlike
19:54 29.10.2018.

I slanina 1000 kn pa nek se debljaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije