Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Niz plućnih bolesti doveo do zabrane e-cigareta u Americi. Kako se to odnosi na Hrvatsku?

Sjedinjene države razmišljaju o zabrani svih okusa električnih cigareta, osim duhana, zbog niza bolesti koje su možda povezane s njihovom upotrebom.
19. rujna 2019. u 09:48 1 komentara 255 prikaza
Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Nagla pojava nepoznate plućne bolesti koja je dovela do nekoliko smrtnih slučajeva, i niza hospitalizacija, koji se pripisuje električnim cigaretama preplavila je Sjedinjene države zadnjih mjeseci. Oboljeli su koristili neprovjerene tekućine s crnog tržišta ili kućne radinosti te je zbog toga teško odrediti koja je supstanca točno uzrokovala te bolesti. Kao odgovor na ovu pojavu Američke vlasti su odlučile zabraniti sve okuse tih tekućina, osim duhana. Ta zabrana nije nužno iz zdravstvenih razloga nego zbog straha da su ti proizvodi način reklamiranja djeci. 

Ilustracija ZDRAVIJA OPCIJA? Jesu li električne cigarete stvarno manje štetne? Istraživanja otkrivaju iznenađujuće rezultate

Važno je napomenuti da razina regulacije električnih cigareta u Sjedinjenim državama iznimno niska i slaba. Zemlje Europske unije imaju mnogo strože testove i regulacije, a u Hrvatskoj su čak iznad europskog prosjeka. Stoga, iako nije nemoguće da se ovako nešto dogodi kod nas, šanse su mnogo manje

- Iz onoga što se dalo pročitati u medijima vezano za spomenute slučajeve, točan uzrok oboljenja i smrti još nije ustanovljen. Pritom su e-cigarete mogle biti medij prijenosa još nepoznate tvari koja je dovela do oboljenja. Zato je pogrešno stvari pojednostaviti i proglasiti e-cigarete uzrokom što se, u mnogim medijskim istupima, dogodilo- Kaže Dorja Vočanec iz Škole narodnog zdravlja Dr. Andrija Štampar za Novi List.

Pariz PARILICE Električne cigarete u Parizu postale pomodarstvo: 'To je avangarda'

- U našoj regulativi postoji cijeli niz uvjeta u pogledu kvalitete koji moraju biti zadovoljeni da bi proizvodi uopće ušli na tržište. Eventualni propusti u provjeri tih uvjeta odnose se i na druge proizvode pa ne bih istaknula e-cigarete i tekućine za njih iznimkom u pogledu zadovoljavanja kvalitete. Mislim da su danas i sami proizvođači odgovorniji po tom pitanju, ako ni zbog čega drugog, zbog straha od gubitka potrošača- kaže dr. Vočanec.- Naši građani koji e-cigarete i tekućine za njih kupuju od provjerenih distributera i koriste u skladu s uputstvima, zaključuje, nemaju razloga za brigu.-dodaje.

ivana rimac lesički Pušenje je luksuz i cigaretama takva treba biti i cijena

U Hrvatskoj e-cigarete su pod regulacijom sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva i vode se prema propisima EU direktive o duhanskim i srodnim proizvodima. Iz ministarstva poručuju da dokle god se tekućine i isparivači kupuju kod provjerenih i sigurnih prodavača s provjerenim deklaracijama aktivnost bi trebala biti sigurna.

No najveća razlika između Hrvatske i Amerike po ovom pitanju je broj pušača. Kod nas gotovo četvrtina stanovništva puši klasične cigarete dok nekih 200.000 puši električne cigarete. U Americi s druge strane pušenje klasičnih cigareta je poprilično iskorijenjeno iz kulture dok broj pušača električnih cigareta raste eksplozivno s porastom od čak 5% između 2018. i 2019. pogotovo među mlađom populacijom.

VR Pole
EU FONDOVI
“Odlučili smo spojiti virtualnu stvarnost s turizmom i ponuditi svima pogled u prošlost”
  • lipotan:

    I ja sam fuma na e cigaretu do 1.1.16 te rekao dosta.no more smoking.